Фондът за Градско развитие: Бургас построи библиотека и културен дом, а Пловдив - все още нищо

Фондът е предоставил 165 млн. лв. за общините в Южна България. Начинът, по който градовете ги ползват, говори много за качеството на управлението

Пробива "Модър-Царевец" е един от проектите с финансиране от ФУГ, който и до днес не е завършен, като неколкократно работата по него се забавя заради проект на ВиК в близост.
Пробива "Модър-Царевец" е един от проектите с финансиране от ФУГ, който и до днес не е завършен, като неколкократно работата по него се забавя заради проект на ВиК в близост.
Пробива "Модър-Царевец" е един от проектите с финансиране от ФУГ, който и до днес не е завършен, като неколкократно работата по него се забавя заради проект на ВиК в близост.    ©  Димитър Марков
Пробива "Модър-Царевец" е един от проектите с финансиране от ФУГ, който и до днес не е завършен, като неколкократно работата по него се забавя заради проект на ВиК в близост.    ©  Димитър Марков
Бюлетин: От Седмото Тепе От Седмото Тепе

Най-важното и интересното от седмицата в Пловдив и региона, през погледа на местната редакция

Темата накратко
  • Бургас и Стара Загора са градовете с най-много усвоени средства до момента - общо 35 млн. лв. за културен дом, библиотека, пазар и зоопарк.
  • Пловдив все още няма нито един готов проект, а идеи дотук бяха предимно за ремонт на улици.
  • Четири общини - Пазарджик, Велинград, Панагюрище и Хасково, не са ползвали нито лев от Фонда.

На последната си сесия общинският съвет в Пловдив взе решение, което не предизвика много шум, но беше важно.

Съветниците одобриха пренасочването на част от средствата, предназначени за пробива под Водната палата, към реконструкция на най-старата градска градина в Пловдив - Дондуковата. Става дума за едва 3.7 млн. лв., което е нищожна сума на фона на град с над 300 млн. лв. бюджет. Но този проект има две важни характеристики.

Първо, той отдавна чака с готова документация и избран изпълнител, тоест ще бъде една от малкото "лентички", които могат да бъдат отрязани преди местните избори. На фона на един задръстен от ремонти и затлачен от скандали град, това е рядка победа за скарания с ГЕРБ кмет Здравко Димитров.

Но второ и може би по-важно: това е един от малкото проекти, които Пловдив изобщо ще успее да реализира с пари от Фонда за устойчиви градове. Този фонд беше създаден, за да подкрепя общините в Южна България и да финансира различни инициативи, които да подобряват градската среда. Дотук 21 общини са сключили договори за 165 млн.лв, а 65 млн. лв вече са усвоени. И докато Стара Загора и Бургас например вече пускат културни и социални проекти, създадени с тези средства, други, сред които и Пловдив, все още не са постигнали нищо. Крайният срок за тези пари е декември тази година.

Ето защо едно сравнение между различните градове, и как ползват парите от фонда, демонстрира огромната разлика в качеството на управлението на общините.

Какво дава фондът и кой го ползва

Към началото на 2023 г. четири общини в Южна България нито веднъж не са кандидатствали за средства. Това са Панагюрище, Велинград, Пазарджик и Хасково, като до редакционното приключване нито една от общините не е отговорила на въпроса на "Капитал" защо. Има и дпълнително финансирани общини - Рила, Ивайловград и Хисаря (които не попадат по първата приоритетна ос, по която има 21 общини в Южна България), тъй като на тяхна територия има обект на културното наследство от национално или световно значение.

Пловдив се нарежда на трето място по усвоени средства със своите взети дотук 12.6 млн. лв. след Бургас (19.3 млн.лв.) и Стара Загора (14 млн.лв.).

"В Бургас, Ямбол, Стара Загора, Пловдив, Перник се реализират най-много проекти", коментират от фонда. Има обаче известна разлика между тези градове - първо, в броя завършени проекти и, второ в идеите, за които тези пари се ползват. Тук е видимата и доста сериозна разлика.

Отличниците Бургас е реализирал два големи проекти - Център за съвременно изкуство и библиотека и Културен дом НХК с общо финансиране от близо 11 млн. лв.

