🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Анализ | Кои са 10-те глобални риска за 2024 г. според Eurasia Group

Изборите в САЩ, кризата в Близкия изток и войната в Украйна оглавяват тазгодишния списък

Президентските избори ще изострят политическото разделение в САЩ
Президентските избори ще изострят политическото разделение в САЩ
Президентските избори ще изострят политическото разделение в САЩ    ©  Reuters
Президентските избори ще изострят политическото разделение в САЩ    ©  Reuters
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Анализ на Йън Бремър, президент на консултантската компания за политически рискове Eurasia Group, и на

Клиф Къпчън, председател на Eurasia Group

Всеки януари Eurasia Group публикува доклад с прогнозата си за водещите рискове за света през настоящата година. Ето списъка на 10-те риска за 2024 г., които ще занимават глобалните лидери и бизнеси.

1. САЩ срещу самите себе си

Макар американската армия и икономика да остават изключително силни, политическата система на САЩ е по-нефункционална от всяка друга развита индустриална демокрация. През 2024 г. проблемът ще се задълбочи. Президентските избори ще изострят политическото разделение в страната; ще подложат на тест американската демокрация в степен, която нацията не е виждала от 150 години насам; ще подкопаят американската благонадеждност в международен мащаб. Изходът от вота е непредсказуем и единственото сигурно нещо са щетите върху социалната сфера, политическите институции и международните позиции на страната. В един свят, белязан от кризи, възможността за победа на Доналд Тръмп ще отслаби ролята на САЩ на глобалната сцена, докато републиканските законодатели следват неговите външнополитически позиции, а американските съюзници и противници се настройват срещу евентуалните му политики.

2. Близкият изток на ръба

Боевете в Газа ще се разширят през 2024 г., като има няколко начина за ескалация към по-широка регионална война. Някои от тях могат да доближат САЩ и Иран по-директно до сблъсък. Конфликтът ще представлява риск за глобалната икономика, ще задълбочи геополитическото разделение и ще стимулира глобалния екстремизъм. Най-краткият път към ескалация би бил решение на Израел или на "Хизбула" да се нападнат. Висши израелски ръководители обещават да "премахнат" заплахата от "Хизбула". Ако Израел атакува първи, американските военни ще окажат подкрепа, а Иран ще помогне на неговото регионално прокси "Хизбула". Хутите също са поели курс към ескалация, а шиитските милиции в Ирак и Сирия увеличават атаките си по американските бази с благословията на Техеран. Никоя страна, свързана с конфликта в Газа, не иска регионалното напрежение да избухне. Но барутът е сух, а броят участници, които имат кибритени клечки, повишава опасността.

3. Разделянето на Украйна

Руската инвазия в Украйна остава исторически провал. НАТО се подсилва с нови членове като Финландия и Швеция. ЕС започна процес за присъединяване на Украйна, Москва беше изправена пред 11 кръга от санкции, като се очакват и още, а половината от нейните активи са замразени - пари, които могат да се използват за възстановяването на Украйна. Европа вече не купува руска енергия. Но Украйна ще бъде на практика разделена тази година, а сега Русия има инициативата на бойното поле и материалното предимство. През 2024 г. ще настъпи важен етап от войната и ако Киев не реши проблема с недостига на военни, не увеличи производството на оръжие и не постави реалистична военна стратегия, неговите териториални загуби могат да се окажат постоянни и да се увеличат. Украйна пое удар от гаснещата политическа и материална подкрепа от САЩ, а изгледите за европейската помощ са само малко по-добри. Страната отчаяно се нуждае от още войници. Поради всички тези причини Киев ще поема по-големи военни рискове тази година, включително удари по повече цели в Русия, които ще провокират безпрецедентни ответни реакции и могат да въвлекат НАТО в конфликта.

4. Неуправляемият изкуствен интелект

Технологиите ще изпреварят управлението на изкуствения интелект през 2024 г., като регулаторните усилия ще се бавят, технологичните компании ще останат до голяма степен без ограничения, а все по-мощни AI модели ще остават извън контрола на правителствата.

5. Оста на аутсайдерите (и на опасните американски приятели)

През 2024 г. Русия, Северна Корея и Иран взаимно ще се подкрепят и ще действат по един все по-координиран и разрушителен начин на глобалната сцена. Същевременно дори приятелите на Вашингтон - лидерите на Украйна, Израел и (потенциално) Тайван, ще тласкат САЩ към конфронтации, които страната иска да избегне.

6. Без възстановяване на Китай

Без малко вероятното отхлабване на хватката на президента Си Цзинпин върху властта или без радикален завой към мащабни стимули за потреблението и структурни реформи китайската икономика ще се представят незадоволително през 2024 г. Неуспехът на Пекин в реформирането на модела за икономически растеж, финансовите слабости и кризата на общественото доверие ще изложат на показ провалите в управлението на Китайската комунистическа партия и ще увеличат риска от социална нестабилност.

7. Борбата за ключови минерали

Ключовите минерали ще бъдат важен компонент в почти всеки сектор, който задвижва растежа, иновациите и националната сигурност през XXI в. - включително чистата енергия, компютърните и биотехнологии, транспортирането и отбраната. През 2024 г. световните правителства ще увеличат използването на индустриални политики и търговски рестрикции, които ще попречат на изтичането на ключови минерали.

8. Инфлационният шок

Глобалният инфлационен шок, който започна през 2021 г., ще продължи да упражнява икономическо и политическо влияние и през 2024 г. Високите лихвени равнища в резултат на упоритата инфлация ще забавят растежа по света, а правителствата ще имат малка възможност да стимулират ръста или да отговорят на шоковете, което ще повиши риска от финансов стрес, социално недоволство и политическа нестабилност.

9. "Ел Ниньо" се завръща

След 4-годишно отсъствие мощният климатичен феномен "Ел Ниньо" ще достигне пик през първата половина на тази година, като предизвика екстремни проявления, водещи до хранителна несигурност, липса на вода, нарушена логистика, разпространение на болести, миграция и политическа нестабилност, особено в страни, които вече са отслабени от пандемията и от енергийните и хранителните ценови шокове заради войната в Украйна.

10. Рискове за бизнеса

Потребители, служители и инвеститори (предимно от прогресивните среди) доведоха американските културни войни до корпоративните офиси и сега съдилищата, щатските законотворци, губернаторите и активистките групи (основно от консервативните среди) ще отвърнат на удара. Компаниите, хванати между политическия чук и съдебната наковалня, ще се сблъскат с по-голяма несигурност и по-високи разходи.

Събития, които отвличат вниманието:

Кризата между САЩ и Китай

Това ще бъде поредна турбулентна година за отношенията между САЩ и Китай, особено заради Тайван и технологичната конкуренция, но въпроси у дома ще убедят президентите Джо Байдън и Си Цзинпин, че по-добрите отношения са от полза и за двете страни.

Популисткото превземане на европейската политика

Европейските популисти ще продължат да предизвикват страх в европейското политическо статукво, но ограничените пречки за традиционните партии в изборите за Европейски парламент - на национално и на местно ниво, нито ще променят европейския политически ред, нито ще подкопаят амбициите на ЕС, стимулирани от пандемията и войната в Украйна.

БРИКС срещу Г-7

Дори след тазгодишното си разширяване БРИКС няма да стане воден от Китай съперник на Г-7.

Все още няма коментари
Нов коментар