Telegram обмисля възможност за IPO на фона на проблеми с модерацията на платформата

Активните месечни потребители са достигнали 900 млн.

Telegram вероятно ще се стреми към листване в САЩ, след като компанията постигне рентабилност и пазарните условия са благоприятни.
Telegram вероятно ще се стреми към листване в САЩ, след като компанията постигне рентабилност и пазарните условия са благоприятни.
Telegram вероятно ще се стреми към листване в САЩ, след като компанията постигне рентабилност и пазарните условия са благоприятни.    ©  Reuters
Telegram вероятно ще се стреми към листване в САЩ, след като компанията постигне рентабилност и пазарните условия са благоприятни.    ©  Reuters
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Темата накратко
  • Telegram разучава възможности да излезе на борсата.
  • Според експерти платформата може да изпита затруднение с намирането на нови рекламодатели и инвеститори заради подхода си към модерацията на съдържание.
  • Telegram е единствената платформа, която позволява разпространение на съдържание от военни групировки като "Хамас" и "Хизбула".

Telegram има 900 млн. активни месечни потребители и наближава постигането на рентабилност, заяви в интервю за Financial Times собственикът на приложението Павел Дуров. Активните месечни потребители на приложението са се увеличили почти двойно през последните няколко години, като то е станало инструмент за комуникация за правителства и длъжностни лица, както и за хората, живеещи в страни с репресивни режими и конфликтни зони.

"На някои пазари Telegram е една от малкото останали безплатни платформи, където хората могат да се изразяват", казва Дуров.

В момента централата на Telegram е в Дубай, благодарение на което приложението успява да избегне голяма част от регулаторните проверки и исканията на правоприлагащите органи, които през последните години са засегнали подобни платформи в Силициевата долина, пояснява FT. "В Дубай правителството не ни притеснява", казва Дуров, определяйки емирството като "неутрално".

По думите му Telegram се е превърнал в едно от най-популярните комуникационни приложения в света, реализирайки "стотици милиони долари" приходи, след като преди две години въведе рекламни и премиум абонаментни услуги. Като част от усилията си за генериране на приходи Telegram тества реклами в определени региони, като изисква минимални разходи между 1 млн. и 10 млн. евро за рекламодател или агенция. През тази година платформата планира да разшири предлагането в световен мащаб и за по-малки рекламодатели. Telegram планира да започне и споделяне на приходите със създатели, управляващи канали, като им обещава 50% дял от маркетинговите приходи.

Дуров заявява, че на компанията са били "предложени оценки за над 30 млрд. долара" от потенциални инвеститори, но той изключва възможността за продажба, докато проучва бъдещо първично публично предлагане. "Основната причина, поради която започнахме монетизиране, е, че искахме да останем независими", казва той. "Най-общо казано, ние виждаме стойност в първичното публично предлагане като средство за демократизиране на достъпа до стойността на Telegram."

Според двама запознати източници, цитирани от FT, Telegram вероятно ще се стреми към листване в САЩ, след като компанията постигне рентабилност и пазарните условия са благоприятни. Дуров отказва да коментира срокове или възможно място, но заяви, че Telegram е "проучила няколко варианта".

"Инвеститорите трябва да се притесняват от престъпния свят, както и от по-широките проблеми с интегритета на Telegram", казва Джеф Алън, съосновател и главен изследовател в американския мозъчен тръст Integrity Institute. "Telegram ги очаква малко грубо събуждане, когато ще трябва да изпълнят основни мерки за доверие, безопасност и интегритет, от които днес са много далеч", добавя той.

Проблеми с модерирането

Критиците на лекия подход на платформата към модерирането се питат дали Telegram разполага с необходимия контрол, за да привлече повече масови рекламодатели и инвеститори, тъй като проучвания показват, че платформата се е превърнала в средище на престъпна дейност. Според скорошен доклад на New York Times, цитиран от FT, в Telegram се провеждат дискусии между педофили, обменящи информация.

"Telegram подкрепя и улеснява онлайн и офлайн престъпленията по целия свят - може да става дума за измами, продажба на оръжие, продажба на наркотици, дори продажба на на хора", казва Дейвид Маймон, професор в катедрата по наказателно правосъдие и криминология в Държавния университет на Джорджия, който от 2019 г. насам наблюдава и прониква в хиляди криминални групи и канали на Telegram, включително 10 хил. в САЩ.

По думите на Дуров Telegram активно модерира престъпната дейност в публичните части на платформата и ежедневно премахва "милиони случаи на вредно съдържание". Той допълва, че платформата реагира на потребителски сигнали и проактивно използва персонализиран софтуер за модериране с машинно обучение, за да маркира незаконно съдържание.

Публикуваните от Telegram насоки за модерирането са минимални, като в тях се посочва, че не се допускат спам и измами, порнография или насърчаване на насилието в "публично видимите канали на Telegram". В правилата ѝ се посочва също, че ще блокира терористични канали, като през 2019 г. платформата премахва публично достъпни групи на ИДИЛ и крайнодесни екстремистки групи в САЩ, които са използвали платформата, за да се мобилизират преди нападението срещу сградата на Капитолия през януари 2021 г., пише FT.

Telegram също така е единствената платформа, която продължава да позволява на свързани с Иран военни групировки да разпространяват своето съдържание, включително на "Хамас", "Хизбула" и различни иракски милиции. Според платформата каналите, фокусирани върху текущите събития в Газа и Украйна, са се "оказали незаменими за журналисти, изследователи, проверители на факти и организации за защита на човешките права, които искат да оценят независимо тези събития в хода на тяхното развитие".

След неотдавнашния натиск за премахване на каналите на "Хамас" някои от тях вече са ограничени в цялата платформа, но други продължават да бъдат достъпни. Един от тях, Hamasps, със 111 хил. последователи, е ограничен само при достъп чрез устройства на Apple или Android, но е достъпен за влизащите през браузър. Други са достъпни само за Android, но не и за Apple, което предполага, че платформата реагира на специфични изисквания, прилагани от магазините за приложения, а не блокира достъпа поради собствените си насоки, пише FT.

"Модерацията никога не е лесна и понякога не сме готови за определени събития, които се развиват в реално време и се случват много бързо. Твърдя, че в такива моменти никой не е готов", казва Дуров. "Обикновено обратната връзка от потребителите е: моля, не започвайте да цензурирате каквото и да е съдържание - това беше вярно в Израел."

Дуров заявява, че Telegram планира да подобри процесите си за модериране тази година и да "внедри механизми, свързани с изкуствения интелект, за да се справи с потенциални проблеми". Но "освен ако не преминат червени линии, не мисля, че трябва да контролираме хората по отношение на начина, по който се изразяват", казва той.. "Вярвам в конкуренцията на идеи. Вярвам, че всяка идея трябва да бъде оспорвана ... В противен случай можем бързо да изпаднем в авторитаризъм."