Коментар | Бургас: от залата на некадърността до музея на смисъла

Защо местните проекти са винаги по-хубави от грандиозните държавни планове

Център за съвременно изкуство и библиотека Бургас
Център за съвременно изкуство и библиотека Бургас
Център за съвременно изкуство и библиотека Бургас    ©  Център за съвременно изкуство и библиотека Бургас
Център за съвременно изкуство и библиотека Бургас    ©  Център за съвременно изкуство и библиотека Бургас
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Ако направим класация на най-сбърканите проекти в България, топ 3 със сигурност ще включва жп линията Бургас - София, която продължава да се реновира вече 15-а година, водния цикъл на Враца, който преди жп линията държеше титлата за най-дълго правен и най-силно сбъркан европейски проект, и "Арена Бургас".

Залата е на практика кратка история на България между 2010 и 2020 г. Беше започната при кабинета "Орешарски", като строителството беше дадено на "Водстрой 98" и "Понсстрой." Срокът беше две години, цената - 34 млн. лв. Едната фирма се оказа касичка, другата фалира, срокът от две стана осем години, а парите минаха 60 млн. лв.

Тази седмица одит на министерството на спорта показа, че завършената през май зала не може да домакинства нищо освен на състезания по гимнастика. Настоящото състояние не позволява нито състезания по баскетбол, нито по волейбол, нито по лека атлетика. Пистата за лека атлетика изобщо я няма. Така тази зала и който я управлява, ще трябва да похарчат още милиони, за да организират събития.

Но най-смешният (или тъжен) детайл е накрая в одита. Подът на залата, казват от спортното министерство, е неравен, поради което монтирането на оборудване може да доведе до неговото дефектиране. Ако големите строители в България не могат да направят равен пода на една зала, какво ще правим с пътищата или, пази боже, ядрени централи?

Това не е изолиран случай. "Колодрумът" в Пловдив следваше същата логика и в момента стои полупразен и неизползван за голям спорт, на дотации от общината.

Но в същото време Бургас е домакин на един от най-смислените европроекти, правени с пари от Брюксел: Центърът за съвременно изкуство и библиотека. Това е най-голямата обществена библиотека в Югоизточна България, както и музей за модерни творци, направена в изоставена сграда, благодарение на фонда за устойчиви градове. Тази седмица градът получи специалната награда на публиката в конкурса на Еврокомисията RegioStars. Това идва да напомни, че когато един проект идва отдолу, от местната общност и е направен с идеята да помага, той винаги е от полза.

Когато бетонът идва преди разчетите, а корупцията - преди смисъла, България се пълни с паметници на безсмислието.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
Нов коментар