🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Давос 2024: Глобалната икономика е изправена пред несигурност

Очакванията са Европа да има слаб или много слаб растеж през тази година

Седем от 10 главни икономисти очакват скоростта на геоикономическата фрагментация да се ускори тази година
Седем от 10 главни икономисти очакват скоростта на геоикономическата фрагментация да се ускори тази година
Седем от 10 главни икономисти очакват скоростта на геоикономическата фрагментация да се ускори тази година    ©  Reuters
Седем от 10 главни икономисти очакват скоростта на геоикономическата фрагментация да се ускори тази година    ©  Reuters

Глобалната икономика е изправена пред година на слаби перспективи за растеж и несигурност заради геополитически сблъсъци, все още затегнати условия за финансиране и разрушителното въздействие на изкуствения интелект. Това е основният извод на проучване сред редица водещи икономисти, публикувано в понеделник в навечерието на Световния икономически форум в Давос. То се провежда всяка година (сега е направено ноември-декември) сред над 60 главни икономисти, избрани в световен мащаб от частния и публичния сектор, и се опитва да очертае приоритетите за политиците и бизнес лидерите.

Повече от половината от главните икономисти (56%) очакват световната икономика да бъде по-слаба тази година, докато 43% предвиждат непроменени или по-добри условия. Голямо мнозинство също вярва, че пазарите на труда и финансовите условия ще се разхлабят през тази година. Въпреки че очакванията за висока инфлация бяха намалени във всички региони, регионалните перспективи за растеж варират значително и в нито един регион не се предвижда много силен растеж през 2024 г.

"Последните прогнози на главните икономисти подчертават несигурния характер на настоящата икономическа среда", казва Саадиа Захиди, управляващ директор на Световния икономически форум. "На фона на ускоряващата се дивергенция устойчивостта на глобалната икономика ще продължи да бъде тествана през тази година. Въпреки че глобалната инфлация намалява, растежът спира, финансовите условия остават затегнати, глобалното напрежение се задълбочава и неравенствата нарастват - което подчертава спешната необходимост от глобално сътрудничество за създаване на импулс за устойчив, приобщаващ икономически растеж."

Геополитическите разриви

Седем от 10 главни икономисти очакват скоростта на геоикономическата фрагментация да се ускори тази година, като мнозинството казват, че геополитиката ще предизвика нестабилност в световната икономика и фондовите пазари, ще увеличи локализацията и ще разшири разделението Север-Юг през следващите три години.

Докато правителствата все повече експериментират с инструменти на индустриалната политика, експертите са почти единодушни в очакването тези политики да останат до голяма степен некоординирани между държавите. Две трети от главните икономисти очакват индустриалните политики да позволят появата на нови горещи точки на икономически растеж и жизненоважни нови индустрии, но мнозинството от анкетираните също така предупреждава за нарастващи фискални натоварвания и различия между икономиките с по-високи и по-ниски доходи.

Регионални различия

Над половината от анкетираните очакват общите глобални икономически условия да се влошат през тази година, като предвиждат да има висока степен на регионални различия. Перспективите за Южна Азия и Източна Азия и Тихоокеанския регион остават положителни и като цяло непроменени в сравнение с последното проучване, като силно мнозинството от участниците очаква поне умерен растеж през 2024 г. Китай е изключение, където по-малко от главните икономисти предвиждат умерен растеж, тъй като слабото потребление, по-ниското промишлено производство и опасенията за имотния пазар натежават върху перспективите за по-силен отскок.

В Европа перспективите са се влошили значително след проучването от септември 2023 г., като делът на респондентите, очакващи слаб или много слаб растеж, почти се е удвоил до 77%. В Съединените щати, Близкия изток и Северна Африка перспективите също са по-слаби, като 6 от 10 експерти предвиждат умерен или по-силен растеж през тази година.

Анкетираните смятат, че изкуственият интелект оказва неравномерно влияние върху глобалната икономика - 94% очакват AI значително да повиши производителността в икономиките с високи доходи през следващите пет години, а 53% прогнозират същото за икономиките с ниски доходи.

Какви са очакванията:

- 87% - нестабилност в световната икономика

- 86% - локализиране на икономическата активност

- 80% - нестабилност на финансовите пазари

- 80% - засилване на геоикономическата активност в блокове, а не в световен план

- 66% - ще расте финансовото и технологичното разминаване между страните с високи и тези с ниски доходи

- 66% - ще се появят нови "горещи точки" на икономически растеж и жизнени нови индустрии

- 57% - неравенството Север-Юг ще се увеличи

- 36% - прекъсвания на глобалните вериги за доставки.
1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
Нов коментар