Бавният край на изкопаемите горива

България в чудния свят на COP28

В първото си самостоятелно участие на климатичната конференция страната ни показа постижения в устойчивостта и декарбонизацията

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Темата накратко
  • България представи постиженията в промишлената декарбонизация, зелена енергетика и редица иновативни бизнес решения
  • Международен интерес привлякоха особено дебатите за трансформацията на въглищните региони, ВЕИ развитието, офшорна вятърна енергия
  • Големи индустриални компании показаха как синергията помежду им води до устойчиви решения

Между 30 ноември и 12 декември денят за почти 100 хил. души - или малко повече от населението на град Плевен, протичаше по един и същ начин. Ставане с първия призив за молитва на мюезина, дълго пътуване с метрото, също толкова дълга процедура по преминаване през безкрайни загражения, пропускателни пунктове и скенери и финални няколкостотин метра (в добрия случай) вървене под вече жарко слънце. Става дума за делегатите на климатичната конференция COP28, която тази година се проведе в Дубай.

Dubai Expo е огромно и ултрамодерно съоръжение с размерите на малко градче (пресичането му отнема повече от половин час пеша), изпъстрено с впечатляващи с архитектура сгради, дизайнерски концепции, зелени рекреационни зони, фонтани, места за хранене - временни и постоянни. В центъра му се извисява емблематичната сфера - гигантски мултимедиен купол, под който вечер се разиграва красив спектакъл с релаксираща музика. Идеално място за отмора и презареждане за десетките хиляди делегати и гости на COP28. Покрай сферата минава и стената, която разделя пространството на две.

Зелената зона беше "експо" частта на COP28 - там в 8 огромни палати бяха разположени щандовете на компании и бизнес организации. Зоната беше отворена и за обикновени посетители, които можеха да видят и някои впечатляващи технологични иновации - като прототип на летящо такси или роботите на Boston Dynamics. А също и да се информират за най-новите "зелени" концепции и постижения в енергетиката, мобилността, иновациите в промишлеността и т.н.

В по-малката синя зона, достъпна само за официалните делегати на конференцията, пък са разположени залите за преговори и срещи, огромна прес зона и близо 90 "павилиона". Това са отделни сгради със самостоятелни помещения на закрито, където държави и международни организации презентираха своите политики, постижения, бъдещи планове.

Мащабите на Експото са такива, че то сякаш абсорбира десетките хиляди делегати и проблемите, с които те са дошли да се борят - климатичните промени. На пръв поглед това бе едно спокойно, дори тихо място. И само заглушеното скандиране на малки групи протестиращи подсказваше, че тук се провежда един от най-важните за света в момента глобални форуми.

Бъларският дебют

За първи път в този гигантски кошер от правителства, международни институции, бизнеси, лобисти и активисти свое място имаше и България. Досега страната ни присъстваше на COP с малък екип експерти, доколкото самият преговорен процес се води от ЕС за всички държави членки. Сега България се представи със собствен павилион, на който - с координацията на няколко министерства, в рамките на десет дни се случиха над 20 дискусии и презентации с участието на бизнеси, финансови институции, общини, държавни институции, неправителствени организации и образователни и научни институции.

"Много държави предпочитат да поставят акцента върху бъдещи планове и решения и да говорят какво ще направят в следващите години. Ние избрахме да представим вече реални постижения, които - ако сме честни - са постижения почти изцяло на бизнеса", коментира министърът на околната среда Юлиан Попов. Те са както в промишлената декарбонизация и зелена енергетика, така и в редица иновативни бизнес решения за намаляване на въглеродния отпечатък, за алтернативни устойчиви храни, зелено земеделие и т.н. По думите му българският бизнес не само има какво да покаже, но може дори да бъде пример - някои от събитията привлякоха и значителен интерес от представители на други държави и журналисти.

По общото мнение на участниците в събитието ползата от подобна проява за компаниите е безспорна. От една страна, така те придобиват самочувствие и увереност. От друга, могат да намерят по-ползотворен диалог както помежду си, така и с институциите. Една от ценните страни на програмата на българския павилион беше в това, че тя включваше различен тип индустрии и компании - както представители на малки и големи "зелени" иновационни бизнеси, така и такива от замърсяващи индустрии. Но не като две противопоставящи се страни, а като част от едно общо глобално политическо и бизнес общество, което въпреки споровете за скоростта, с която се движи, все пак уверено се движи в една посока. И тя е към нулеви емисии и декарбонизация.

