🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Защо Бургас безспорно е лятната фестивална столица на България

Летният календар на града никога не е бил толкова натоварен, сега усилията на местната власт и бизнеса са да удължат сезона

Бургас има все повече възможности да организира големи събития
Бургас има все повече възможности да организира големи събития
Бургас има все повече възможности да организира големи събития    ©  Цветелина Белутова
Бургас има все повече възможности да организира големи събития    ©  Цветелина Белутова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Темата накратко
  • Бургас ще посрещне лятото на 2023 г. с рекорден брой събития и фестивали.
  • Причините са достъпност, голямата леглова база в града и в съседните населени места и подходящи локации като Морска гара.
  • Активният сезон все още е ограничен в периода юли - август и има потенциал да се удължи.

"Бургас съвсем смело може да бъде обявен за фестивална столица на България, няма друг град с толкова много фестивали, концерти и събития. Програмата за тази година е наистина уникална". Това заяви Стефан Еленков, изпълнителен директор на "Фест тийм" (Fest Team) по време на конференцията "Среща на бизнеса в Бургас и региона", организирана от "Капитал" и провела се на 18 май в Гранд хотел и спа "Приморец".

"Фест тийм" е компанията, която организира две големи събития в Бургас това лято: Burgas Summer Live (29 юли - 13 август) и Spice Festival (4-5 август). В рамките на Burgas Summer Live у нас ще гостуват изпълнители и групи като Ройшийн Мърфи, Софи Елис Бекстър, Franz Ferdinand, Morcheeba, Editors, Shame, Architects и много други. Еленков е познат като организатор на последните издания на Spirit of Burgas и на фестивалите ARTE във Велинград и Hills of Rock, които тази година няма да се проведат.

"Предстои ни да обявим още двама артисти в Бургас. За съжаление не мога да кажа кои, надявам се в следващата седмица да го направим официално", каза още Еленков. Той обясни, че след организирания от тях концерт на Arctic Monkeys, разпродаден за часове, той и екипът му са установили, че младата публика е много важна. "Именно за това тази година стартирахме Burgas Summer Live с групи, които са изключително подходящи за това поколение.

Фестивалът е с нестандартен формат - концертите ще се проведат в няколко поредни уикенда. На въпрос може ли Бургас да поеме това движение на хора и настаняването им в разгара на летния сезон Радовеста Стюърт, директор на общинското предприятие "Туризъм", отговори, че градът е естествен хъб на Южното Черноморие: "Ние сме точка разпределителна. Всички големи курорти са близо до нас. Можем да използваме и техния капацитет. Дори и цялата леглова база да е заета (а тя е на 100%), хората могат да отидат на 15 км в Поморие, на 30 км в Несебър или надолу към Созопол, който също е на 20 км".

Стефан Еленков добави, че колкото и места за настаняване да има, с увеличаването на мащаба на тези събития, в един момент няма да са достатъчни. "На пристанището сме ограничени с капацитет от 13 000 човека, затова сме се разхвърлили толкова много във времето. Но в един момент, ако трябва да направим събитие с 50-60 000 човека, то със сигурност няма да е в центъра на Бургас. Ще бъде в покрайнините и ще бъде в комбинация с хотели в града, около града, къмпинг зони и др. Това ще е едно изключително голямо логистично предизвикателство, но аз вярвам, че с общи усилия - и на общината, и наши, ако стигнем дотам, ще се справим", каза Еленков и поясни, че това е нормална практика в други държави с големи фестивали като Австрия, Унгария, Румъния и др.

Нови локации и вътрешни туристи ще удължат сезона

Радовеста Стюърт посочи, че Морска гара е едно от най-подходящите места в България за летни музикални фестивали заради разположението си и поглъщането на шума от морето. "Друго такова място, което развиваме е о-в Света Анастасия, там почти сме изчерпали капацитета с летни събития", допълни тя. На острова, както и на Морска гара, ще се проведат поредицата събития SOLAR, посветени на електронната музика, организирани от Yalta Club, които се очаква да доведат над 20 000 човека в Бургас и региона. "В комплекса Ченгене скеле, открит преди две години, разработваме една нова част с място за събития и концерти. Друго място с потенциал е парк "Росенец" - основно за зелен и спортен туризъм. Защо говоря толкова за събитиен и за спортен туризъм - защото те могат да ни осигурят целогодишна посещаемост", каза Стюърт и добави, че новата спортна зала "Арена Бургас", която беше открита в деня на конференцията 8 години след първа копка, също ще допринесе за тази цел. Стефан Еленков допълни, че залата ще е подходяща и за концерти. "Ще се опитаме да развием програмата си, така че да влезем в ранното лято и ранна есен, не всичко да се случва в юли и август", каза той.

