Интервю | Магдалена Малеева: Устойчиво климатично бъдеще е напълно възможно, ако действаме решително

Климатичният активист и създател на инициативата "Горичка" пред "Капитал"

Визитка

Освен като една от най-успешните български тенистки и съосновател на академия и тенис-клуб "Малееви" Магдалена Малеева от години е позната и като климатичен активист. През 2006 г тя създава "Горичка" - инициатива за разговори, дебати и обучения, свързани с промените в климата и устойчиво бъдеще. През годините "Горичка" се превърна и в общност, която обединява около устойчивата кауза както експерти, така и хора от бизнеса и общественици. Тя е и съосновател и изпълнителен директор на Wind of Change, консултантска агенция, специализирана в декарбонизацията и съсобественик на ресторант Crazy Diamond с акцент върху ястия със сезонни и фермерски продукти. Магдалена Малеева и съпруга й Любомир Ноков са и собственици и на един от най-успешните брандове за биохрани Harmonicа.

Струва ли ни се или в България все още дебатът по темата за климатичните промени се върти около това дали изобщо ги има, а осведомеността на хората по темата е ниска?

Не мисля, че хората са неосведомени и безразлични по темата. Едно скорошно проучване на Европейския съвет за външна политика, проведено в България от "Алфа Рисърч", например, показа, че за 85% от запитаните климатичните промени са сериозен проблем, а над 70% смятат, че мерките срещу климатичните промени трябва да бъдат приоритет в политическите програми.

Вече няма дебат има ли или няма климатични промени и дали човекът ги е причинил. Хиляди световни учени го доказаха категорично. Има още някой хора, които го отричат, особено в България, понякога тук малко изоставаме с нещата. Но и в България има осъзнаване, просто "другият лагер" е много шумен.

Все пак видимо има необходимост от допълнителна информация - според това проучване 51% от българите биха се включили в образователни инициативи по темата.

Чия отговорност трябва да е задачата да се повиши информираността на хората?

На всички. Според мен климатичното образование трябва да бъде интегрирано в учебната система, но не просто да се засягат някакви мънички детайли в часовете по биология или химия. Това е интердисциплинарно знание и тук големия препъни камък е, че хората мислят за планетата като за "околна среда", т.е. нещо отделно от нас, все едно сме някакви висши същества. Това е проблем на съзнанието ни. Когато разберем, че сме част от тази среда и тази екосистема, вероятно по-лесно ще разбираме и приемаме и концепции като защо е нужна Зелената сделка, защо трябва да направим някои жертви в начина ни на живот и т.н.

Но не трябва да се обръщаме за решение само към децата. Те ще страдат от това, което ние правим и нашето поколение е отговорно да извърши промяната. И двете страни са важни.

Ключови са и медиите - научните прецизни знания трябва да се чуват много повече в тях, не само сензациите. Едно от важните инициативи на "Горичка" и Асоциацията на европейските журналисти бе издаването на български на наръчника на Reuters "Как да отразяваме екстремното време и връзката му с климатичните промени".

Разбира се и правителствата трябва да имат ключова роля - за образованието, за борба с пропагандата, за регулацията на подвеждащи практики като т.нар. greenwashing и т.н.

Не загубихме ли обаче твърде много време в търсене на консенсус и отлагане на потенциалните решения? Късно ли е за действия?

Категорично, не е късно! Да се твърди обратното реално е една от последните стратегии на хората, които искат икономическото и климатично статукво да си остане: първо отричаха, че има климатични промени, после казваха, че не трябва да се бърза с икономическите мерки, защото са много скъпи, а сега - че няма смисъл да правим нищо, защото е късно.

Това не е вярно. Наистина много време бе загубено, но всяка десета от градуса заслужава борба, защото тя означава спасени човешки животи и хабитати. Научните данни изглеждат предизвикателно, но не и безнадеждно. Всъщност дори последният мрачен доклад на Междуправителствената група на ООН по изменението на климата (IPCC) ни казва точно това - да, ще е трудно, но много от решенията вече са налични, ние ги имаме. И именно защото закъсняхме, е толкова важно да действаме бързо и решително сега и да приложим тези решения.

България дори бих казала, че има по-добри отправни точки от много други държави и вече е свършена много работа на ниво биоразнообразие и природа. Тук има гори, има запазени вековни гори, има диви места, диви реки, каквито в Европа почти не са останали. Природозащитното общество, което от години съществува в страната ни, понякога може да ни се струва радикално, но то е спечелило много големи битки и е свършило много работа.

Сега на фона и на продължителните горещи вълни в Южна Европа редом със смекчаване на климатичните промени вече се говори много и за адаптация към тях. Каква е по-същество разликата?

Това са двете страни на една и съща монета. Смекчаването на изменението на климата по същество са действията за намаляване на емисиите на парникови газове и за пълна декарбонизация до 2050 г - това е превенция, да предотвратим по-лоши сценарии в следващите десетилетия и да задържим ръста на средните температури до що-годе безопасни нива.

Адаптацията са мерки пост фактум - негативните явления в климатичните система вече са тук и ние трябва да се пригодим за живот с тях. Само в последните седмици видяхме пожари в Канада на площ по-голяма от цяла България, 48°C в Италия и 50°C в САЩ, торнадо в Милано, наводнения в Испания, пожари в Гърция. Адаптирането към климатичните промени е да имаме градове и икономика, които са устойчиви към тези екстремности.

