🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Коментар | Какво ще последва войната на "Хамас"

Групировката ще бъде изправена пред час на разплата, но най-голямата трагедия би дошла от неспособността да се поеме по пътя на мир с палестинците

Израелското разузнаване се е придържало към концепцията, че огромната военна сила на Израел ще възпре "Хамас" да подпалят нова война
Израелското разузнаване се е придържало към концепцията, че огромната военна сила на Израел ще възпре "Хамас" да подпалят нова война
Израелското разузнаване се е придържало към концепцията, че огромната военна сила на Израел ще възпре "Хамас" да подпалят нова война    ©  Reuters
Израелското разузнаване се е придържало към концепцията, че огромната военна сила на Израел ще възпре "Хамас" да подпалят нова война    ©  Reuters
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Барак Барфи, бивш анализатор от Brookings Institution, в коментар за Project Syndicate

Операцията с няколко фронта, която "Хамас" проведе срещу Израел един ден след годишнината от Войната от Йом Кипур през 1973 г., е плашещо подобна на този конфликт. Дръзки и неочаквани, двете атаки свариха израелците неподготвени и нанесоха смъртоносни удари върху чувството за неуязвимост на страната. Остава да видим дали както през 1973 г. нападението на "Хамас" ще доведе до тектонични промени в израелската политика и в отношението към палестинците.

През 1973 г. Египет и Сирия изненадаха Израел, прониквайки дълбоко в територията му. В началните дни на конфликта ситуацията е толкова тежка, че министърът на отбраната Моше Даян препоръчва използването на ядрено оръжие. Комисията на Агранат, която по-късно е натоварена с разследването на войната, употребява термина "концепция", за да опише високомерието на разузнавателните служби. Израелското военно разузнаване се е опирало на концепцията, че голямата огнева мощ на страната ще възпре арабите да атакуват.

Тези организации и днес са се придържали към концепцията, че израелската огромна сила ще възпре "Хамас" да подпалят нова война. Техните политически ръководители начело с премиера Бенямин Нетаняху бяха стигнали до заключението, че периодичното избухване на палестинското насилие е управляемо, докато си представяха, че окупираните ще приемат безкрайна окупация.

Израелските власти бяха стигнали до заключението, че периодичното избухване на палестинското насилие е управляемо.

Операцията на "Хамас" показва погрешността на този подход. Сега става ясно без съмнение, че една структура, която непрестанно призовава за унищожението на Израел и която отвлича израелски цивилни граждани, не може да продължава да съществува на израелската граница.

След като Комисията на Агранат оповестява своите първоначални заключения през 1974 г., премиерът Голда Меир и Моше Даян подават оставка. Меир се оттегля с достойнство, докато Даян отхвърля призивите да го направи, тъй като комисията не е препоръчала това.

Нетаняху със сигурност копира поведението на Даян, но сега той без съмнение е изправен пред позорната развръзка на своята 40-годишна политическа кариера. Макар твърдата му риторика да му спечели поддръжници у дома и в чужбина, тя никога не покри реалността и операцията на "Хамас" по време на неговото управление го превърна в тигър без нокти. Нетаняху обеща, че неговите политики ще укротят палестинците, но те извършиха най-тежката атака в историята на Израел. Твърдеше, че икономическите пакети ще умиротворят палестинците, но се оказа, че тяхната привързаност към земята е по-силна от паричните стимули. Неговата стратегия никога не се е простирала отвъд даването на карт бланш на военните в палестинските територии.

Докато развенчаването на Нетаняху ще бъде дълъг процес, това на неговите подчинени ще се случи в седмиците след насилието. Катарзисът, до който доведе тази война, ще навлезе по-дълбоко в армията и ще се разпространи до висшите ешелони на разузнавателните служби.

"Хамас" ще бъдат изправени пред час на разплата. Израелското разузнаване често говори за разрушаване на "терористичната инфраструктура". Атаката ще му осигури възможността да го направи. Широкомащабната израелска наземна операция е сигурна, а дългосрочната окупация е вероятна. Въпреки че лидерите на "Хамас" ще се преместят в подземни бункери, е под въпрос дали ще намерят сигурно убежище.

