🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>
Местният вот

Гласуването в неделя | Избори за удържане на положението

За ГЕРБ това означава да се обяви отново за първа политическа сила и в местната власт, за ПП-ДБ - да спечели кметския пост в София

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Темата накратко
  • Заради липсата на ясна политическа битка влиянието на партиите в местната власт ще повтори познатата подредба в парламента.
  • Голямата промяна може да дойде от победа на Васил Терзиев в София, но в общинските съвети ще се правят сглобки.
  • С паралелна кампания като алтернативно правителство Борисов и Пеевски дават знак, че етапът на прането приключва.

Между последните парламентарни и предстоящите в неделя местни избори са минали само шест месеца, но двете събития изглеждат малко вече като от различни епохи. Патовата ситуация, до която доведе интензивната серия от битки за депутатски мандати, роди първата по рода си управляваща конфигурация между основните противници в тях - ГЕРБ и оспорващите дългогодишната им власт "Продължаваме промяната" и "Демократична България". За да се случи това, линията на политическото противопоставяне беше изместена от демонтирането на корупционния модел на държавата, към запазването й в орбитата на ЕС и НАТО при геополитическите трусове, които предизвика войната на Русия срещу Украйна.

Местните избори обаче са ключови на вътрешнополитическия терен, а впечатлението е, че тази година тъкмо на него липсва политически адреналин за победа. Не че няма причини за истински "бой" - хората виждат това, което прави властта по места, много по-ясно в сравнение с подбраната информация за работата на правителството и парламента, която получават от новините. Но ако се съди по спорадичните социологическите сондажи преди изборите, дори там, където общинските безобразия са станали и национално известни - като във Варна например, не се регистрира ясна нагласа за промяна.

Това се отнася не само за почти феодализираните по-малки населени места, в които общината често е и основен работодател, но и за предизборната картина в областните центрове.

И въпреки че този местен вот беше сочен като по-важният през тази година, който ще даде по-дългосрочна перспектива на интригата в държавната власт, данните от сондажите засега не показват ясно подобен ефект. Залогът по-скоро изглежда като удържане на положението в рамките на резултатите от април.

Всеки на мястото си

За ГЕРБ това означава отново да се обяви за първа политическа сила и в местната власт, което се очертава дори при много вероятната загуба на кметския пост в София; свиване, макар и не фатално, на досегашните позиции в общинските съвети на много места; и чувствително по-големия брой балотажи, на които кандидатите й и досегашните й кметове този път ще се състезават.

За ПП-ДБ, които понасят електорални щети от сглобката с ГЕРБ и Пеевски зад ротационния кабинет "Денков - Габриел", е спечелването на кметския пост в София. Столицата е основният им резервоар за подкрепа и въпросът е почти на живот и смърт за статута им на втора политическа сила в държавата. Шансовете са благоприятни за ключовия успех, който ще покрие евентуалната липса на пробиви в други градове. Участието в множество балотажи, както и увеличено присъствие в общинските съвети спрямо резултата на ДБ от 2019 г. ще маркира по-голямо влияние в местната власт.

"Възраждане" ще се представи солидно и в общинския вот, ще участва на балотажи за кмет, но според социолозите този успех няма да надхвърли парламентарния, за да предизвика фурор.

БСП ще участва и в интригата за кметския балотаж в София и се очаква да запази по-голямата част от присъствието си в общинската власт. За ДПС има прогнози, че може да увеличи влиянието си, ИТН, изглежда, няма шансове за скок.

Социолози, с които "Капитал" разговаря, обясняват отсъствието на голям политически залог на тези местни избори с формулата на управлението на национално ниво. Според Живко Георгиев със затварянето на политическата ферментация от последните две-три години в сегашната управляваща коалиция големите промени са приключили.

Геновева Петрова, съуправител на "Алфа рисърч", смята че ГЕРБ и ПП-ДБ ще продължат да управляват заедно и по места, а директорът на "Галъп интернешънъл" Първан Симеонов уедрява картината с тезата, че случващото се в т.нар. сглобка е много удобно и за двете страни в нея.

