🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Коментар | Бегай оттука бе, боклук

Скоро София може да няма къде да складира отпадъците си, което значи повторение на кризата от 2005 г.

Оказва се, че дори алуминиевите кенчета не се отделят от софийския завод за преработка на отпадъците
Оказва се, че дори алуминиевите кенчета не се отделят от софийския завод за преработка на отпадъците
Оказва се, че дори алуминиевите кенчета не се отделят от софийския завод за преработка на отпадъците    ©  Надежда Чипева
Оказва се, че дори алуминиевите кенчета не се отделят от софийския завод за преработка на отпадъците    ©  Надежда Чипева
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

"Пишете за птички, боклукът е криминална тема." Този съвет дойде покрай разследването на "Капитал" от 2020 г. за завода за отпадъци на столицата. Още тогава доказахме с документи, че инсталацията, в която бяха вложени 300 млн. лв., не работи както трябва и вместо RDF гориво бълва просто отпадъци.

А при откриването на завода през есента на 2015 г. тогавашният премиер Бойко Борисов увери, че вече няма мечки, вълци, лисици (очевидно визирайки фирмите на Румен Гайтански-Вълка, които чистеха и продължават да чистят столицата), и го окачестви като "най-доброто нещо, правено на Балканите".

Оказа се друго. Съоръжението така и не заработи според плановете и години наред не изпълняваше основната си функция - да намали изхвърлянето на боклуци в депата. "На документи се рециклират 53% от смесения битов отпадък на София, както изискват европейските директиви, но реално са само 1-2%", обяви тази седмица пред bTV временният директор на завода Николай Савов. Оказва се, че дори алуминият от кенчетата не се отделя от общата смет.

Накратко - измама. 300 млн. лв. са отишли за вероятно евтина имитация на завод за преработване на боклук. Парите ги няма, истински завод също, остава само боклукът.

В продължение на години сметището в Долни Богров, вместо да бъде затворено, "решаваше" проблемите на неефективния завод, като там отиваха всички произведени от него отпадъци. Общината дори тръгна да вдига "кота било" на депото, т.е. да строи все по-голяма планина от боклуци, под предлог, че рекултивира старото сметище.

През 2022 г. "Долни Богров" буквално преля, но огромните количества боклук не изчезнаха, а просто се преместиха към новото депо "Садината". По тази причина, казва сега Савов, то бързо се запълва. И скоро София може да няма къде да складира отпадъците си, което значи повторение на кризата от 2005 г., която именно направи Борисов кмет.

За да не лъсне съвсем провала и да се наложи София да връща европарите, администрацията на Йорданка Фандъкова реши да промени комплексното разрешително на завода за боклук. И вместо RDF той законно да произвежда боклук за депониране. Само по себе си това е пълен нонсенс, защото инсталацията има цел да намали изхвърлянето на отпадъците в сметища, а не да ги увеличи. Но поне на документи вече всичко е точно. Сега проблемът идва за решаване в новата администрация, която обаче няма мнозинство в общинския съвет и практически е блокирана. Боклуците ще се увеличават.

Все още няма коментари
Нов коментар