🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>
Местните избори

Те могат да откраднат всичко

Гласът на всеки десети, упражнил вота си, се оказва унищожен

   ©  Никола Андреев
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Темата накратко
  • С отмяната на машините, огромен процент невалидни бюлетини и сгрешени протоколи първият тур на местните избори е най-проваленият вот в демократичната история.
  • Всички превзети институции - от ДАНС, през ЦИК до ВАС, бяха активирани в кражбата на гласове, защото очевидно залогът е сериозен.
  • Въпреки напрежението коалицията зад правителството засега, изглежда, ще оцелее.

Репликата "Тука сме си наши момчета, щете ли да помогнем на някой" се превърна в нещо като химн на тазгодишните местни избори. Става дума за онази секционна комисия в село Милорад, община Борован, чиито членове, мислейки си погрешно, че са спрели видеоизлъчването на преброяването, се уговарят пред камерата как да "помогнат" с надписване на преференции за техни съселяни - кандидати за съветници в общината.

Извън случката, която е емблематична, но не и единствена, числата около вота изглеждат твърде смущаващи. Така например делът на недействителните бюлетини на първия тур се оказа рекорден. През седмицата Институтът за развитие на публичната среда (ИРПС) съобщи, че общият брой на недействителните бюлетини за общински съветници е 412 701, което е рекордно висок дял от 15.46% спрямо всички подадени гласове. На предишните местни избори през 2019 г. недействителните гласове са били формално повече - 466 077, но са по-малък процент от всички гласове (15.09%) заради по-високата избирателна активност.

Което води и до другия проблем. На тези местни избори беше отбелязана и най-ниската избирателна активност - 44.94%. При предишните местни избори през 2019 г. тя е била 49.76%, а през 2015 г. - 53.60%.

Нашите момчета

След всички данни, обрисуващи печалната картина на саботираните избори, основен е въпросът как се стигна дотук. Отговорът всъщност е пред очите на всички и се разигра в петъка преди първия тур, когато в акцията по дискредитирането на машинното гласуване се включиха политици, тайни служби (ДАНС), пряко ангажираната и отговаряща за изборите Централна избирателна комисия (ЦИК), че дори и Върховният административен съд (ВАС). Целта вероятно беше да се създаде хаос, в който да се прикрият всички възможни изборни нарушения.

В този сюжет всеки участник си имаше предварително определена роля. Първо председателят на парламентарната група на "Има такъв народ" Тошко Йорданов излезе пред журналисти след събиране при председателя на парламента Росен Желязков и съобщи, че на 27 октомври, три дни преди вота, заместник-министърът от Министерството на електронното управление Михаил Стойнов е снимал с телефона си изходния код на машините и така всеки, който го притежава, "може да отключи машината, да направи каквото иска със софтуера й и след това тя да изплюе каквото иска". За твърденията си Йорданов се позова на доклад на ДАНС и запис от помещението в министерството, където се е случило това. Твърденията на Йорданов бяха подкрепени и от председателката на парламентарната група на ГЕРБ Десислава Атанасова. Точката на "страшното нещо", което се е случило с машините, сложи съпредседателят на групата на ДПС Делян Пеевски, който отсече: "Или без машини на първия тур на изборите, или вотът ще бъде опорочен и може да се обжалва."

След тези политически изявления акцията по "опраскването" на машините се разви светкавично. В петък вечерта ЦИК взе решение да премахне машинното гласуване и вотът да става само с хартиени бюлетини. За това се позова на писмо на министъра на електронното управление Александър Йоловски, в което той уведомява ЦИК, че ведомството му не може да удостовери машините в срок. Два часа след това неговият заместник и нарочен за "фалшификатор" на вота Михаил Стойнов изпрати това удостоверяване на избирателната комисия, но тя отказа да го признае.

