Мръсната тайна на София стана чиста

Заводът за отпадъци на столицата продължава да генерира много боклук, но с промяна в комплексното разрешително е влязъл в норма

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Темата накратко
  • Заводът за отпадъци на столицата продължава да генерира много боклук, но с промяна в комплексното разрешително е влязъл в норма.
  • От 2022 г. отпадъците вече не отиват на "Долни Богров", а в "Садината".
  • Проблемът с огромното количество смет, попадащо на депо, остава.

Преди 18 години Бойко Борисов стана кмет на София с обещанието да се справи с боклуците, които тогава преливаха от контейнерите, буквално заливаха града и се трупаха в бали. Проблемът трябваше да бъде решен с построяването на завод за над 300 млн. лв. плюс с още толкова за инсинератор, който да гори произведения RDF.

В еуфорията на сегашните местни избори темата с боклуците отсъства, но това не означава, че проблем няма. Години наред заводът за отпадъци така и не заработи както трябва и вместо гориво бълваше просто отпадъци. Така сметището в "Долни Богров", вместо да бъде затворено, "решаваше" проблемите на неефективния завод, като там отиваха по над 100 хил. тона отпадъци под гръмкото название "оползотворяване".

Общината обаче не подобри ефективността на завода и не надгради разделното събиране на отпадъците в града, за да влезе в рамките на т.нар. комплексно разрешително, което определя как трябва да работи инсталацията. Вместо това през 2020 г. тя просто измени въпросния документ. С промяната на параметрите заводът вече официално произвежда боклук в двойно по-големи количества. И това е напълно законно.

През 2022 г. постъпването на отпадъците на "Долни Богров" спира, но огромните количества боклук не изчезват. Т.нар. им оползотворяване просто се е преместило на друго място - на новото депо на града, "Садината", построено с европейски средства.

Така изглежда боклучената система на София седем пълни години след изграждането й. Неработещият според първоначалните разчети завод е буквално изпран и на хартия вече всичко е точно. Не така обаче изглеждат нещата в по-едрия контекст на прехода на ЕС към кръгова икономика, който си поставя за цел до 2035 г. да се ограничи делът на депонирани битови отпадъци до само 10% от общото количество, за да се използват адекватно всички ресурси и да се забави бързото запълване на сметищата. За българската столица очевидно най-сложното предстои.

Устройство на боклучената система

Пословичният завод за отпадъци на столицата е съставен от няколко взаимосвързани части и носи наименованието "Интегрирана система от съоръжения за третиране на битовите отпадъци на Столична община - площадка "Садината". Те се управляват от общинско предприятие "Столично предприятие за третиране на отпадъци".

Инсталацията за механично-биологично третиране (МБТ) на отпадъци с производство на RDF гориво, или както е известна, "заводът за отпадъци", работи от 12 септември 2015 г. Капацитетът е 410 хил. тона смесени битови отпадъци, т.е. това, което се изхвърля в контейнерите на града. Към нея има депо за отпадъци "Садината" с общ капацитет 3.2 млн. тона и живот 21 години и 4 клетки (от които изградени са 1, 2 и 3).

Според изначалния план заводът трябва да произвежда 178 хил. тона RDF, които да се изгарят за производство на енергия, като това се случва в циментовите заводи до изграждането на инсинератор към "Топлофикация София". От него излизат също определено количество суровини, като пластмаса, хартия, стъкло, метали и т.н. (общо около 34 тона за 2022 г.). Генерира и до 75.6 хил. тона смеси (отпадък с код 19 12 12), като на всеки тон отпадък би следвало да се получават до 184.5 кг смеси, които да отиват на депо.

Нещата обаче не се развиват по план според докладите по околна среда, които подава предприятието през годините. От заложените 178 хил. тона RDF производството не надвишава 80 хил. тона. годишно (виж графиката). Или 100 хил. тона под целта.