България има стратегия за адаптация, която е разписана още през 2019 г и е доста добра. И сега трябва да започнем да правим неща по нея. Една друга хубава новина е, че 13 български общини са се присъединили към Мисията за адаптация към климатичните промени на ЕС и са подписали Европейската харта за целта. Така те ще могат да обменят опит с други общини от други държави в рамките на Мисията, а това е много полезно.

Кои в "Горичка" смятате, че са най-важните сфери, в които трябва да се действа и кои са спешните мерки?

Сред най-важните неща на глобално ниво е да се спре обезлесяването и да се запазят сега съществуващите екосистеми, тоест да не се разрушава повече.

Иначе енергетиката е ключова - тя е в основата на проблема с емисиите на парникови газове и трябва максимално бързо да се премине на възобновяеми източници на енергия. Също така тази инфраструктура трябва да бъде и устойчива на екстремни климатични явления - бури, горещи вълни, наводнения и т.н.

Но трябва и да започнем и да употребяваме по-малко енергия. Масовото саниране и повишаването на енергийната ефективност на сградите е много важно, но това, че една сграда потребява по-ефективно енергията, не означава, че реално разходената енергия е по-малко. Много е важно да потребяваме по-малко като цяло - независимо дали енергия или дрехи. Наскоро прочетох, че в Западна Европа и Америка една дреха се облича средно 7 пъти и след това отива на боклука. Това е огромно и ненужно разхищение.

Редом с това ни е нужно по-устойчиво земеделие и по-чисти храни. Както и трансформация на мобилността - да започнем да мислим за градове за велосипеди, а не за автомобили, за държава с по-голяма мрежа от влакове, свързана с цяла Европа, за да се откажем от евтиния, но изключително замърсяващ авиотранспорт. Има и още много мерки и в бъдеще най-вероятно те ще бъдат предприети под натиска на климатичните обстоятелства, независимо дали ни харесва или не. Просто колкото по-рано опитаме, толкова по-добре ще бъде за нас.

А какво е важно да направим на лично и общностно ниво?

За адаптацията, както и за мерките за смекчаване на климатичните промени е много важно да говорим, да се изграждат общности - като например енергийните общности, и връзки между групи хора и системи. Но е важно и за кого гласуваме - да избираме хора, които имат визия, политики и заложени мерки в програмите си. За София например аз наистина вярвам, че "Екипът на София" знаят какво трябва да се направи за града - те имат данните, имат плановете.

На лично ниво не е лесно, разбира се. Трябва да имаме предвид, че 45 години в България е властвала една североизточна система, чието съществуване се е базирало на един вид крепостничество. Отказът да преработим тази си травма като свободно общество ни обезвластява и ни кара да си мислим, че "нищо не зависи от нас". Наистина, често се чува това мнение.

От друга страна някои лишения са трудни. Аз например водя вътрешна борба с искреното си желание да се откажа от личния автомобил и факта, че тогава децата ми ще трябва да стават сутрин в 5 вместо в 6:30 ч, за да отидат на училище с градския транспорт.

В ранните години на "Горичка" вярвах, че ако всеки от нас предприеме стъпки, нещата ще се променят. Мислех си: аз мога да контролирам само това, което аз правя. После разбрах, че това е стратегия за снемане на отговорността от големите замърсители като например петролните компании.

В крайна сметка и двете са важни. Трябва да има натиск и политики за системна промяна на бизнеса и икономиките, но и всеки може да направи нещо сам по себе си. Например да измери приблизително въглеродните емисии на домакинствата си (има сайтове, които правят това) и да си постави за цел да ги намали с 5% тази година.

В тази климатична криза, защото това е криза, макар още да не се нарича официално така, има един триъгълник от политици, бизнес и хора. Ние често се обвиняваме един друг кой е виновен и се превръщаме в триъгълник на бездействието. А решението няма да дойде от едно място, трябва всички да действаме заедно.

Интервюто взе Ани Коджаиванова

3 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    brj08646871 avatar :-|
    brj08646871
    • - 5
    • + 5

    "Санирахте" сградите и сега в тях не може да се диша без климатик лятно време, защото не могат да се охлаждат през нощта. Наблъскахте фотоволтаици по покривите за да се охлаждате, но всъщност генерирате огромни количества топлина чрез тях, превръщащи градовете в ад. Това ли са ви "мерките" на затоплистката секта? Религиозният фанатизъм и финансовата заинтересованост следва да бъдат отстранени от публичната дискусия по темата. Има затопляне последните 10-15 години, но то не е такова, каквото опитват да внушат с манипулациите си, сравнявайки средните температури с най-студените десетилетия на 20-ти век. И все още не е ясно дали и до каква степен се дължи на човешка дейност или на обикновена цикличност. А че човечеството вреди на планетата и природата по всякакъв начин, това е отделен въпрос.

    Нередност?
  • 2
    qvd50491823 avatar :-P
    Костадин Иванов
    • + 2

    Когато му било времето - тенис. Сега затоплизмът носи повече.

    Нередност?
Нов коментар