Фест за борба с фасовете

През юли ще се проведе и осмото издание на "Международен филмов фестивал Бургас" - в периода 15 - 21 юли. Тази година събитието е подкрепено от "Филип Морис България" и тяхната инициатива "Промени картинката". "Това е информационна кампания, започнала преди две години, чиято цел е да фокусира вниманието на обществото върху замърсяването с цигарени фасове", обясни Диляна Якова, мениджър регулации и устойчиво развитие във "Филип Морис България". "Едва 13% от пушачите в целия свят са наясно, че фасовете са направени от целулозен ацетат - вид пластмаса, която, въпреки че е произведена от дървесина, не отговаря на изискванията за биоразградимост. Мястото им не е на плажа, нито в гората, нито дори на улицата. Разграждането на един фас отнема между 3 месеца и 15 години. Научавайки този факт, потребителите биха могли да се държат по-отговорно", каза Якова.

Пътуваща изложба "Промени картинката" с информационни пана ще пристигне в Бургас за фестивала, а преди основните прожекции зрителите ще могат да видят и кратки видеа по темата. "Направихме ги в колаборация с НАТФИЗ "Кръстьо Сарафов" и второкурсници от различни специалности. Миналата година бяха седем, а тази година вече имаме девет нови видеа по темата. В рамките на 30 секунди тези млади артисти успяват много добре да покажат проблема и да дадат решение. Видеата могат да бъдат видени и на страницата на "Промени картинката", каза Якова.

Градски инвестиции

"Летният сезон е абсолютно запълнен благодарение на фестивалите. Това, което можем да надградим, е от края на октомври до началото на април. През ковид кризата преосмислихме своя пазар и решихме да налагаме Бургас като дестинация за вътрешен туризъм", каза от своя страна Стюърт и обясни, че градът има дадености като добра свързаност и вътрешният турист може да дойде по всяко време. "Община Варна е наш партньор и наш най голям донор за вътрешни туристи, това са хората, които обичат да посещават Бургас извън сезона за по-малки събития или за транзитна спирка", заяви още Стюърт и допълни, че Пловдив и Велико Търново са другите градове, от които има приток на туристи, включително чуждестранни.

Друга потенциална нова локация за събития и туризъм е бъдещият лесопарк в бургаския квартал Ветрен, в близост до древното селище Аква Калиде. Част от него беше реставрирана по проект на Община Бургас, подкрепен финансово от Фонд за устойчиви градове. "Община Бургас е усвоила до момента 20 млн. лв. по шест проекта, четири от които са финализирани", каза по време на конференцията Ива Петкова, директор на дирекция във "Фонд за устойчиво градско развитие" и ключов експерт във "Фонд за устойчиви градове".

"Изключително много сме впечатлени от амбицията и капацитета на общината да управлява и да осъществява тези проекти, и то в едни добри срокове с доста добро качество. Проектите за Културен дом НХК и Център за съвременно изкуство и библиотека са достойни да служат за пример не само в България, но и в целия ЕС", каза Петкова. Тя обясни, че част от финансираните обекти - комплексите Ченгене скеле и Аква Калиде, ще бъдат надградени през новия програмен период - през Фонд Флаг или през други бъдещи финансови инструменти, тъй като отговарят на критериите за допустимост. "Има много интересен проект за лесопарка до Аква Калиде", каза Петкова и заяви, че се надява и най-амбициозният проект на Бургас да получи финансиране през градските фондове, а именно този за детска болница.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    gpy281177282 avatar :-@
    gpy281177282
    • - 1
    • + 1

    За каква лятна столица говорите? Защо не си направихте труда да проучите каква загуби Бургас с умишленото унищожение на Централно пристанище, за да може някои хора да си въртят бизнеса? Знаете ли какви приходи носеше за града ни и колко хора, фирми и техника бяха ангажирани, когато тука се работеше? Сега има само кръчми, магазинчета, морска гара, която се руши неизползвана от години, конферентна зала, в която правят от време на време събития без никакво значение за града ни и разбира се хотел и дискотека. Направете си труда и проверете какво значеше Централно пристанище за бургазлии, когато работеше и какви са ползите от него сега.

    Нередност?
Нов коментар