На следващия ден (събота) коалицията ПП-ДБ внесе жалба във ВАС срещу решението на ЦИК, но се оказа, че съдът ще я разгледа чак в понеделник, когато първия тур на изборите ще е приключил. Липсата на дежурен съдийски състав е учудваща, особено на фона на провеждащите се избори, защото всички решения на изборния орган са обжалваеми, а произнасянето на съда по тях трябва да стане в много кратък срок от календарни, а не работни дни.

Така операцията на т.нар. Хартиена коалиция (ГЕРБ, ДПС и БСП с любезното съдействие на ИТН и "Възраждане") по елиминирането на машините от изборния процес най-после се увенча с успех.

Желанието на трите формации да премахнат устройствата беше още от въвеждането им преди две години, но досега силите на партиите стигнаха само до това да превърнат машините в прости принтери за печатане на разписки, които след това се преброяваха ръчно в секциите като хартиените бюлетини.

Не беше избрано случайно и времето на задействането на този сценарий - само два дни преди първия тур на кметския вот, който е от изключително значение за всяка партия, защото ще преразпредели местната власт за следващите четири години.

Заедно с това обаче акцията по премахването на машините показа опасната симбиоза между политици, служби и държавни институции, а начинът, по който това се случи, беше демонстрация на влиянието върху тях от страна на депутата от ДПС Делян Пеевски и на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов.

Защото зад завесата на съшития с бели конци сценарий за елиминирането на машините това влияние стана доста видимо:

  • Първо, докладът на ДАНС беше подписан от зам.-председателя на службата Деньо Денев, назначен на поста през август по предложение на ГЕРБ. Преди това той е оглавявал дирекцията "Противодействие на корупцията" към КПКОНПИ, която до 2018 г. е била в ДАНС. Веднага след скандала с доклада премиерът Николай Денков поиска оставката му, но Денев очевидно отказва да я подаде. А според депутати от ПП-ДБ правителството няма как да го освободи от поста, защото за това трябва да има предложение от председателя на ДАНС Пламен Тончев, който по думите им към този момент отказва да поиска освобождаването му. Оставката на самия Тончев беше искана няколко пъти от лидерите на ПП-ДБ заради политически изказвания, но той също отказва да я подаде, криейки се зад необходимостта от указ на президента Румен Радев, който пък преди това го назначи начело на службата по време на едно от служебните му правителства. Не беше случаен и фактът, че на въпросният доклад нямаше гриф за секретност, което стана предпоставка той да изтече в медиите ден преди вота

  • ЦИК, която набързо взе решението за отмяната на машинното гласуване, се доминира от представители на квотата на ГЕРБ, ДПС и БСП, като сега към тях се присъединиха и председателката на комисията Камелия Нейкова, предложена от ИТН, и говорителката Росица Матева от квотата на "Изправи се България" на Мая Манолова. Практически от целия състав на ЦИК само двамата представители на ДБ се опитаха да се противопоставят на решението.
  • На този фон в сценария с хипотетичния опит за "манипулация на машините" беше вкаран и още един сюжет, който отново стана публично достояние благодарение на Тошко Йорданов и Десислава Атанасова. След заседанието при председателя на парламента двамата обявиха, че по време на срещата министърът на електронното управление Александър Йоловски е заявил, че върху него е оказван натиск от страна на съпредседателя на ПП Кирил Петков и депутата Божидар Божанов за насочване на средства към определени фирми на стойност 600 млн. лв. без обществени поръчки. Божанов публично отрече тези твърдения. "С Кирил Петков сме правили една обща среща с министъра, а аз съм имал регулярни виждания. Всички те са все на публични места и в министерството. Разговаряли сме за работата на министерството, регулярни задачи, за никакви обществени поръчки не е ставало дума, а за заплахи просто не може да се говори - напротив, министърът е получавал нашата подкрепа", каза той пред "Капитал". След разпити в ДАНС и прокуратурата обаче Йоловски получи охрана, защото "се почувствал застрашен". Видимо този сюжет няма пряка връзка с казуса около машините, но допълнително обърка публиката. Най-вероятно обаче ще се развива и след изборите.

