Защо Иран и Пакистан си разменят ракетни удари и как това засяга Близкия изток

По-големият регионален конфликт може да е окуражил Техеран да бъде по-активен в преследването на цели отвъд границите си

Военната ескалация между Иран и Пакистан предизвика тревога, че нарастващото напрежение в региона ще заплаши с по-широк конфликт, след като през октомври избухна война между Израел и "Хамас"
Военната ескалация между Иран и Пакистан предизвика тревога, че нарастващото напрежение в региона ще заплаши с по-широк конфликт, след като през октомври избухна война между Израел и "Хамас"
Военната ескалация между Иран и Пакистан предизвика тревога, че нарастващото напрежение в региона ще заплаши с по-широк конфликт, след като през октомври избухна война между Израел и "Хамас"    ©  Reuters
Военната ескалация между Иран и Пакистан предизвика тревога, че нарастващото напрежение в региона ще заплаши с по-широк конфликт, след като през октомври избухна война между Израел и "Хамас"    ©  Reuters
Темата накратко
  • Двете държави отдавна се борят с бойци в размирния регион Белуджистан по границата.
  • Въпреки че имат общ сепаратистки враг, е много необичайно някоя от страните да атакува бойци на територията на другата.
  • Перспективата за размирици на пакистанско-иранската граница е особено тревожна за Китай, който е инвестирал милиарди долари в Пакистан, част от неговия инфраструктурен проект "Един пояс, един път".

Пакистан и Иран си нанесоха взаимни удари в безпрецедентна ескалация на военните действия между съседните държави в момент, когато напрежението в Близкия изток и извън него рязко нарасна. Двете държави имат обща нестабилна граница, която се простира на около 900 км, като от едната страна е пакистанската провинция Белуджистан, а от другата - иранската провинция Систан и Белуджистан.

Те отдавна се борят с бойци в размирния регион Белуджистан по границата. Но въпреки че имат общ сепаратистки враг, е много необичайно някоя от страните да атакува бойци на територията на другата.

Последните удари идват в момент, когато съюзниците и пълномощниците на Иран в Близкия изток - т.нар. ос на съпротивата - започват нападения срещу израелските сили и техните съюзници на фона на войната на Израел в Газа.

Какво се случи

Началният залп в тази бързо развиваща се поредица от събития започна във вторник, когато Иран нанесе удари по пакистанската провинция Белуджистан - според пакистанските власти те са убили две деца и са ранили няколко други. Иран твърди, че е "нанесъл удари само по ирански терористи на територията на Пакистан" и че няма засегнати пакистански граждани.

Нападението обаче предизвика остра реакция в Пакистан, който нарече удара "грубо нарушение на международното право и на духа на двустранните отношения между Пакистан и Иран".

Иранската държавна информационна агенция Tasnim съобщи, че нападението е било насочено срещу крепости на сунитската войнствена групировка Jaish al-Adl, известна в Иран като Jaish al-Dhulm, или Армия на справедливостта.

Сепаратистката бойна група действа от двете страни на иранско-пакистанската граница и преди е поемала отговорност за нападения срещу ирански обекти. Крайната й цел е независимост на иранската провинция Систан и Белуджистан.

Населението на ядрената сила Пакистан в по-голямата си част е сунитско - преобладаващият клон на исляма, докато Иран и неговата "ос на съпротива" са предимно шиити. Два дни по-късно Пакистан отвърна на удара, който определи като "поредица от високо координирани и специално насочени прецизни военни удари" по няколко предполагаеми сепаратистки скривалища в Систан и Белуджистан. При обявяването на ударите в четвъртък пакистанското външно министерство съобщи, че са убити няколко бойци. Иранските власти съобщиха, че са загинали най-малко седем души - три жени и четири деца.

Пакистан заяви, че от години се оплаква, че сепаратистките бойци имат убежища в Иран, и е бил принуден да вземе нещата в свои ръце с ударите в четвъртък.

Защо сега

Борбата на Пакистан и Иран срещу сепаратистите, действащи от двете страни на границите им, се води отдавна. Редовно през годините се случват смъртоносни сблъсъци по неспокойната граница. Само през миналия месец Иран обвини бойците на Jaish al-Adl, че са щурмували полицейски участък в Систан и Белуджистан, в резултат на което са загинали 11 ирански полицаи, според Tasnim.

Това, което е изключително необичайно, обаче, е готовността на всяка от страните да поразява цели отвъд своите граници, без да се информират предварително. И всичко това се случва на фона на израелските бомбардировки на Газа, които предизвикаха последици в региона.

Експертите смятат, че по-големият регионален конфликт може да е окуражил Иран да бъде по-активен в преследването на цели отвъд границите му, особено в момент, когато САЩ се опитват да балансират между желанието си за деескалация на военните действия и използването на собствената си военна мощ за възпиране на по-нататъшни действия от страна на Иран.

Военната ескалация между Иран и Пакистан предизвика тревога, че нарастващото напрежение в региона заплашва с по-широк конфликт, след като през октомври избухна война между Израел и "Хамас". Ударите на Иран миналата седмица последваха подобни операции на елитната Революционна гвардия в Ирак и Сирия в отговор на самоубийствен атентат в южния град Керман, за който отговорност пое терористичната групировка "Ислямска държава".

Подкрепяните от Иран бунтовници хути в Йемен също атакуват търговското корабоплаване в Червено море, докато иракски бойци, свързани с Техеран, предприеха нападения срещу американските сили в Ирак и Сирия.

