🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Коментар | Предизборно Полша се конфронтира с всичките си съседи

Правителството се проваля във всяка една насока, за да задържи популисткия си облик

Направеното на 21 септември изказване от премиера Матеуш Моравецки, че Полша ще спре да въоръжава Украйна, от което той по-късно се дистанцира, изпрати предупредителен сигнал от Киев до Вашингтон
Направеното на 21 септември изказване от премиера Матеуш Моравецки, че Полша ще спре да въоръжава Украйна, от което той по-късно се дистанцира, изпрати предупредителен сигнал от Киев до Вашингтон
Направеното на 21 септември изказване от премиера Матеуш Моравецки, че Полша ще спре да въоръжава Украйна, от което той по-късно се дистанцира, изпрати предупредителен сигнал от Киев до Вашингтон    ©  Reuters
Направеното на 21 септември изказване от премиера Матеуш Моравецки, че Полша ще спре да въоръжава Украйна, от което той по-късно се дистанцира, изпрати предупредителен сигнал от Киев до Вашингтон    ©  Reuters
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Пол Хокенос, базиран в Берлин журналист, в материал за Foreign Policy

Въпреки че силно консервативната полска управляваща партия "Право и справедливост" (ПиС) изглежда, че има добрата възможност да спечели трети поредни избори на 15 октомври, нейните лидери се опасяват, че ниската избирателна активност може да ги принуди към коалиция с дори още по-дясната партия "Конфедерация". В отчаянието си ПиС гръмко се конфронтира с Германия, ЕС, либералната опозиция, бежанците от развиващите се страни, както и с опустошаваната от война Украйна, която досега подкрепяше с желязна решителност.

Направеното на 21 септември изказване от премиера Матеуш Моравецки, че Полша ще спре да въоръжава Украйна, от което той по-късно се дистанцира, изпрати предупредителен сигнал от Киев до Вашингтон. "Посланието не е, че Варшава преустановява подкрепата си за Украйна, а по-скоро, че Киев е много по-неблагодарен към своя благодетел. Докато просто трябва да приеме това, което получава от Полша, и да благодари", казва Константи Геберт, базиран във Варшава автор и анализатор.

Дори и коментарът на Моравецки да е неправилно интерпретиран (той поясни, че Полша ще подсили собствените си поизчерпани отбранителни мощности), последиците безпокоят атлантическия алианс, който до този момент запазваше непокътнат консенсуса за солидарност с Киев сред членовете си. Ако Полша - заклет враг на руския президент Владимир Путин, може да намали поддръжката си, какво остава за другите държави, уморени от бушуващата война, цената на санкциите и заплахата от енергийна криза?

Думите на Моравецки идват на фона на редица искри между Варшава и нейните съседи - искри, на които вместо да реагира конструктивно, ПиС избра да използва за изборни печалби. На 20 септември полският президент Анджей Дуда - консерватор, подкрепян от ПиС, заяви: "Украйна се държи като давещ се човек, опитващ се да се задържи за всичко, за което може. Давещият се човек е изключително опасен - може да ви повлече надолу и просто да удави спасителя."

Думите на Моравецки идват на фона на редица искри между Варшава и нейните съседи - искри, на които вместо да реагира конструктивно, ПиС избра да използва за изборни печалби.

Той визираше бремето, което носи подкрепата на Украйна за Полша, като например насочването на хуманитарна помощ, изпращането на оръжие и отварянето на границите за бежанци. Но така можеше да опише и все по-отчаяните опити на ПиС да излъска популисткия си облик в навечерието на изборите след години на власт.

Причината за разрива между Варшава и Киев е украинският зърнен износ на по-ниски цени. "ПиС прави всичко възможно да отклони вниманието от собствените си неуспехи. За да спечели големия провинциален вот на своя страна, както е необходимо да направи, партията е готова да плати висока политическа цена, като откаже на Украйна", посочва Константи Геберт. И допълва, че в очите на управляващите, ако те загубят, "Полша ще попадне под хомота на Брюксел, ще стане роб на Германия и ще бъде наводнена с чернокожи и мюсюлмански изнасилвачи".

Друг "червен бутон" начело на кампанията на ПиС е имиграцията. Партията се опълчва срещу плановете на ЕС да въведе нов мигрантски пакт, който ще наложи на страните квоти от разселени имигранти и ще изисква да платят 20 хил. евро за всеки, на когото е отказан прием. Не са украинските бежанци в Полша, които ПиС атакува, а онези близо 20 000 мигранти от Северна Африка и Близкия изток, влезли в страната чрез Беларус през тази година. Беларус и Русия пропагандно намекват на тези региони, че гражданите им могат да получат достъп до ЕС посредством Беларус. Така неподозиращите мигранти са стоварвани на беларуско-полската граница, като често са подлагани на насилие от ръцете първо на беларусите, а после и на поляците.