Всички полуистини

В крайна сметка в държавата настана хаос, какъвто добре познаваме и в който и ГЕРБ, и ДПС виреят най-добре: контролиран вот, невалидни бюлетини и подкрепа за "наши момчета". За да се стигне до този резултат, лесно предвидимо беше забъркана каша от откровени лъжи и полуистини, в които дори най-внимателните наблюдатели могат да се объркат.

Отговорите на повечето "загадки" се намират както в справката, изготвена от ДАНС, послужила за начало на скандала, така и във вътрешните правила на Министерството на електронното управление за удостоверяването на устройствата за машинно гласуване.

Прави впечатление, че от контраразузнаването никъде в документа си не казват, че машините могат да се манипулират и така да изкривят вота. Напротив, в справката фигурира заключението: "Полученият софтуер е подписан с UEFI сертификатите, съхранявани в ЦИК и заредени в машините. Всеки друг софтуер дори и идентичен с изградения, но неподписан, не е възможно да се инсталира в машините." Кой знае защо обаче тази констатация някак беше пропусната.

Документът изказва съмнение, че със записа, направен от заместник-министъра на електронното управление, всъщност може да се "формира недоверие към машините за гласуване", тъй като Стойнов може да разпространи видеото с хеш кода.

За снимането от страна на заместник-министъра също има обяснение - то влиза в графата "полуистини". Според вътрешните правила за удостоверяване на устройствата за гласуване, изготвени от Министерството на електронното управление, "резултатите от проверката се документират, като се изготвят снимки с дата и час". Именно това твърдят, че се е случило и от МЕУ, когато Стойнов е снимал с телефона си.

Действията на заместник-министъра, обяснени като изпълняване на протокола, обаче противоречат на друга част от него. В правилата е записано, че членовете на екипа, който извършва удостоверяването, "оставят личния си багаж и личните си електронни устройства, включително мобилни устройства, на специална маса, като личните устройства не се допускат до работните станции".

Според информация на "Капитал" досега винаги удостоверяването се е извършвало по този начин - със снимки, правени от екипа. Формално то наистина противоречи на част от правилата, които са взети едно към едно от провеждането на предишните избори и работата по машините преди тях. Тогава никой не е имал претенции към подобни действия, макар и те да противоречат на част от предписанията.

"Очевидно става дума за преекспониране на грешка", твърдят от ПП-ДБ, които веднага бяха обвинени, че желаят да манипулират изборите през машините, въпреки че устройствата след последните промени на Изборния кодекс не са нищо повече от принтер - а разписките от гласуването се броят досущ като хартиените бюлетини.

Ефектът от акцията срещу машините

Най-непосредственият ефект от отстраняването на машините от изборите стана виден след края на първия тур от вота, когато стана ясно, че гласуването с хартиена бюлетина се оказа причина за рекорден брой недействителни бюлетини. На фона на ниската избирателна активност недействителните гласове до голяма степен моделираха картината в новите общински съвети, които реално управляват общините, като допълнително понижиха прага за влизането в тях. Така те станаха доста фрагментирани и в тях влязоха много малки политически сили, което предполага по-трудно сформиране на мнозинства.

Според изчисления на Института за развитие на публичната среда гласът на всеки десети, отишъл до урните, се оказа на практика унищожен. Влиянието на невалидната бюлетина е толкова голямо, че ако бяха партия, щяха да имат прилична група съветници в общинските съвети, защото в някои по-малки общини броят на недействителните гласове достигна 30%.

Имаше и куриозни резултати. В Плевен например най-голямата партия в общинския съвет ще бъде ГЕРБ. За нейните съветници са гласували 5838 души. Броят на невалидните гласове обаче е по-голям от тoзи, получен от партията на Бойко Борисов - общо 6582. В Пазарджик най-много гласове получи общинската листа на местната коалиция "Новото време". За нея гласуваха общо 6632 души, а броят на невалидните бюлетини е 6723.