"Ако не порицаете Иран и неговите пълномощници... тогава те няма как да не продължат да извършват тези действия", казва пред CNN Карим Саджадпур, старши сътрудник в Carnegie Endowment for International Peace. И добавя, че доминиращата позиция на Иран в Близкия изток означава, че той печели от регионалната нестабилност и "запълването на властовия вакуум". Действията на Иран в момента служат за постигане на няколко от основните му цели, сред които са овластяване на палестинците и противодействие на американското влияние в Близкия изток, обяснява той.

Генералът от резерва на САЩ Уесли Кларк, бивш върховен командващ на силите на НАТО в Европа, посочва, че различните военни действия отразяват стремежа на Иран "да затвърди ролята си на лидер в региона". "Той се стреми към регионална хегемония. И когато Съединените щати и Израел са там, а Израел води тази кампания срещу "Хамас", тогава Иран изпитва нужда да отвърне на удара и да се утвърди."

Какво се случва с граничния конфликт

Народът белуджи живее в географския регион, където се срещат границите на Пакистан, Афганистан и Иран. Те отдавна проявяват яростно желание за независимост и винаги са недоволствали, че са управлявани както от Исламабад, така и от Техеран, като в продължение на десетилетия са избухвали въстания.

"Сегашното напрежение между Иран и Пакистан е управляемо и е много малко вероятно да прерасне в значителен проблем, като се имат предвид близките отношения, които двете страни поддържат през последните години".

Билал Гилани, анализатор в "Галъп Пакистан".

Регионът е богат и на природни ресурси, но белуджистанските сепаратисти се оплакват, че тяхното население, което е едно от най-бедните в региона, е получило малка част от това богатство, което да допринесе за развитието на техните общности.

Иран също така е изправен пред дългогодишни бунтове на кюрдското, арабското и белуджистанското малцинство. Jaish al-Adl е само една от многото сепаратистки групи, които действат в Иран. Първоначално тя е била част от по-голяма сунитска бойна група, наречена Джундала, която се разпада, след като лидерът й е екзекутиран от Иран през 2010 г., според Националния център за борба с тероризма на правителството на САЩ. Вместо това се появява Jaish al-Adl, която е обявена за чуждестранна терористична организация от Държавния департамент на САЩ. Според Националния център за борба с тероризма групата често се насочва към ирански служители по сигурността, държавни служители и цивилни шиити.

През 2015 г. групировката поема отговорност за нападение, при което са убити осем ирански граничари, като се предполага, че бойците са преминали в Иран от Пакистан. През 2019 г. тя поема отговорност за самоубийствен атентат, при който в Систан и Белуджистан е взривен автобус, превозващ членове на иранската армия, и са убити най-малко 23 души.

В сряда, ден след ударите на Иран по Пакистан, Jaish al-Adl пое отговорност за нападение срещу ирански военен автомобил в Систан и Белуджистан.

Какво следва

Пакистан и Иран отдавна се оплакват, че сепаратистите могат да използват територията на другата страна, за да извършват трансгранични нападения. Но нападенията от миналата седмица са първият случай, в който Иран се насочва към групировка на пакистанска територия.

"Сегашното напрежение между Иран и Пакистан е управляемо и е много малко вероятно да прерасне в значителен проблем, като се имат предвид близките отношения, които двете страни поддържат през последните години", казва ирански анализатор пред Financial Times.

"Посланието донякъде е за иранците, но истинското послание е за индийците", казва Билал Гилани, анализатор в "Галъп Пакистан". "Ако тези едностранни нарушения на международната граница продължат, това ще бъде дълбоко проблематично за дългосрочната защита на границата."

Гилани допълва, че Пакистан, който е в разгара на икономическа криза, вероятно има ограничено желание за по-нататъшна ескалация. Исламабад "определено би искал това да приключи дотук, както от гледна точка на отбраната, така и от гледна точка на дипломацията", каза той.

Перспективата за размирици на пакистанско-иранската граница е особено тревожна за Китай, който е инвестирал милиарди долари в пакистанската страна като част от своя инфраструктурен проект "Един пояс, един път". Преди пакистанския удар Пекин в сряда призова Пакистан и Иран да "проявяват сдържаност и да избягват действия, които биха довели до ескалация на напрежението".

Индия, за която Пакистан е най-големият съперник и двете страни са водили редица войни за спорната територия Кашмир, заяви, че има "нулева толерантност към тероризма" и че нападението е "въпрос между Иран и Пакистан".

В сряда говорителят на Държавния департамент на САЩ Мат Милър заяви, че Вашингтон работи, за да предотврати избухването на пълномащабен конфликт в Близкия изток.

"Само през последните няколко дни видяхме как Иран наруши суверенните граници на три от своите съседи", каза той, визирайки Пакистан, Ирак и Сирия. Запитан за възможността Пакистан - дългогодишен съюзник на САЩ - да предприеме ответни действия срещу Иран, Милър каза: "Надяваме се, че този въпрос може да бъде решен по мирен път."

Последвалият удар на Пакистан по иранска земя показва, че той е решил да отговори не само с дипломатически действия. Не е ясно обаче дали Иран или Пакистан биха искали да влязат в пълномащабни военни сблъсъци заради сепаратистки групи, които и двете страни смятат за враг. И двете държави направиха изявления след съответните удари, в които намекнаха за желанието да не се стига до ескалация на ситуацията.

Външното министерство на Пакистан нарече Иран "братска страна" и подчерта необходимостта от "намиране на съвместни решения". Това съвпада с думите на иранския външен министър, който миналата седмица нарече Пакистан "приятелска страна" и заяви, че ударите им са били пропорционални и насочени само към бойци.