Това обърква всички компоненти по веригата. Количествата на смесите за депо (отпадъци с код 19 12 12) вместо по максимум 75.6 хил. тона са по над 140 хил. тона, т.е. двойно над допустимото. Или заводът произвежда по-скоро отпадъци, отколкото RDF.

По-голямата част от произведените отпадъци - по над 100 хил. тона на година, започнаха да се карат на депо "Долни Богров", което е в безкрайна рекултивация. Постъпването на тези отпадъци там беше обяснено с нуждата този отпадък да се "оползотвори" с цел рекултивацията на депото. По тази линия там досега са постъпили 675 хил. тона, като пикът е през 2021 г. Общината дори тръгна да вдига "кота било" на депото. Т.е. да строи все по-голяма планина от боклуци, докато твърди, че рекултивира старото сметище.

Но всичко е точно

Тъй като това не може да продължава вечно, администрацията на Йорданка Фандъкова решава да промени комплексното разрешително на завода за боклук. И поне на документи всичко да е както трябва.

Това се случва през 2020 г. на база инвестиционно предложение за модернизация и оптимизация на част от инсталациите. Наред с проектите за автомивка, авторемонтна работилница, битови помещения, столова, зона за почивка, зона за пушене и кафене и т.н. инвестиционното предложение предлага годишното количество на отпадъка да се повиши и към разрешените 75.6 хил. тона да се добавят още 70.6 хил. тона - пак за оползотворяване. Или дейност по "обработване на земната повърхност, водещо до подобрения за земеделието или околната среда, чрез подравняване на терени, запръстяване на работните участъци и при рекултивацията на запълнените клетки". Ако беше така обаче, всяко сметище щеше да се рекултивира от само себе си и да става плодородна зона при изсипването на отпадъци там.

"Установените с вътрешнолабораторни анализи значителни разлики в количествените и качествените параметри (например влага) на основните компоненти във входящия поток отпадъци обуславят периоди на по-неефективно отделяне на рециклируеми материали в резултат от нарушените им механични свойства. По-високата влажност на входящия поток битови отпадъци в сравнение с проектно заложените стойности, допълнително повлиява количеството на генерираните в резултат на технологичните процеси отпадъци", пише в инвестиционното намерение. Със завишаването на количествата на отпадъка заводът на София официално увеличава и нормата си на ефективност да генерира боклуци от 0.1845 на 0.357. Малкото положителни неща са повишаването на количеството пластмаси и черни метали, т.е. прави се опит да се извличат повече елементи, които да се пласират за рециклиране.

Като игра на думи

През 2022 г., след изграждането на планината от боклук в "Долни Богров", отпадъците с код 19 12 12 започват да остават на "Садината". Отново под термина "оползотворяване".

За изминалата година образуваните отпадъци са 141 хил. тона. От тях по данни на Изпълнителната агенция по околна среда са депонирани 32.2 хил. тона. Останалите 108 хил. тона са с неясна съдба.

"Разликата в количествата между образуван и депониран отпадък с код 19 12 12 е оползотворена на територията на депото чрез запръстяване, подравняване на работни участъци и терени", дават яснота от регионалната екоинспекция на "Капитал". Или подобрява се земеделието или околната среда с три пъти повече количества отпадъци към официално депонираните. Как точно се различава депонираният от оползотворения отпадък освен документално не е ясно.

С промяната на вида дейност (депониране/оползотворяване) би следвало да се спестяват и пари. По Закона за управление на отпадъците са предвидени две такси при депониране (по сметки на РИОСВ). Едната е по 4.04 лв. на тон с цел бъдеща рекултивация на депата. Втората е по-висока и расте по години, като през 2022 г. вече е 95 лв. на тон. Тя има за цел да действа възпиращо на общините и да ги провокира да управляват отпадъците по-добре, като намаляват количествата за депо.