Част от тези невалидни бюлетини вероятно са поради неправилното им попълване от страна на избирателите. Немалка част обаче най-вероятно са вследствие на манипулации от страна на секционните комисии, както се видя от видеото от преброяването на бюлетините в секцията във врачанското с. Милорад. Честа практика е и умишленото надраскване на бюлетините от страна на секционните комисии, което ги прави невалидни. Оказа се и, че членовете на секционните комисии допускат грешки при попълването на резултатите от гласуването. По тази причина например 120 гласа за кандидата на ПП-ДБ и "Спаси София" за кмет на столицата Васил Терзиев са отишли за кандидата на ГЕРБ Антон Хекимян, а срещу името на Терзиев стоят нула гласа.

Другият ефект от атаката срещу машинното гласуване беше, че премахването се обърна срещу част от поръчителите му. В София например това подейства мобилизиращо на привържениците на ПП-ДБ за сметка на симпатизантите на ГЕРБ, чийто кандидат дори не стигна до балотаж.

Накъде след вота

Предстоящият втори тур в неделя ще трябва да даде отговор на въпроса дали резултатът от местните избори ще окаже някакво влияние на отношенията между партньорите в централната власт ПП-ДБ и ГЕРБ. Особено след начина, по който беше бламирано машинното гласуване. "Сглобката не съществува. Нищо сглобено няма. Напротив - те са наши най-яростни противници, но не по наша вина", каза Борисов във вторник и заплаши партньорите си от ПП-ДБ, че ако на втория тур "направят безпринципни сглобки по места, голямата сглобка "ще се разруши". Ден след това обаче се поправи и заяви, че "сглобката е повече от представителна" и всяка партия е свободна да прави каквото желае.

Първият важен тест за коалицията в парламента ще бъдат преговорите между ПП-ДБ, ГЕРБ и ДПС за промените в конституционните текстове между първо и второ четене. Кой ще има предимство при провеждането им, а оттам и за налагането на определени нюанси в тях, ще си проличи от крайния резултат след балотажите.

Извън предизборното говорене преди втория тур обаче Борисов едва ли има интерес от падане на правителството и предсрочни избори. Партията му загуби София и резултатите от вота показват, че ГЕРБ губи подкрепа по места и едва ли сега е подходящото време да напуска властта. Същото важи и за ПП-ДБ, които спечелиха София, но губят избиратели в провинцията.

8 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 4
    scuby avatar :-(
    scuby
    • - 5
    • + 5

    Аз не мога да разбера за какво открадване на избори става въпрос. ПП са управляващи, те оргранизират изборите, МВР е в тях, каквото е за ПП това е и за останалите партии. Ако имаше машините ви какво в резултатите щеше да се промени при по-малко невалидни бюлетини???Има невалидни бюлетини както при едните така и при другите.
    Освен, че искате да кажете, че видите ли ГЕРБ и ДПС се занимават с крадене на избори, а добрите сили от ПП не. На записа в която жената добавяше преференции се оказа, че помага на кандидат от ПП.
    Въртите, сучите и искате да натресете машините и да правите ала-бала. Младите полезни идиоти не разбраха, че целият демократичен и цивилизован свят гласува с бюлетина. Няма измислен до сега по-добър метод за тайно гласуване освен гласуване с хартия и броене на резултатите от всички заинтересовани.
    Единственият гарант за честни избори това са членовете на комисиите. Ако всички членове в една комисия се "пробият" или договорят да правят фалшификации няма значение с хартия ли се гласува с машина ли!!!

    Нередност?
  • 6
    beky avatar :-|
    1999
    • - 3
    • + 5

    Четивото е естествена медийна защита и търсене на виновен за очаквания неуспех на ППДБ.
    Предпоставките за който са елементарни:жълтопаветни партии без структури по места, невъзможност да си организират феновете, за които изборите изобщо не са приоритет.
    Бетикови партии - бутиков резултат. И тепърва ще пада още, защото с всеки нов ден лъсва невменяемостта им във властта.

    Нередност?
Нов коментар