Коментар | Вторият катарзис на Пеевски - усърдно лъскан от ПП-ДБ

Бившият министър и настоящ депутат от ПП-ДБ Даниел Лорер съобщи в телевизионния ефир, че Пеевски заедно с ДПС са се променили "за добро"

Излъскването на образа на "успелия млад мъж", както тогава сам се нарече Пеевски, отново е в ход
Излъскването на образа на "успелия млад мъж", както тогава сам се нарече Пеевски, отново е в ход
Излъскването на образа на "успелия млад мъж", както тогава сам се нарече Пеевски, отново е в ход    ©  Юлия Лазарова
Излъскването на образа на "успелия млад мъж", както тогава сам се нарече Пеевски, отново е в ход    ©  Юлия Лазарова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Когато през юни 2013 г. тогавашният лидер на БСП Сергей Станишев обяви на пресконференция, че излъченият и оглавил ДАНС за един ден Делян Пеевски е преживял "тежък личностен катарзис", репортерите искрено се разсмяха. Социалните мрежи гърмяха, а по улиците на София всекидневно граждани протестираха. Бунтът им беше срещу опита за сливане на дълбоката държава, чийто представител винаги е бил Делян Пеевски, с официалната власт.

Днес, 10 години по-късно пак сме на същото място. Излъскването на образа на "успелия млад мъж", както тогава сам се нарече Пеевски, отново е в ход. Част от онези, които тогава протестираха срещу него, изградиха слогани, цели кампании и политически проекти върху образа на неуспелия шеф на ДАНС. Благодарение на подкрепата, която получиха за обещаваната промяна на мафиотизираната държава, днес те не просто са във властта, но управляват именно с Пеевски. Креативността им да обяснят подмяната на промяната не стигна много по-далеч от тази на Станишев. В сряда бившият министър и настоящ депутат от ПП-ДБ Даниел Лорер съобщи в телевизионния ефир, че Пеевски заедно с ДПС са се променили "за добро".

Така Пеевски официално беше посочен като "доброто" в политическия пейзаж и от ПП-ДБ, след като Ахмед Доган го нарече феномен.

И понеже обясненията на Станишев от 2013 и думите на Лорер от 2023 са практически еднакви, не е лошо да си припомним какво стана след първия катарзис на депутата от ДПС - в рамките на няколко месеца той буквално завладя държавата, едрия бизнес и медиите. Политическите лидери на БСП и ДПС, които му осигуриха гръб за това - Сергей Станишев и Лютви Местан, бавно, но сигурно изчезнаха от политическия ландшафт, след като Пеевски ги смени с Бойко Борисов. Последният обаче беше поне по-хитър, за да не афишира явно колаборацията си със санкционираната за корупция по "Магнитски" фигура.

Сега в ролята на Станишев и Местан са част от лидерите на ПП-ДБ, които дават легитимност на Борисов и алиби на Пеевски да живее в светлата част на политиката.

7 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 2
    baj_ganyo avatar :-|
    Бай Ганьо
    • - 1
    • + 3

    Прасе не може да стане премиер. Не казвам, че Пеевски е прасе. Принципно говоря.

    Нередност?
  • 3
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 4
    • + 5

    Явно катарзисът е станал нещо като вирусна инфекция, предавана по индукция, щом и газетата я прихвана и прогледна към ПП-ДБ с друго очи.

    А междувременно, въпросният символ на корупцията, санкционираният (неясно как и с какво) по глобалния закон Магнитски, бъдещ председател на ДПС, споделил пред репортерки, че директорът и зам.-директорът на НЗОК ще бъдат сменени. Малко по-късно баце, Христос Иванов и премиерът Асен В. омастилили това предложение и го внесли в деловодството на НС...

    Това за чуденето кой определя дневния ред на държавата.

    P.S. Това с катарзиса тук да не се окаже просто кратко неразположение?

    Нередност?
  • 6
    jwq58646890 avatar :-|
    jwq58646890

    Похвално, но защо без име на автор? Не е политкоректно да се изрече на глас тази очевидна истина ли? Само по себе си това казва много ...

    Нередност?
  • 7
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 2
    • + 3

    До коментар [#6] от "jwq58646890":

    Мисля си, че тепърва, завладявайки все по-значими властови позиции, ще присъстваме на разправата на Пеевски с враговете си. А враговете му са силни, когато партиите, които те промотират (ПП-ДБ), са силни. В последно време се наблюдава тотален спад на благоразположението на публиката към тъкмо тези партии (виж резултатите от местните избори) по простата причина, че те и на предишните, и на тези избори излъгаха феновете си.
    Спъхнат ли се партиите, медиите им остават като гола деветка - силна, ама при други обстоятелства, а сега просто срамотно безпомощна.

    И защото Капитал тръгна (декларативно) по пътя на катарсиза, очаквам все по-странни за досегашния му стил статии-теманета към все по-силния на деня, ако че е санкциониран (без някакъв видим резултат от това) по някакъв чужд закон, Делян Пеевски.

    Та затова не се пишат имена.
    Колективна вина няма.
    Всъщност - нямаШЕ...

    Нередност?
Нов коментар