Коментар | Един лесен начин изборите да не бъдат пак откраднати

Някои от по-важните теми в новия брой на "Капитал"

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

"Знаете ли, другари - аз мисля, че напълно няма значение кой и как ще гласува; това, което е изключително важно, е кой и как ще брои гласовете." Тези думи се приписват на Сталин от неговия секретар Борис Бажанов, избягал в Париж през 30-те години на миналия век и написал там мемоари. Дали наистина ги е казал е трудно да се докаже, но през годините това твърдение се появява и в много други страни.

"Запомни първото правило на политиката - резултатите се правят не от бюлетините, а от тези, които ги броят", казва американският политик от XIX в. Уилям Туид, описан във филма на Мартин Скорсезе "Бандите на Ню Йорк". По това време градът е завладян от организирана престъпност и корупция, а в реалния живот политикът е уличен в кражби в особено големи размери, с част от които е финансирал изборните фалшификации.

Тази тема на пръв поглед звучи неприятно, но всъщност проблемът има много лесно решение - ще го прочетете малко по-надолу.

Подобни думи - като на Сталин и Туид, са приписвани и на други политици (включително Наполеон), като общото между всички тях е че живеят и "работят" във времена на хаос и беззаконие, в които единственото право е това на силата. Обикновените хора нямат никакво значение.

Абсолютно същото впечатление се създаде и в България през последните дни. Случиха се няколко показателни събития:

Всичко това означава две неща - едното добро, другото лошо. Първо лошото:

Първият тур на местните избори тази година е на ръба с това да не е легитимен. Изборите са провалени. Комбинацията от ниска избирателна активност, огромен процент невалидни бюлетини заедно с грешките и измамите означава, че вотът не си е свършил основната работа - да преброи заявките на хората за това кой трябва да взима решенията в местната власт. Плюс-минус 20% не е приемлива грешка при определянето на хората, които трябва взимат важни решения.

Вторият извод е по-обнадеждаващ:

Решението на този проблем е много лесно дори и без сложни законови промени, съдебна реформа и вкарване на корумпираните в затвора, каквито, разбира се, също ще е добре да има. Дефектите на изборите стават толкова по-незначителни, колкото повече хора гласуват. Кражбите на гласове, фалшификациите и всички други злоупотреби не са толкова еластични, че да реагират на увеличена избирателна активност - повече бюлетини ще намалят процентната им тежест.

Иначе е ясно - все същото. През последните 15 години например София от място, което имаше всички шансове да бъде нормална европейска столица, се срина под натиска на кражби и посредственост до провален град, който е прост географски сбор от близко разположени гета, включително гета за богати и гета за средната класа. Столицата ни в момента е като провинциален град в бедна и корумпирана латиноамериканска държава. Варна можеше да е най-хубавият български град, но се срути под мафията. Пловдив можеше да е един от най-интересните градове на Балканите, а и в Европа, но апатията на изборите сега заплашва да го затисне още повече в калта на корупцията и безвремието.

Всичко това може да получи шанс за промяна - достатъчно е повече хора да разберат, че все още мафията може да бъде изхвърлена с избори и трябва само да гласуват.

В броя ще видите още:

6 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    scuby avatar :-(
    scuby
    • - 2
    • + 1

    А вие малко откраднахте предишните избори с машните.
    Ваш Киро: "Направихме леко ала- бала през президента, изгърмяхме на Слави един проект, ОТКРАДНАХМЕ един ...". А обикновено в живота се случва крадецът да вика дръжте крадеца!
    Чудно ми е как става това на първите избори с машини партията на Трифонов да бъде първа политическа сила, а на следващите избори след два месеца да е под 4% и да не може да влезне в парламента. Такова нещо със сигурност го няма никъде по света и никой социолог не може да го обясни. Явно наистина "изгърмяхме на Слави един проект" с машинките ни.
    На вторите избори с машни всички социолози дават 8% преднина на лошите от ГЕРБ, но видите ли ПП печели изборите с 1-2% разлика. Все е имало социологически грешки през годините до 3-4%, но 8-10% социологическа грешка ...? Придворните социолози по пробитите ни национални медии обясниха, че видите ли младият полезен идиот се събудил късно следобед в неделя и си казал "що да не се надигна от леглото и да гласувам аз за Промяната".
    Такива аномалии в резултатите от както се появиха машините вече 30 е нямало!

    Нередност?
  • 2
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • + 5

    Мисля, че неминуемо ще присъстваме на оттичането в канализацията на розово-синята слуз, в която джапаме понастоящем. Просто трябва още някое време да стискаме нос.

    Не мога да си обясня, как група партийки с електорална тежест от около 7%, съсредоточена в карето между Докторския, Ялта и Дондуков (леле, Боже, все руска топонимия!) може така да крещи: "Бият Паниковски!" (sorry за примера, ама пак е от от руската литература)!

    Кой ви открадна изборите, некадърници?!
    Баце зорлем ви буташе в ръчичките София, вие се оср@..е, като пропиляхте парите на ДС милионера и го класирахте на балотаж, на който е много вероятно да се види ефектът от ПП-ДБ слогана: ние сме най-умнити и най-красивите, другите да го ду...

    И ще ви издухаме!
    Заради децата си!

    P.S. Христос Иванов не се е появявал от седмици. Какво става там?

    Нередност?
  • 3
    ahj21578679 avatar :-P
    ahj21578679
    • + 1

    Бият Паниковски! Брилятно се е изгаврил с розовите докторът!

    Нередност?
  • 5
    b.davidkov avatar :-|
    masay
    • + 1

    "Капитал", като най-после се усетите да изхвърлите мафията от правителството, то просто ще падне, защото с 24% няма как да се управлява при 76% противници на льольовците от ПП-ДБ.
    Най-малкото посолствоТО няма да позволи тая офирирана тук поредна на думи "битка с мафията", защото тая слуз, както я нарича много сетивно Докторът, работи за интересите на Америка. И нея хич не я брига колко ни смърди и колко не ни е ОК тук.
    Америка юбер алес! СхвАнахте ли?

    Нередност?
  • 6
    xte29566872 avatar :-|
    xte29566872

    Аз бих се срамувал да си сложа името под такъв текст.

    Нередност?
Нов коментар