Ефекти от пробив на ПП-ДБ в София

Голямата промяна на тези избори ще дойде, ако след 18 години наклонената кула на кметския пост на ГЕРБ в столицата най-после падне. Но не трябва да се избързва със заключенията, защото и през 2019 г. изглеждаше, че това е напът да се случи.

Липсата на данни за нагласите в София през цялата сегашна кампания и споровете сред електората на ПП-ДБ около произхода на кандидата на коалицията от свързано с бившата Държавна сигурност семейство затрудняваха до последно прогнозите за тази най-голяма драма на всеки местен вот.

И все пак, огласените в четвъртък резултати от проучване на "Алфа рисърч" по поръчка на bTV сочат отчетлива преднина от почти 9 процентни пункта на кандидата на "Обединени за София" (ПП-ДБ, "Спаси София" и "Екипът на София") Васил Терзиев пред кандидата на ГЕРБ Антон Хекимян. Това прави засега Терзиев и единствения сигурен участник във втория тур на 5 ноември. Така интригата за балотажа в столицата се премества към битката за второто място на първия тур - с изравнената към този момент подкрепа за Хекимян и кандидатката на "БСП за България" Ваня Григорова.

По-неатрактивното, но по-съществено за управлението състезание е за Столичния общински съвет, където се взимат най-важните решения за града. То ще приключи още в неделя, но само с броя на спечелените места в него. Преднината в съвета на ПП-ДБ и "Спаси София" пред ГЕРБ в сондажа на "Алфа рисърч" е 11 процентни пункта, но това не решава въпроса за мнозинството. В зависимост от това кой с какви съюзници разполага в новия общински съвет тепърва ще се избистрят стратегиите за него. Възпроизвеждането на сглобката между ПП-ДБ и ГЕРБ и в София е много вероятно развитие, но не трябва да се забравя също, че за местните парламенти предсрочни избори няма и съставът им не се променя до следващия вот.

При всички случаи обаче победа на Терзиев на балотажа в София ще има отражение и върху отношенията в управляващото държавата мнозинство.

От една страна, ПП-ДБ ще си възвърнат малко от политическия блясък след загубата на електорална тежест, която социолозите отчитат заради влизането в практическа коалиция с ГЕРБ и присъединеното ДПС. Постът на столичния кмет е ключов политически актив. София е градът с най-голям БВП, с най-голям икономически и финансов ресурс, получател на най-голям дял от националния бюджет за общините. Макар и в голяма степен зависим от решенията на Столичния общински съвет, кметът разполага с много собствени лостове да определя управленските политики и начина, по който се изразходват средствата на общината.

От друга страна, силно настроеният за реформи експертен екип зад гърба на Терзиев със сигурност се приема като заплаха за разядения от хронична корупция модел на управление в столицата. Логично е ГЕРБ и съюзниците му в Столичния общински съвет да се опитат да попречат максимално на промените, щетите от които биха били по-големи от политическите. Начинът, по който досега се разпределят ресурсите на града, е от такъв характер.

Остава въпросът ще произведат ли тези два ефекта от промяната кметския пост в София сблъсък между партньорите в управлението на държавата и коя би била разменната монета за него.

Паралелната кампания на Борисов и Пеевски

Позициите в местната власт са надежден гръбнак не само за оцеляването на партиите, но и за шансовете им за държавната власт. Както се видя в четирите години след последните местни избори през 2019 г., правителствата могат да падат и парламентите да се сменят, но общинските съвети и кметовете си остават на мястото - с икономическия и политическия ресурс, които не губят при турбуленция по върховете на държавата. И както най-вероятно ще се види след вота на 29 октомври - спечелената местна власт може да ускори развитията при централната.