Въпреки че почти се сбъднаха опасенията на активисти и някои политици, че в Дубай споразумение за край на изкопаемите горива няма как да бъде постигнато - все пак такова беше постигнато, като цяло няма съмнение, че това е посоката, в която се движи светът. "COP като събитие е само върхът на айсберга на преговори, които продължават цяла година. Пазарът знае това, защото много добре надушва настроенията и често изпреварва решенията - особено финансовият сектор, застрахователния и т.н.", коментира Юлиан Попов.

И докато запазването на статуквото (или поне удължаването му максимално) във въглищната индустрия е политическа дъвка за вътрешна употреба в България, то глобалното настроение на COP28 не остави място за съмнения в предстоящия край както на въглищата, така и на фосилните горива като цяло. Актуалният дебат е как истинската стойност на тези индустрии - инфраструктура, квалифицирана работна ръка и общностен капитал, да бъдат запазени и интегрирани в нови и чисти индустрии.

Маришкият басейн: от въглища към чиста енергетика

Точно на това беше посветена и дискусията "От изкопаеми горива към зелен преход" - едно от ключовите събития в програмата на българския павилион. "Говорим за преход, базиран на активите, който на практика запазва много голяма част от тези ценности на въглищните региони. Това е концепция, която се възприема в Европа, но и в целия свят - вече съществуващите предприятия, инфраструктура, специалисти да се адаптират към друг тип чисти производства. Един вид рециклиране на активите по един добър начин", коментира министър Попов.

Ярък пример в това отношение даде Хуан Игнасио Рубиоло, изпълнителен вицепрезидент на американската компания AES, която е собственик и оператор на ТЕЦ "Ей И Ес Гълъбово". Компанията работи по план за подмяна на въглищата с алтернативно гориво и в българската си централа, като по думите на Рубиоло AES разглежда няколко варианта, с най-голям потенциал от които са биомаса, пелети от отпадъци и разтопена сол. Последното е сравнително нова технология, която компанията вече използва в своя централа в Чили. В разтопената сол се съхранява енергия - може да е и слънчева енергия, която се акумулира през деня и се отдава вечер и сутрин - като батерия.

"В следващите 18 месеца ще сме готови с бизнес предложение към властите, така че заедно да намерим решение за бъдещето на централата. Този диалог е важен, защото не става дума само за средства, а за цялата стойност, която тези индустрии създават", посочи той.

Промишлена синергия за по-чиста индустрия

След енергетиката промишлеността е вторият най-голям замърсител и декарбонизацията му също е огромно предизвикателство. Но в българската индустрия има и примери, свързани с улавянето, оползотворяването и съхранението на въглерод и създаването на ценни нови продукти, които са показателни и за това как формирането на промишлени клъстери отваря възможности за поглъщане на CO2 и други отпадъци от енергоемки сектори. Те също бяха представени на българския павилион на COP28.

Пример за това са две от най-големите компании в сектора на неорганичните химични производства в България - "Солвей Соди" и "Агрополихим", които обединяват усилията си за декарбонизация чрез съвместен проект, разработен на принципа на индустриалната симбиоза, наречен SAPHIRRE. Той предвижда едновременно оползотворяване на два отпадъчни потока от инсталациите на двете предприятия в индустриалната зона на Девня - СО2 емисии от горивни процеси при производството на калцинирана сода в "Солвей Соди" и фосфогипс, неопасен отпадък от производството на фосфорна киселина в "Агрополихим". Проектът предвижда те да се преработват в продукти с пазарна реализация - амониев сулфат, който се използва в земеделието или в производството на други минерални торове, и калциев карбонат, който има приложение в строителството.