Международната общественост ще даде на Израел благословия да се справи с "Хамас". Обичайната критика относно цивилните жертви ще бъде по-малка, точно както беше по време на израелската война с "Хизбула" през 2006 г. Но западните правителства могат да бъдат по-ефективни като използват своето влияние за оказване на натиск върху Катар и Турция да изгонят представители на "Хамас", да затворят техните офиси и да забранят финансирането.

Дали атаката ще затвори глава в израелската история е най-важният въпрос. В крайна сметка войната от 1973 г. заедно с разкритията през 1977 г., че съпругата на наследника на Голда Меир е имала незаконна чужда банкова сметка, доведоха до прекратяване на 29-годишната хватка на левите върху властта.

Днес израелският тръбен зов е за отмъщение. Когато този зов заглъхне, ще последва равносметка. Но възстановяване на израелското ляво и подновяване на мирния процес са малко вероятни. След като палестинците отхвърлиха израелския мирен план през 2000 г., левицата е в застой. Днес тя се е свила от пика на влиянието си до една от най-малките групи в израелския парламент.

През 1973 г. осъзнаването, че Израел не е непревземаем, постави страната по пътя на мира с Египет. Най-голямата трагедия на сегашната война ще бъде неспособността да стане същото с палестинците.

3 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 3
    • + 8

    Един стар, но доста по-адекватен коментар по темата. При това с елементи на пророчество. Които се дължат, както на познаването на темата, така и на обективния поглед към нея, от които неолибералната пропаганда е скопена още с раждането си:

    https://www.foreignaffairs.com/israel/third-intifada-israeli-palestinian-conflict

    P.S. И някои новини и размисли:
    1. Еврейска ракета разрушила дома на бащата на лидера на Хамас. Старецът и апартаментът му що за военна цел са?!
    Щото при една от англоамериканските бомбардировки над София януари 1944. бомба е унищожила къщата на баба ми и дядо ми - мирни хора. Онези бомбардировки на мирен град сега се наричат "терористични". Тези в Газа как да ги етикираме?
    2. Борел казал, че обсадата на Газа противоречи на международното право. Всяка негова антируска и антикитайска изцепка се публикува още неизречена, а тази - не. Не се чудим защо, нали?
    3. US изпраща и втори самолетоносач в Източно Средиземноморско. По традиция те "омиротворяват" с дрънкане на оръжие и с бомбени килими. Пример - Мосул, където с фосфорни бомби бяха изгорени доста мирни жители, под етикета "борба с ДАЕШ".
    4. За да има мир, трябва да има с п р а в е д л и в о с т.
    5. Арабската общност в Европа тържествува. Това е изключително опасен сигнал, защото по официални данни само през 2022 г в страните от ЕС са приети 4 млн. мигранти, в огромното си мнозинство мюсюлмани. Като към тях се прибавят гетата, които сществуват от десетилетия и потокът, откакто Меркел ги задърпа да идват от 2015 г, насам, масата явно е страховита.
    Неотдавнашните размирици във Франция след убийството на арабче, което не спряло с моторетката при нареждане на полицай, е просто предверие към ада, който е възможно да последва, ако нещата в Израел и Близкия станат по американски.

    Реално това е темата, върху която всички бива да се замислим и на която бомба неолибералната пропаганда фриволно продължава да драска запалката.

    Нередност?
  • 2
    epk1515013158546444 avatar :-|
    Венцеслав Ралев
    • - 4

    Антитерористична военна операцийка, докторе. Денацификация. Както Путин прави в Украйна, за да защити цивилни. Само дето до 2014 година в Украйна никой не закачаше цивилното население, а палестинците редовно избиват израелците, от 1948 насам. Опс, забравих. Кучета и котки може, прасета не може. Двоен стандарт, типично по социалистически. Ама е дразнещо, не мислиш ли?

    Нередност?
  • 3
    mickmick avatar :-|
    mickmick
    • + 2

    До коментар [#2] от "Венцеслав Ралев":

    От 2015 година ВСУ бомбардира каквото му падне. Нали са гъсти с Биг брадъра дето също бомбардира където и както си поискам, щото е божествено демократичен. Израел също - сега казват война с Хамас, но това което правят е да разрушат скъпия квартал в Газа заедно с хората в него - никъде не казват колко са убити, но само падналите сгради са над 10-20. Отделно частично разрушените. Странно разбиране за война с Хамас. Реално избиват само цивилни там. Спряха и напълно вода, ток затвориха всички/без възможност за хуманитарен коридор/.

    Нередност?
Нов коментар