В същото време в Стара Загора с отпуснати 6 млн.лв. от Фонда и с дофинансиране от малко над 1 млн. лв. от общината е обновен пазарът за индустриални стоки "Васил Шаханов", разширена е близката улица, изграден е паркинг, зелени пространства и алеи около него.

С пари от същото място е ремонтиран 70-декаровият зоопарк. Той е изцяло реконструиран за 4.2 млн. лв, докато довършването на многострадалния пловдивски зоопарк, който е почти два пъти по-малък (40 дка) се планират 5.7 млн.лв.

"Доколкото община Бургас и община Стара Загора имаха предходен опит с финансови инструменти по инициативата JESSICA (бел. авт. - в периода 2007 - 2013г.), тяхната проектна готовност към стартирането на фондовете по ОПРР 2014 - 2020 през 2019 г. бе по-висока и успяха да реализират част от техните проекти до момента. Община Пловдив не разполага с натрупан предходен опит по JESSICA и кандидатства пред ФУГ в по-късен етап, затова и проектите са още в процес на изпълнение", обясняват от ФУГ.

Асфалтовият град

За сравнение, почти всички досегашни проекти на Пловив са за улични ремонти - "Хаджи Димитър", "Царевец" и пробива "Модър-Царевец", като малко изключение правят наскоро върналата се идея в града за плувен комплекс, както и облагородяването на Небет тепе. Но нито един от тях няма изгледи да приключи скоро.

Най-големият от досегашните проекти - пробивът под Водната палата беше изоставен след обществено недоволство, като така внезапно се освободиха пари за нещо по-различно от асфалт (друг е въпросът как ще се поправи вече разрушеното пространство край реката, за което ще трябват няколкостотин хиляди лева).

Решението за поемане на заем от фонда бе взето през юли 2021 г., като това е първият от трите заема, които в своето управление Здравко Димитров поема - следват този за новия плувен комплекс в размер на 20 млн. лв., както и oщe 24 млн. лв., обещани за дофинансирането на стадионите "Христо Ботев" и "Локомотив".

След отпадането на Водната палата първоначално идеята беше общината да пренасочи парите поравно към реконструкцията на кино "Космос", която е на обща стойност 7 млн. лв., и облагородяването на форумите "Изток" и "Юг". Оказа се, че и двата проекта не могат да се реализират в срок, като първият е на етап технически проект.

По тази причина общината се обърна към други два проекта - довършването на зоологическата градина, която от години стои в застой, както и обновяването на Дондуковата градина в центъра, за която има проект и избран изпълнител.

Двата проекта бяха представени публично, като идеята за довършване на зоологическата градина беше посрещаната с остра критика - от присъстващите граждани и от представители на партиите в Общинския съвет.

За Дондуковата градина обаче мнението бе единодушно - нужда от ремонт има, а гражданското одобрение се оказа добре дошло за кмета Димитров, който веднага грабна вълната му и в извънреден порядък вкара предложението в общински съвет - броени часове преди последната сесия.

Реализирането на проекта може да стартира веднага, тъй като вече има избран изпълнител в открита процедура на район "Централен" - както за реконструкцията на самата градина, така и за рехабилитация на улиците, които попадат в контактна зона с парка. .

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    scuby avatar :-(
    scuby
    • - 1

    На Зико му се падна управление когато общините бяха изоставени от държавата и натоварени да плащат скъпи сметки за електричество на общинските сгради, училища, градини, болници. Проблемите са навсякъде. Но като цяло Зико беше грешка на ГЕРБ, явно накакъв компромис поради липса на друг кандидат, за да не загубят града на миналите избори. Но както видяхме най-успешният кмет на Пловдив Тотев, който аз помня и промени града както никой не го беше правил беше оплют. Така изводът е, че да си кмет на град като Пловдив по-добре си прави далаверите и нищо за хората, никой няма да оцени нищо.
    Иначе до някъде сте прави - нови проекти започнати, нищо не довършено, теглене на заеми. Е Модър- Царевец вече години се прави, пробива на гарата се работи бавно бавно, стадионите без коментар, Брезовско шосе един малък участък държи североизточната част на града затворен може и две години да станат, Кючук Париж е блокиран отвсякъде и т.н. Да му мисли следващия кмет на града!

    Нередност?
Нов коментар