Не по-малко интересен е и проектът ANRAV на "Девня цимент" (част от германската група Heidelberg Materials), който цели да улавя 95% от въглеродните емисии на завода и да ги съхранява в изчерпаното вече газово находище "Галата" в Черно море. Става дума за съхраняване на приблизително 800 хил. т въглероден диоксид годишно. Това е и първият български проект, спечелил финансиране от Иновационния фонд на ЕК, който се ангажира да отпусне 190 млн. евро грант. Технологията е съвсем нова и за пръв път се прилага в Източна Европа. "По план проектът трябва да заработи през 2028 г и когато се реализира, на практика "Девня цимент" ще бъде сред първите декарбонизирани циментови компании", каза Константин Божинов, ръководител на проекта.

Предизвикателна е ситуацията и в строителството, но в България има добър пример в тази посока. "На строителството се дължат над една трета от емисиите на въглероден диоксид в света. А нуждите от строителни материали само ще се увеличават - в следващите години се очаква още 2 млрд. души да се преместят в градовете", каза Росен Папазов, изпълнителен директор на "Холсим България". Предприятието, от една страна, работи по въвеждане на кръгов модел, с който рециклирани продукти се влагат в нови строителни материали. А от друга, замества традиционно използваните въглища и петролен кокс с RDF гориво - сортирани и преработени отпадъци, стари гуми и др.

За проектите си в сферата на декарбонизацията разказаха и предприятия от металургията. Медодобивната компания "Аурубис", чието производство е силно енергоемко, работи за осигуряване на зелена електрическа енергия, както и за енергийна ефективност и замяна на изкопаемите горива първо с газ, а след това с водород. Производителят на олово, цинк и други метали "Холдинг КЦМ 2000" е намалил почти петкратно емисиите си на серен диоксид от 2015 г. чрез иновативен процес за преработка на входящите суровини, използвайки енергията от окисляването на сярата вместо въглерод за гориво. Компанията освен това интегрира производствата на олово и цинк и рециклира опасни отпадъци в полезни и ценни материали.



Юлиан Попов, министър на околната среда и водите

Показахме, че индустрия и зелени политики могат да се развиват заедно

Преди COP28 си поставяхте за цел България да намери място на картата на климатичната дипломация и да се заяви като активна страна. Постигната ли бе тя?

Да. Това участие на България беше изключително успешно. Проведохме 22 събития, имаше множество международни участия в нашите панели, а също и множество двустранни срещи, които според мен бяха изключително ценни. Сред гостите ни бяха Джим Скиа - председателят на IPCC (международния панел по климатични промени на ООН), човекът, заради който изобщо сме тук, също и ген. секретар на Конференцията за биоразнообразие, зам.-председател на ЕК, министри от Германия, Словения и т.н. Дипломатически беше много силно участие.

В програмата имаше много бизнес участия и презентации. Беше ли ценно това представяне на COP28 за компаниите?

Oт бизнес гледна точка представянето ни беше изключително силно, защото обикновено климатичните промени и климатичните политики се възприемат като нещо, което се противопоставя на бизнеса и особено на тежката и енергийно интензивната индустрия. Ние показахме и на себе си, но също и на цялата международна общност, че това е точно обратно. Имаме металургия, химическа промишленост, циментова промишленост - изключително предизвикателни за декарбонизация отрасли. И точно те показаха начини за декарбонизация, за устойчив път напред.

Панелът за прехода на въглищните региони бе много успешен. Той не е просто за "Марица-изток", а за модела, който ние популяризираме и представяме - така нареченият преход, базиран на активите, който на практика запазва много голяма част от ценностите на самия въглищен регион.

Показахме и много иновации. България се намира в много по-добра позиция, отколкото често си даваме сметка. Имаме много успешни нови бизнеси EnduroSat, Dronamics, Nsekomo и други подобни. Българските ядивни чашки за кафе Cupffee пък се оказаха голям хит сред гостите на нашия павилион. Всички тези и още компании са част от това голямо зелено бизнес движение, което можеше да се види и на самото изложение.

Как оценявате договорките от самата конференция и новото споразумение за климата?

