НА ЖИВО от 09:00 ч.:
Среща на бизнеса от Черноморието

Коментар | Бомба с образователен механизъм

Ниските резултати от матурите показват засилващо се разделение сред хората, което ще създава големи проблеми за години напред

Публичното образование в момента засилва разликите между бедни и богати
Публичното образование в момента засилва разликите между бедни и богати
Публичното образование в момента засилва разликите между бедни и богати
Публичното образование в момента засилва разликите между бедни и богати
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Наближават юли и август - месеците, в които хората в България изглеждат осезаемо по-различно. Улиците са по-пълни, повече хора ходят изправени, с бистри погледи, по-добре облечени и със самочувствие, че са господари на живота си. Дошли са си емигрантите от чужбина.

Това, разбира се, не е задължително да се случва само за няколко седмици през годината. Словакия, Полша и Унгария вече връщат своите граждани от Западна Европа. За това са нужни няколко много прости неща:

  • Добро здравеопазване за завръщащите се
  • Добро образование за децата им
  • Нормална съдебна система, за да успяват почтените, а не престъпниците
  • Работеща икономика, която гарантира достоен живот.

Парите, оказва се, са последното. Резултатите от матурите преди няколко дни върнаха отново фокуса върху публичното образование. Въпреки увеличените инвестиции в него то съвсем видимо дава все по-лош резултат. Има отделни изключения - училища и учители, които се справят блестящо, но като цяло положението става все по-лошо. Неадекватни програми, лоша администрация и слабо мотивирани учители в момента отравят корените, от които можеше да покълне успехът на България през следващите десетилетия.

Нещо повече - задават се корените на кризи, които ще бъдат много трудни за решаване. Може би най-сериозната от тях е ударното задълбочаването на разделенията в България по два различни признака - къде живеят хората и колко пари имат. В момента децата на родители с ниски доходи извън големите градове ще получат несравнимо по-лошо образование. Това е не само нечестно, но и опасно.

Децата на родители с по-високи доходи ще имат достъп до качествено образование или в частни училища, или чрез допълнителни уроци и школи. Децата на "обикновени" хора в момента системата изпраща "в девета глуха". От там излизането е трудно. Бедността в България пред очите ни става потомствена. Това е предпоставка за конфликти и проблеми, които ще се решават с години.

Проблемът не е само в бюджета. България и в момента инвестира в публично образование немалко пари. Когато те се съберат с парите, които се плащат допълнително - за частни училища, уроци, школи, занимални и прочее, ще се получи сериозен образователен бюджет, който обаче в момента потъва в пясъците на неадекватни програми, остарели концепции, имитация на смисъл и липса на мотивация.

Някога, казват, учителите са били едни от най-уважаваните хора във всяка общност - град, село, квартал. А днес най-уважаваните хора са? Ако въобще има, със сигурност не са учителите и това отношение към образованието и смисъла от него доведоха до този резултат.

А най-тъжното в случая е, че с цялата тази действителност трябва да се справят децата. Те трябва да се научат да се справят с този род проблеми сами, защото системата е такава. И това научаване няма да стане с достигането на 100 точки на Национално външно оценяване (НВО).

Решения има. Между другото в момента е много подходящо време за радикална реформа в образованието. Промяната на икономиката и света през следващите години ще се ускорява и ще са нужни съвсем различни знания. В момента България с некачествената си образователна система има почти еднаква нужда от промяна на програмите и подходите за учене с развитите държави. Това може да се случи само за няколко години и ще промени живота на поколения деца, както и средата около тях. С малко усилия ще се случи много.

В противен случай след не много време бомбата с образователен механизъм, която в момента цъка пред очите ни всеки ден, ще се взриви много шумно - с конфликти и разделения, които ще направят още по-трудно взимането на общи решения.

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    dyj49396105 avatar :-|
    dyj49396105
    • + 2

    Наистина проблем има и на никой не му пука за него. Дори тази статийка е за това да напишем 2реда че да има пълнеж. Защо след като се вдигнаха заплатите на учителите пак нищо не излиза. Защо има липса на занаядчии. Ами да да учиш не е само да имаш 6по математика. Трябват и хора за строежите, за на село за пилето и т.н. Най лошото е че децата продължават да се учат да зубрят. Нямат визия. А тази която получават е тик ток и Ютюб. Скоро говорих с едно момче което съвсем просто ми обясни че има 4 бизнес плана и може да започне бизнес онлайн когато си иска. Като попитах какъв е този бизнес план се разбра че е промотиране на продукти в Амазон... Толкова за подготвенноста за живота. Жалко за децата но хубавата новина е че човек се учи цял живот. Все по някое време ще се сетят хората. Късно няма да е, но времето ще е загубено.

    Нередност?
Нов коментар