🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Коментар | Подготвени за екстремно време - засега само на хартия

Събития като наводненията по Южното Черноморие ще зачестяват. Не можем да ги спрем, но можем да намалим щетите

Снимката е архивна от наводненията в област Бургас през 2014 г.
Снимката е архивна от наводненията в област Бургас през 2014 г.
Снимката е архивна от наводненията в област Бургас през 2014 г.    ©  Министерството на отбраната
Снимката е архивна от наводненията в област Бургас през 2014 г.    ©  Министерството на отбраната
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Жертви, блокирани селища, съсипана инфраструктура, щети за милиони, огромен стрес и преждевременно приключил летен сезон. Тежката буря, която потопи Южното Черноморие, вероятно не е абсолютен прецедент, но независимо дали всички го осъзнават и признават, тя е част от нещо, което ще се случва все по-често - екстремни прояви на климат, който се променя. А България очевидно няма да мине "между капките".

Време е да променим генерално мисленето си. Валежите в община Царево са 40% от годишната норма и според климатолози могат да се сравнят с мусонните дъждове в Индия. Едва ли има кмет и общност, които да могат да предотвратят изцяло щетите при подобни обстоятелства. Но все пак те могат да се минимализират.

Засега обаче възможностите остават само на хартия, а в някои случаи дори не са стигнали и до хартията.

Оказва се например, че Царево и Лозенец единствено в цялата община са включени в локалния План за управление на риска от наводнения. Най-тежко пострадалите къмпинги "Арапя" и "Нестинарка" и селата Варвара, Синеморец и Ахтопол изобщо не са част от него, въпреки че видимо са силно уязвими и рискови зони.

Отелен въпрос е дали изобщо нещо следва от тези планове. Тук обичаме да си смигваме и формално да отбием номера - най-често за пред ЕС. На хартия България принципно има и (много закъсняла) Национална стратегия за адаптация към изменението на климата от 2019 г. Но на практика всяко природно бедствие разкрива само несвършена работа и заметени проблеми.

Като оставим настрана комбинацията от алчност и корупция, довела до бетониране на Черноморието, сегашното наводнение е повод да светнат ярко червените лампи и пред местните, и пред централните власти. Отбиването на номера ще струва все по-скъпо и отдавна е време за реални, а не хартиени мерки. А някои от тях са толкова базови, че чак е срамно - да се почистят отводнителните дерета, вместо да се засипват и застрояват; да се спре изсичането, вместо гори да се превръщат във ваканционни комплекси; да се изгражда трайна и добре поддържана инфраструктура, вместо да се краде от обществени поръчки.

Хората могат да се адаптират към промените в климата. Обратното обаче не е вярно - природата със сигурност няма да се съобрази с хората.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
Нов коментар