COP e един много тежък преговорен процес и подробностите наистина са важни, защото тук се формират политики, които следващи те 5 - 10 - 20 - 50 години ще имат голямо въздействие върху глобалната икономика. Тенденцията срещу фосилните горива е пределно ясна и ако тази година не бе взето решение за ограничаването им, щеше да е следващата. Но важното е, че глобалната конкуренция в зелената икономика се изостря и движи промяната. Преди 10 години не сме и предполагали къде ще бъдем сега като технологии, като дял и цени на ВЕИ. Това се случва до голяма степен благодарение и на самия пазар, който следи внимателно динамиката в политическите процеси и ги изпреварва - особено финансовия сектор. Неслучайно той е много силно представен на COP.

Попътен зелен вятър

Сред събитията в българския павилион, които събраха значителен международен интерес, бе и дебатът за потенциала на офшорната вятърна енергия. Гърция вече е напреднала в подготовката на законодателство за офшорната вятърна енергия, като се е поучила от опита на Северна Европа, разказа Александра Сдуку, зам.-министър на околната среда и енергетиката на Гърция. Атина е заложила умерена цел - 1.9 гигавата офшорна вятърна енергия, като за улеснение на инвеститорите правителството ще поеме цялостното картографиране на терените, подходящи за офшорни инсталации. България има проектозакон и се движи по сходен път на Гърция, стана ясно от думите на българския зам.-министър на енергетиката Николай Николов. Той каза и че страната разговаря с Румъния за евентуален съвместен офшорен проект в Черно море. Самата Румъния обаче все още не е готова със законодателната рамка, сподели Александра Боче, държавен съветник по въпросите на климата и устойчивото развитие в президентската администрация на Румъния. Според нея страната има потенциал за 6 гигавата офшорна вятърна енергия до 2030 г.

Внимание привлече и дискусията за приноса на Югоизточна и Централна Европа към амбицията за утрояване на ВЕИ до 2030 г. Акцент в дебата бе нуждата от регионалното сътрудничество. "Всички страни имат нужда от значително увеличаване на енергията от ВЕИ през следващите десет години и един от пътищата за това е чрез разширяване на връзките между енергийните системи", отбеляза Луц Шефер, зам.-директор за енергетика, градско развитие и мобилност във Федералното министерство за икономическо развитие на Германия.

Джордж Кремлис, почетен директор на ЕК и представител на Европейската организация по публично право в България, акцентира върху доброто развитие на енергийните връзки между България и Гърция в последните години. А от българска страна министърът на околната среда и водите Юлиян Попов изтъкна и експортната активност на българските компании в сферата на ВЕИ - най-вече на фотоволтаична техника. "Това очертава, на първо място, глобализацията на този бизнес, и на второ, възможностите, които България предлага", посочи той.

Поглед напред

След това определяно като успешно представяне страната ни иска да го надгради и на COP29, чието провеждане обаче все още е с не съвсем ясен формат. В Дубай най-после беше решено, че конференцията ще се президентства от Азербайджан, след като страната се споразумя по спора си със съседна Армения. Предизвикателството обаче е, че една година е крайно недостатъчна за подготовка за подобно мащабно събитие. "Ние популяризираме идеята за "разпределен COP", т.е. големите конференции да се случват на различни места, но не знаем как ще се развие тя", каза Юлиян Попов. По думите му догодина България трябва да се подготви още по-добре и да има национално представяне, с много по-голямо участие и на български институции, бизнес асоциации, научни панели.

Официалните прояви на България на COP28

Освен презентации на българският щанд официалните представители на България проведоха и множество двустранни срещи и участваха в различни инициативи. Ето и по-важните от тях:

  • България и още двайсет и една страни приеха Декларация за утрояване на дела на ядрената енергия до 2050 г.
  • Страната ни се включи в инициативата на САЩ Net-Zero Government Initiative - Leading Bу Example, чиято цел е постигане на "нетната нула" в дейността на държавните институции до 2050 г.
  • Министрите на околната среда на България и Украйна подписаха меморандум за сътрудничество в областта на опазването на околната среда. Българският екоминистър изрази и подкрепата си за проекта на Украйна за международна Декларация за околната среда.
  • България и УНИЦЕФ организираха важна дискусия за климатичните права на цената и младежите на Българския щанд. Събитието бе на високо ниво, а на него Украйна и Германия обявиха, че се присъединяват към Декларацията за децата, младежите и действията по климата. България е сред първите държави, подписали документа


Все още няма коментари
Нов коментар