Макар украинските бежанци в Полша досега да се радваха на симпатия и подкрепа, ситуацията сега се промяна, твърдят активисти от неправителтвени организации в Познан, които помагат на бягащи от войната украинци. Наскоро полското правителство обяви, че прекратява изплащането на помощи на украински бежанци. Все пак те продължават да имат незабавен достъп до пазара на труда, като така помагат на Полша да запълни "дупките" в заетостта. Само че полската щедрост намалява. Според украински активисти изблиците в социалните мрежи вече са насочени срещу всички бежанци.

Вероятният коалиционен партньор на ПиС - партията "Конфедерация", не крие враждебността си към Украйна и към украинските бежанци в Полша. Нейното присъствие в едно коалиционно правителство, водено от ПиС, може да доведе до някаква промяна в полско-украинските отношения. Правителство, което е дори по-националистическо от сегашното във Варшава, може да спъне и процеса по евроинтеграцията на Киев. Все пак разходите за Украйна могат да свият полския дял от пая на ЕС.

В центристкото списание Polityka Марек Швиерчийски пише, че кампанията на ПиС ще навреди на Полша в дългосрочен план: "ПиС си играят с неща от стратегическо значение в тази предизборна кампания. Освен това си играят със силно рискованата тема за антиукраинската омраза. Сега се изложихме на критиката на глобалното обществено мнение заради това тази партия да отбележи няколко точки пред собствените си поддръжници".

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 1

    Неадекватни, защото не лежат на истината, са твърденията за предизборната конфронтация на правителството на Моравецки и Со с "всичките си съседи".
    Универсализирането на обяснението на всички неща с изборите е доста уродливо и драматично изхвърля от представите на по-простите хора, че всъщност историческите корени са най-честите и най-достоверни обяснения на всичко, което се случва днес около нас.

    Твърдата реакция на Полша на последните словоблудства откъм Украина свариха неподготвена неолибералната пропаганда и тя, тъй като не знае как да реагира адекватно, се чуди какво обяснение да намери за твърдата позиция на Варшава. И така се стига до горното...

    Това е нищетата на пропагандата.

    Причините за сложните отношения на Полша със съседите ѝ всъщност са доста по-дълбоки.

    Преди 80 г. Чърчил нарече Полша "хиената на Европа". Поводи - много. През 1935-1938 г. Полша кокетничи с Райха и чест гост там е райхсмаршал Гьоринг, с когото преговаря за съвместни военни действия срещу СССР.
    На 30 септември 1938 г, денят, когато е подписан Мюнхенския сговор, с който ОК и Франция дават право на Хитлер да окупира Чехословакия, Полша го изпреварва и нахлува в нейната Тешинска област.

    След Полско-съветската война от 1919-1921 г Полша присъединява руските земи на днешна Западна Беларусия и Западна Украина. В средата на септември 1939 г. след като полската държава престава да съществува, на основание договора Молотов-Рибентроп РККА навлиза в Полша и възстановява държавната граница от 1919 г.

    В съвремието характерът на "хиената" се проявява отново. С историческия си антирусизъм Полша е единствената страна в Нато, която има психологическа нагласа да се изправи срещу Русия на бойно поле. Това прекрасно се разбира и експлоатира от САЩ, които открито я въоръжават с най-съвременното си експортно въоръжение - танкове Абрамс второ поколение, Ф-35, ЗРК Пейтриът. В Радзилово е разположена стратегическа уж противоракетна база на САЩ, която за минути може да се пренастрои за изстрелване на крилати ракети Томахоук. Готвят я за война.
    Съвсем друг е въпросът ще жертват ли САЩ Бостън заради Познан...

    Не е без значение, че Полша продължава да е основен логистичен център за доставка на оръжия, боеприпаси и всичко нужна за прокси войната на САЩ срещу Русия в Украина.
    Полша постепенно се превръща в американски агент на влияние в ЕС, което е едно от вероятните обяснения на вечните ѝ разпри с Брюксел. Другото, по-достъпното е неизтребимият полски национализъм.

    За обтегнатите отношения с Германия.
    Причините са най-малко две. След войната цялата вина за изтребването на евреите бе хвърлена върху Германия и германците.
    А има достатъчно факти и доказателства, че поляците в окупирана Полша на драго сърце са предавали полски евреи на Гестапо, за да заграбят имотите/магазините/собствеността им. Неотдавна в Полша би приет закон, който тълкува подобни обвинения като престъпление, което води до сериозен престой в затвора. Т.е. в Полша темата за сътрудничеството с нацистите в този сегмент е забранена.
    А в Германия в последно време все по-често се вадят доказателства за такива издевателства...
    Другата неудобна тема е, че Сталин след войната дава на социалистическа Полша изконни германски територии - Силезия и Померания. Първата работа на новото полско ръководство е да прочисти от германци новите територии...

    Та с Полша е значително по-сложно от това, което е написал Пол.
    Толкова е могъл.

    Нередност?
Нов коментар