🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Сблъсъкът "Туск - Качински" бележи полските избори

Вотът може да предефинира ролята на страната в ЕС след години на конфронтация между Брюксел и Варшава

Туск и Качински си разменят обвинения в авторитаризъм, кронизъм, предателство и шпионаж
Туск и Качински си разменят обвинения в авторитаризъм, кронизъм, предателство и шпионаж
Туск и Качински си разменят обвинения в авторитаризъм, кронизъм, предателство и шпионаж    ©  Reuters
Туск и Качински си разменят обвинения в авторитаризъм, кронизъм, предателство и шпионаж    ©  Reuters

Тази неделя в Полша се провеждат парламентарни избори, на които управляващата националистическа партия "Право и справедливост" (PiS) ще се опита да си осигури трети пореден мандат начело на страната. Основният конкурент на управляващите е ръководеното от бившия полски премиер и бивш председател на Европейския съвет Доналд Туск дясноцентристко обединение "Гражданска коалиция".

Според последните осреднени резултати от обществените проучвания, изготвени от Politico, водят PiS с 37% от гласовете, следвани от "Гражданска коалиция" с 30%. Прогнозите са, че още три формации ще прескочат необходимия праг от 5% за влизане в парламента за самостоятелни партии и 8% за коалиции - коалициите "Трети път", "Левица" и "Конфедерация за свобода и независимост", за които се очаква, че ще спечелят по 10% от вота.

Усещането в Полша е, че тези избори ще бъдат най-важните за ЕС тази година. Те могат да предефинират ролята на страната в рамките на съюза след години на конфронтация между Брюксел и Варшава, пише Financial Times. PiS твърдят, че "Гражданска коалиция" искат да предадат контрола над Полша на чуждестранни сили и да изтрият консервативното наследство на държавата. Докато опозицията предупреждава, че управляващите подкопават разделението на властите с цел разрушаване на либералната демокрация.

В крайна сметка преизбирането на PiS ще даде стимул на евроскептиците в Европа. Може да има ефект и върху Украйна, докато страната продължава да разчита на Полша в борбата си срещу руската агресия.

Вражда между лидерите на двете водещи партии

В центъра на предизборната кампания стои започналата преди близо две десетилетия вражда между лидерите на двете водещи партии. Ярослав Качински, който е де факто лидерът на Полша, и Туск си разменят обвинения в авторитаризъм, кронизъм, предателство и шпионаж.

По думите на Качински Туск е чуждестранен агент, който ще навреди на Полша, ако поеме властта в страната. Лидерът на PiS е твърдял, че самолетната катастрофа край Смоленск през 2010 г., в която загина неговият брат и тогавашен полски президент Лех Качински, е била организирана от Русия и че Туск, който по това време е министър-председател на Полша, е прикрил инцидента. Той също така обвинява опозиционния ръководител, че иска да разпродаде държавни компании на германски и на други чуждестранни инвеститори.

Преизбирането на PiS ще даде стимул на евроскептиците в Европа.

Нападки срещу политическия опонент идват и от Туск, който неведнъж е представял Качински като откъснат от нормалния живот самотник, като наскоро се подигра на съперника си, че посещава организирани от PiS семейни събития, въпреки че остава неженен. Туск също така обвинява лидера на управляващата партия, че иска да замени членството на Полша в ЕС с авторитарна държава по модела на Русия.

И двамата политици започват политическата си кариера като част от основаното от Лех Валенса през 1980 г. протестно движение "Солидарност", което през 1989 г. печели парламентарните избори срещу комунистическата партия, като основават своите партии през 2001 г.

"Разбира се, всички те са мои деца, работили са с мен", коментира пред Financial Times лидерът на "Солидарност" Лех Валенса, който заема президентския пост в периода 1990 г. - 1995 г. И допълва: "Те искаха да бъдат политици, но имаха съвсем различно разбиране за това какво означава да си политик. Бих казал, че Туск е убеден, че демокрацията е добра система, но за Качински демокрацията е възможна пречка за изпълнение на волята му."

Какво е началото

Туск съосновава "Гражданска платформа" през януари 2001 г., като според редица експерти той бързо е изтласкал на заден план своите колеги, тъй като никога не се е стремял да споделя лидерското място. Опозиционерът служи като председател на партията от 2003 г. до 2014 г., след което временно напуска полската политика.

Той се кандидатира за президент на изборите през 2005 г., като печели първия тур с 36.33% и отива на балотаж срещу Лех Качински, който взима 33.1%. Туск губи балотажа с 45.96% спрямо 54.04% за Качински.

Опозицията предупреждава, че управляващите подкопават разделението на властите с цел разрушаване на либералната демокрация.

Туск е два мандата министър-председател на Полша в периода 2007 г. - 2014 г. След края на втория си мандат е избран за председател на Европейския съвет, където изкарва два мандата, оттегляйки се от длъжността през 2019 г. Завръща се в полската политика през 2021 г., като си възвръща лидерската позиция в "Гражданска платформа".

Братята Ярослав и Лех Качински основават PiS през май 2001 г., като Лех е избран за лидер на партията, а Ярослав управлява нейната парламентарна група. Двамата братя си сътрудничат в политическата си кариера, като при победата на PiS на изборите в Полша през 2005 г. Ярослав Качински се отказва от премиерската кандидатура, тъй като смята, че тя може да попречи на шансовете на брат му, който се е кандидатирал за президент.

Все пак следващата година Ярослав Качински заема премиерския пост. Служи като министър-председател на Полша до ноември 2007 г., когато опозицията печели парламентарните избори в страната и Туск е назначен за премиер.

През 2010 г. Качински обявява, че се кандидатира за президент срещу Бронислав Коморовски, който временно е назначен за президент, след като Лех Качински загива в самолетна катастрофа край Смоленск. Качински не участва на полските избори през 2015 г., на които партията му печели мнозинство, но през 2020 г. става заместник министър-председател в кабинета на Матеуш Моравецки, докато не се оттегля две години по-късно.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    b.davidkov avatar :-|
    masay
    • + 1

    Американоцентричният vs брюкселоцентричният модел.
    Полша като национален интерес е мъкната за косите по ъглите и от едните, и от другите.

    Нередност?
Нов коментар