Вероятно затова тези избори бяха под знака на две паралелни кампании, в които лидерът на ГЕРБ е основен източник на послания. В едната - за местните избори, след като поиска от партньорите си ПП-ДБ да не клатят "сглобката" с нападки, обилно ги нападаше в предизборните си обиколки, прехвърляйки им хронични проблеми от собствените си управления. "Малко срам да имат! Три години нищо", заяви Борисов преди дни пред симпатизантите си в Русе, а после многозначително им обеща: "Било каквото било, вече ще бъде както беше."

В другата кампания той и депутатът Делян Пеевски, който вече е възприеман като реалния лидер на ДПС, създават впечатлението за алтернативен на правителството тандем, който управлява държавата ръчно. След политически продуцираните протести на зърнопроизводители и синдикати във въглищните централи двамата избраха да увенчаят програмата си преди изборите с темата за "Лукойл". И тя, подобно на предишните две, засяга не много ясни за широката публика политики на ЕС, което я прави удобна за манипулации.

В акцията ясно се вижда опит за трупане на изкуствен "евроатлантически" имидж и за представяне на правителството и ПП-ДБ като обслужващи руските интереси. А с кашата, която забъркаха покрай това, успяха успешно да отклонят вниманието от предизборните теми по същество за наследството от контролираното основно от партиите им управление по места.

Цинизмът на изпълненията стигна дотам Борисов за пръв път да е чул, че "Лукойл" не плащала данъци - след като собствените му правителства осигуриха възможността за това в продължение на години заедно с тоталния монопол на компанията при данъчните складове за горива.

Тълкуванията на това агресивно поведение спрямо правителството, което формално подкрепят, са разнопосочни - според едни Борисов и Пеевски загряват публиката за предстоящо разместване на силите в управлението на държавата, след като изборите потвърдят водещата им роля в местната власт. Според други сегашната конфигурация във властта е толкова удобна за целите им, че ще я пазят, докато ги постигнат. Логиката на евроатлантическата поза сочи към европейските избори през май догодина, на които ГЕРБ и ДПС имат жизнен интерес да не загубят и ако може, да разширят позициите си в Европейския парламент.

Тези дни съпредседателят на "Продължаваме промяната" Кирил Петков направи едно закъсняло най-малко с десетина години откритие - че ГЕРБ и ДПС работят като една политическа формация. "Мисля, че както ние с ДБ се обединихме, виждам подобно обединение с ГЕРБ и ДПС в местната власт", каза той в ефира на bTV. Но според него "единственият начин да се промени държавното управление е, ако колегите от ГЕРБ решат да направят алтернативно мнозинство с "Възраждане", ДПС и БСП".

Всъщност с паралелната си кампания Борисов и Пеевски дават знак, че етапът с прането на политическите им биографии - техните и на партиите им, белязани и от закона "Магнитски", приключва на тези избори. На следващия етап, когато и да решат, че му е дошло времето, ще са нови и подходящи за всякакви управленски конфигурации, включително помежду си. И вероятно няма да са много опонентите, които биха имали основание да им кажат, че не са.

3 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 2
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 3
    • + 4

    Видимо безсмисленото и безрезултатно управление на сглобката налага появата на нова опорка на ПП-ДБ: внушението е, че мафията (с която удобно управляват в сласт) им пречи да променят "положението".

    Кое положение да променят, след като те всъщност лягайки си с мафията във властта, преди това оставиха пред ложето всичките лозунги, за нови хора, нов морал, разследване на мафията и пр. сладости, заради които полезни идиоти ги пратиха във властта. Пък те предпочетоха да се съвукуплят с мафията в лицето на Борисов и Пеевски.
    Жалка работа!

    Всъщност това са поредните ПП-ДБ речетативи за пред по-простата публика. Иначе синьо-зелените плътно се сработиха в централната власт с корумпираните Борисов и Пеевски и е повече от видимо, че ще го направят по същия шаблон и в местната по места, където им се удаде.

    Просто ни правят на идиоти.

    Нередност?
Нов коментар