🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Мръсната тайна на ГЕРБ: заводът за боклук в София стана проблем на Васил Терзиев

Ще се правят проверки, след като съветници от партията на Бойко Борисов "откриха" как RDF боклукът се заравя, което се прави от години

Заводът за отпадъци на София очаквано стана един от първите големи проблеми на новия кмет и още през януари той показа резултатите от одита на предприятието
Заводът за отпадъци на София очаквано стана един от първите големи проблеми на новия кмет и още през януари той показа резултатите от одита на предприятието
Заводът за отпадъци на София очаквано стана един от първите големи проблеми на новия кмет и още през януари той показа резултатите от одита на предприятието    ©  Надежда Чипева
Заводът за отпадъци на София очаквано стана един от първите големи проблеми на новия кмет и още през януари той показа резултатите от одита на предприятието    ©  Надежда Чипева
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Заводът за боклук на София е счупен от няколко години. Вместо да произвежда RDF (горивна смес от отпадъци) и така да се намали депонирането на сметища, боклукът просто преминава през него и директно се заравя на близкото депо.

Това е незаконно и нарушава куп европейски директиви, освен това може да представлява интерес за европейската прокуратура, тъй като съоръжението е изградено с евросредства, а очевидно не функционира.

Всичко това е известно още от 2020 г., когато разследване на "Капитал" показа, че заводът далеч не работи по план и над 100 хил. тона боклук на година отиват към депо "Долни Богров" с обяснението, че така то се рекултивира. Но досега никакви институции или политически сили не обръщаха внимание на казуса.

Краят на едноличната власт на ГЕРБ в София обаче изведнъж позволи този случай да излезе наяве. В сряда сутрин съветници от ГЕРБ-СДС публикуваха свой репортаж в социалните мрежи за направена проверка на място как работи т.нар. Столичното предприятие за третиране на отпадъци (СПТО). В него се чува как директорът му Николай Савов казва, че "чист RDF се изсипва на депото". В резултат от ГЕРБ са внесли сигнал за нередности в Регионалната инспекция по околна среда с искане за незабавна проверка.

Нелепото е, че всичко това е практика през целия последен мандат на Йорданка Фандъкова и ГЕРБ в София, а сега именно общинските съветници на партията на Борисов посочват това като проблем.

Разследванията на "Капитал" през последните 4 години категорично и с документи показват как "преработените" отпадъци си извозват до сметището и как за да замаже това нарушение, държавата разреши на Столичната община да изгради планина от боклук с упомената кота било, като всичко това се водеше рекултивация.

Сега от ГЕРБ казват, че са открили "изключително притеснителни неща, за което се надяваме отговорните институции незабавно да извършат проверки". "На първо място готово обработено през целия завод РДФ гориво, вместо да бъде изпращано в циментовите заводи, за което общината има договор, се заравят в депото. Така много по-бързо ще се запълнят клетките към депото и обработен отпадък, който трябва да бъде изгорен, всъщност се заравя, все едно току-що е събран от кофите на хората", коментира Георги Георгиев от ГЕРБ.

Истината обаче е, че въпросното RDF гориво е с изключително ниско качество поради нефукциониращия добре завод и затова никой не иска да го използва, което именно налага и неговото депониране.

ГЕРБ отвръща на удара

Причината бившите управляващи на града внезапно да прогледнат за проблема, който оставиха, е проста. Новият кмет Васил Терзиев в един от първите си актове сигнализира за кризата с боклука в столицата, като назначи одит на предприятието и показа резултатите от него. Той и новоназначения тогава директор Савов алармираха за две трети неработещи съоръжения и за нужда от основен ремонт, за договори с подизпълнители на космически цени, както и за отпадъци, които отиват директно на "модерното" депо на града "Садината", без дори да минават предварително третиране през завода.

В сряда на обед кметът Васил Терзиев даде пресконференция, на която отговори на обвиненията на ГЕРБ и подчерта, че проблемът с боклука е един от основните, с които се е заел още от първия ден на управлението и е предприел редица действа, за да оправи завареното положение.

