🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Коментар | ЕС се бори с дезинформацията в социалните мрежи, но с Мъск удря на камък

X/Twitter е доста зад останалите платформи в справянето с проблем с фалшивите новини

Предупреждението, че ЕС ще следи действията на Twitter/X, е необходимо, тъй като за разлика от повечето си конкуренти в сектора Мъск демонстрира открита неприязън към регулациите
Предупреждението, че ЕС ще следи действията на Twitter/X, е необходимо, тъй като за разлика от повечето си конкуренти в сектора Мъск демонстрира открита неприязън към регулациите
Предупреждението, че ЕС ще следи действията на Twitter/X, е необходимо, тъй като за разлика от повечето си конкуренти в сектора Мъск демонстрира открита неприязън към регулациите    ©  Reuters
Предупреждението, че ЕС ще следи действията на Twitter/X, е необходимо, тъй като за разлика от повечето си конкуренти в сектора Мъск демонстрира открита неприязън към регулациите    ©  Reuters
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Крис Стокъл - Уокър, британски журналист и автор на книгата TikTok Boom, в коментар за в. Guardian

Ръководителите на големите технологични компании с известно безпокойство очакваха миналата седмица ЕС да обяви резултатите от направеното проучване за мащаба на фалшивите новини в социалните мрежи. Докладът е първият, откакто Законът за дигиталните услуги даде на Брюксел нови правомощия да глобява и да наказва тези, които не спазват правилата.

Документът беше положително четиво за повечето компании, които според него са се справили задоволително с ограничаването на дезинформацията. Но за социалната мрежа X на Илън Мъск (бившата Twitter) посланието беше ясно: "Можеше и по-добре."

За платформата беше обявено, че има най-висок дял дезинформиращи публикации в сравнение с нейните конкуренти. Като разочарован учител зам.-председателят на Европейската комисия Вера Юрова се обърна към Мъск по време на пресконференция след публикуването на доклада: "Моето послание към Twitter/X е, че трябва да спазвате закона. Ще следим какво правите".

Че толкова много платформи са се справили задоволително според доклада - макар и с възможност за подобряване на резултата, показва, че усилията на ЕС да потърси сметка от големите технологични компании след десетилетия, в които те не подлежаха на регулации, работят. Тех гигантите никога не са доволни, когато трябва да се придържат към нормите, наложени от трети страни, включително и защото те свиват печалбите им. Но има индикации, че ако регулациите са неизбежни, главните изпълнителни директори ще се съобразят, ако идват от ЕС.

Рискът от големи глоби - според Закона за дигиталните услуги до 6% от глобалния годишен оборот на компанията, е съществена причина да се спазват правилата, които ЕС въвежда. Санкцията при неспазването на мерките срещу дезинформацията може да бъде моментална забрана на дейността в съюза. Това са силни стимули за придържане към наложените мерки. И все пак предупреждението на Вера Юрова, че ЕС ще следи действията на Twitter/X, е необходимо, тъй като за разлика от повечето си конкуренти в сектора Мъск демонстрира открита неприязън към регулациите.

Рискът от големи глоби - според Закона за дигиталните услуги до 6% от глобалния годишен оборот на компанията, е съществена причина да се спазват правилата, които ЕС въвежда.

През май той извади Twitter от Кодекса на ЕС за дезинформация в опит да намали отговорността на социалната мрежа и да избегне последствията заради неизпълнените цели. Изглежда, Мъск е предусещал, че уволняването на по-голямата част от модераторите на съдържанието в платформата ще я направи по-податлива на дезинформация. Сега докладът на ЕС показва, че това наистина е така.

Марк Зукърбург поне полага известни усилия да оправдае отговорността на позицията си, начело на технологична компания. Платформата Facebook не е идеална, но прави някои доброволни опити във връзка с критиката за разпространяването на фалшиви новини, употребата на данни и заплахата от изкуствения интелект. Но точно както Доналд Тръмп драстично свали летвата за това, което се смяташе за минимален стандарт за световен лидер, когато стана американски президент, сега Мъск достига нови низини за нехаресван тех ръководител - игнорирането на задълженията и неспазването на правилата се превърна в норма за него.

Ако европейските регулатори изпълнят заплахите си да забранят Twitter/X в Европа, те ще дадат пример. Но също така ще спрат достъпа до това, което въпреки усилията на Мъск да го съсипе остава "де факто обществения градски площад" за милиони потребители. И всичко това, защото един човек си мисли, че е над закона. Последователните глоби може и да проработят, за да вкарат социалната мрежа в правия път, но Мъск е показвал и преди, че е готов да хвърля пари за платформата. Резултатът може да бъде потенциален блокаж, тъй като Мъск може да се окаже в позицията да развали до този момент успешния опит на ЕС да регулира технологичния сектор.

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    cxv32666841 avatar :-|
    Georgi Georgiev
    • + 1

    Откога налагането на цензура от Министерство на истината е нормата за "закон"? Мъск бил не харесван - от кого и защо - може би точно от политиците и техните кукловод, но със сигурност не и от потребителите. Наистина копаетв ново дъно в поръчката "журналистика"!

    Нередност?
  • 2
    scuby avatar :-(
    scuby
    • - 1

    До коментар [#1] от "Georgi Georgiev":

    Мъск подкрепя републиканците в САЩ и вече на няколко пъти изказва остра позиция срещу Сорос и действията му в Европа. Нормално е медийната група на Капитал и Дневник спонсорирана основно от сороската "Америка за България" да пуска всекидневно статии анти-Мъск! :(

    Нередност?
Нов коментар