За 2022 г. таблиците на РИОСВ показват, че на депо "Садината" са отишли 69.9 хил. тона (половината от които пясък и др. според доклада на предприятието), като отчисленията за тях са около 7 млн. лв. Ако и другите 108 хил. тона влязат там като депонирани по 95 лв. на тон, това са 10 млн. лв., които общината не е платила, защото формално не изхвърля отпадъци на сметището, а го рекултивира с тях. За тази година до края на септември депонираните отпадъци с този код на "Садината" са само 15.8 хил. тона.

Ние правим RDF, те ни го връщат

Любопитен момент от инвестиционното предложение, на база на което е променено комплексното разрешително на завода, засяга произведения RDF. Общината си оставя вратичка да може да приема обратно в завода нейния си RDF, но като отпадък в размер на до 10 хил. тона. Причината: "В различните инсталации (циментови заводи) изискванията към RDF горивото са различни и част от фракциите му не са пригодни за технологичните им схеми. Така в някои случаи предоставеното за оползотворяване RDF гориво не може да бъде изцяло оползотворено и се налага част от същото да бъде върнато обратно на площадка "Садината" като отпадък."

Това отчасти съвпада с обяснението, дадено неофициално от някои от циментовите заводи за малките количества - че качеството на софийския RDF не е добро, тъй като има малка калоричност, по-висока влажност, както и тежки негорими примеси като метал, стъкло и т.н., които могат и да повредят съоръженията за обработка на RDF. От последното следва въпросът какво като качество ще се гори в центъра на София, ако се задвижи спорният проект за инсинератора.

През септември 2023 г. Административен съд - София-град, отмени екооценката на инсинератора и постанови, че проектът носи сериозни рискове за здравето на софиянци. Но малко преди първия тур на изборите стана ясно, че общинската "Топлофикация София" иска възобновяване на проекта за инсталацията за горене близо до Централна гара.

Цялата система в контекста на прехода на ЕС към кръгова икономика обаче изглежда по-скоро архаична. Огромна част от видовете отпадъци не са обхванати от системите за разделно събиране, а това би променило в голяма степен картината на влизащия в завода отпадък. Защо инсталацията не може години наред да подобри параметрите си технологично също остава неясно. А основният въпрос е, след като заводът не се разви по план, каква е гаранцията, че един инсинератор ще се развие, като там залогът е много по-висок и това е здравето на всички в столицата.

И пречиствателната станция

Друг съществен момент от инвестиционното предложение е проектът за оптимизация на пречиствателната станция за отпадни води, която пречиства отпадните води на завода, на депото и на инсталацията за биологично третиране "Хан Богров" (третият елемент на системата на боклука). Преди години стана ясно, че тя не може да поеме целия обем мръсна вода и столичното предприятие е трябвало да ползва услугите на пречиствателната станция на "Софийска вода" в Кубратово, а пречиствателната станция на завода трябва да претърпи някои промени. Тогава от ВиК сектора обясниха казуса така: "Когато съставът и количеството на това, което ще влиза в дадено пречистващо съоръжение, не са пресметнати и заложено правилно, в крайна сметка се получава инсталация, която не може в пълна степен да се справи със задачите си, а това може да дестабилизира всичко по веригата."

Net Zero Economy Forum 2023

Повече по тази и други, свързани със зеления преход и трансформацията на бизнеса теми, можете да научите на конференцията на Капитал Net Zero Economy Forum.

Събитието ще се проведе на 22 и 23 ноември в Гранд Хотел Милениум София и ще срещне изпълнителни директори на водещи компании от българския пазар, представители на европейските институции, правителството, регулаторите и общините.

Големите теми в третото издание на годишния форум са: Политическа рамка на зеления преход, Недостигът на вода в контекста на климатичните промени, Критични и стратегически суровини за прехода, Декарбонизация на индустрията, Бизнес партньорства за устойчиво развитие, Климатична неутралност на градовете, Ускоряване на кръговата икономика, ESG регулации, Иновации и решения за устойчиво земеделие, Cleantech и нови бизнес модели.

Информация за събитието и билетите вижте тук
4 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
Нов коментар