🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Коментар | Местни избори, докато светът се размества

Някои от по-важните теми в новия брой на "Капитал"

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Понякога облаците се сгъстяват. Едни от най-рискованите моменти в историята на света са, когато той се пренарежда на бързи обороти - старите правила вече не важат, новите още не са ясни. В тези мътни времена обикновено по-хазартно настроените играчи започват да тестват къде са новите граници и това често е свързано с конфликти. Сега минаваме през такъв момент от историята. Войните и всякакъв друг тип сблъсъци стават все повече и все по-големи.

Цялата секция "Свят" в този брой на "Капитал" (в нея събираме анализи на най-важните събития извън България) е посветена на войни. Тази срещу Украйна навлиза във втората си зима и през нея се очаква отново Русия да бомбардира украинската енергийна система. Това се случваше и преди няколко месеца, като целта беше обикновените хора там да стоят на тъмно и студено. След началото на войната срещу тях украинците понякога наричат руснаците "мразѝ". Идва от "омраза" и означава хора, в които човешкото е заменено с нея. Сега "мразѝте" ще искат пак да оставят украинците да мръзнат и вероятно донякъде ще успеят, но едва ли с това ще постигнат каквото искат. Преди година украинският президент Зеленски по този повод беше казал на руснаците: "Студ, глад, мрак и жажда - за нас не са толкова страшни и убийствени, колкото вашата "дружба и братство". А украинците родиха поговорката: "Мракът е в Русия, ние просто нямаме ток." (Вижте как се подготвя Украйна за бомбардировките по енергийната й инфраструктура тук.)

През последните дни друг конфликт фокусира вниманието на света не само с човешките трагедии, но и с потенциала да се пренесе върху цял взривоопасен регион. След атаката на "Хамас" срещу Израел в близките дни се очаква да започне сухопътната атака на израелската армия срещу ивицата Газа. Рисковете са тогава противниците на Израел от други държави - като "Хизбула" в Ливан или проирански милиции (a и правителствени войски) в Сирия - да атакуват еврейската държава от няколко места едновременно (вижте анализите на "Капитал" за този конфликт тук и тук). Това може да е началото на регионален конфликт, в който да се намеси Иран и съответно да пламне целият Близък изток. Този кошмарен сценарий ще има силно негативно влияние не само в тези страни, но и върху световната икономика, а при най-лошия вариант може да доведе до истински глобален конфликт.

"Третата световна война е цивилизационен риск, от който може и да не се възстановим. Истински важното за нас е да приоритизираме избягването на трета световна война", каза тази седмица собственикът на Tesla, StarLink и Х Илън Мъск. Повод за думите му беше именно конфликтът в Близкия изток, който според него в комбинация с Украйна увеличава рисковете от голяма война. Мъск смята, че трета световна война няма да може да бъде спечелена лесно от САЩ, защото "нямаме съкрушително превъзходство в индустриалната мощ". "Основата на войната е икономическата сила, най-вече индустриалното производство - колко танкове, оръдия и дронове може да направиш в сравнение с другата страна", каза той по време на дискусия, организирана от Х (преди twitter).

В България разговорът за рисковете от разширяването на конфликтите и как те да са по-малки тук практически не се води. За опасностите любезно ни напомня турската посланичка тук в интервю за "Капитал". В него тя разказва как преди Втората световна война тогавашният президент на Турция Ататюрк предлага на България регионален съюз, който да се противопостави на германските амбиции от запад и руските от изток. Тогава това не се случва, но сега, напомня тя, се намираме в подобна неясна ситуация и е добре да си помагаме (цялото интервю прочетете тук).

Иначе тази неделя ще има местни избори. Преди време на тях се възлагаха големи надежди, че ще сложат началото на истинската промяна в България. Дали това ще се случи - вижте анализа и прогнозите тук.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
Нов коментар