Той подчерта, че заводът произвежда в пъти повече отпадък, отколкото има възможност да се обработва от циментовите заводи, тъй като към момента има само един заварен действащ договор, а друг бил прекратен. Затова въпросният оставащ отпадък се заравял. За да спре практиката с депонирането, от началото на годината е започнал процес по подобряване на качеството на RDF, за да се убедят фирмите (най-често циментови заводи), че могат да го купуват от общината.

"Единственият договор, оставен в наследство, се изпълнява. Но количествата са много повече. Имаше договор с един циментов завод, който е бил прекратен. В момента върви процедура всички седем фирми да се убедят, че качеството отговаря на техните изисквания, за да докажем. Това количество трябваше да се произведе. Резултатите бяха потвърдени, показаха показателите от независимите лаборатории. Да, горивото е качествено, но ние нямаме алтернатива къде да го съхраняваме", коментира директорът на завода Николай Савов по време на пресконференцията и каза, че от 1 април има обявена процедура. Такава обаче не може да се намери на сайта на Агенцията за обществени поръчки. Савов е работил като директор на Столичното предприятие за третиране на отпадъците от неговото създаване през 2013 г. до 2016 г.

Сега ГЕРБ очевидно използват момента на разпад на управляващото мнозинство в парламента, за да атакуват и на местно поле в столицата, и заявяват, че проблемите на завода всъщност са дело на новия директор.

"Това е резултатът от 5-месечното управление на новото ръководство на общинското предприятие за третиране на отпадъците в лицето на Николай Савов, назначен лично от кмета Васил Терзиев за директор на 29 ноември миналата година", пише в позицията на общинските съветници. "Отговор на въпроса ни защо за 4 месеца няма стартирала процедура за оползотворяване на РДФ в циментовите заводи няма", казва Георгиев.

Стара мръсна тайна

Гигантският проблем с отпадъците на града е добре известен. Той беше замитан и неглижиран от всички институции по веригата - предприятие, община, структури на екоминистерството.

От години огромното съоръжение не произвежда заложеното количество RDF с нужното качество. Вместо това произвежда основно отпадъци. От заложените 178 хил. тона RDF производството не надвишава 80 хил. тона годишно, което е 100 хил. тона под целта. Това обърква всички компоненти по веригата и количествата на смесите, които не стават за нищо, освен за депониране. Вместо по 75.6 хил. тона са по над 140 хил. тона, т.е. двойно над допустимото. Или заводът произвежда по-скоро отпадъци в нарушение на комплексното си разрешително.

Така сметището в "Долни Богров", вместо да бъде затворено, "решаваше" проблемите на неефективния завод, като там отиваха по над 100 хил. тона отпадъци. По тази линия там досега са изхвърлени 675 хил. тона, като пикът е през 2021 г. Имаше проект за вдигане на билото на депото и всичко това под гръмкото название "оползотворяване" на отпадъците с цел рекултивация на депото.

За да не се види съвсем ясно провалът и да се не се стигне дотам София да връща европари, администрацията на предишния кмет Йорданка Фандъкова реши да промени комплексното разрешително на завода за боклук. И така се позволи вместо RDF той законно да произвежда боклук за депониране.

През 2022 г. постъпването на отпадъците на "Долни Богров" спира, а огромните количества боклук се насочват в пълния ими мащаб към новото депо на града, "Садината", което е част от системата от скачени съдове на завода.

Официално за изминалата година образуваните отпадъци са 141 хил. тона. От тях по данни на Изпълнителната агенция по околна среда са депонирани 32.2 хил. тона, а останалите 108 хил. тона по информация на РИОСВ са били оползотворени на същото депо, т.е. на "Садината".

"Няма разлика между оползотворяване в депо и депониране. Директно едно и също нещо се заравя в земята. Думичката оползотворяване е вратичка в закона", коментира Савов пред "Капитал" през януари 2024 г., когато Васил Терзиев сигнализира за различните проблеми със завода. Единствената разлика е по линия на спестяването на средства от такса за депониране, като по груби сметки на "Капитал" това са по около 10 млн. лв. на година.

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
Нов коментар