🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Коментар | Омир, българско вино и солар-сараите на Доган

Някои от по-важните теми в новия брой на седмичния "Капитал"

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Има-няма шест хиляди години. От толкова време се прави вино на територията, която сега заема България. Тогава са били траките и дори Омир в "Одисея" разказва как Одисей напива с тракийско вино циклопа Полифем, за да се освободи от него. В интерес на истината точно тази история се развива повече в земите на днешна Гърция, но и тук по същото време са се произвеждали вина, за които са се носили легенди. Темата от корицата в този брой на "Капитал" разказва за последната част от тази дълга история:

През втората половина на ХХ век България се превръща в световна винарска сила - влиза в топ 10 на производителите (и износители), като изненадващо печели пазарни дялове не само в непретенциозния тогава социалистически лагер, но и в Западна Европа. Тогава едно от основните предимства е ниската цена и хората са готови заради това да преглъщат (наздраве!) сравнително ниското качество. После държавната икономика се срива, пазарите се губят, но по-интересното следва. Сега в България се произвеждат изключително качествени вина, но те по различни причини не са конкурентни на световните пазар. Цялата суперинтересна история на българския винен пазар може да видите тук.

Разказваме я сега, защото следващата седмица е 14 февруари и ще има повече поводи да се сещаме за нея. При все че темата за виното, разбира се, е винаги актуална. Както казва Зорба от книгата на Никос Казандзакис, щастието е много лесно постижимо: "Чаша вино, печен кестен, малък огън, звукът на морето. Нищо друго."

В прозата на днешния ден картината изглежда по-сложна. Един от основните сюжети в България последната седмица е убийството на подземния герой Мартин Божанов, известен като Нотариуса. В него са преплетени съмнения за корупция, заплахи и пълно превземане на съдебната система - вижте целия сюжет, обяснен тук.

Какъв е резултатът от превземането на съдебната система може да се прочете в този текст, където се намира любопитната история за три соларни проекта, които могат сравнително лесно да се свържат с лидера на ДПС Ахмед Доган. Те се намират в Радомир, близо до Казанлък и до Бургас, като планираните потенциални мощности са от около 400 мегавата, а изграждането им би струвало поне 400 млн. лв.

Още една подобна история - само че фокусирана върху управлението на София, е разказана тук.

Иначе светът върви напред. Наскоро Apple пусна в продажба очилата си за добавена реалност Vision Pro. Te на пръв поглед изглеждат като ненужно технологично престараване, но първите отзиви на купилите ги са толкова възторжени, че, изглежда, има шанс това да е началото на изцяло нова продуктова категория.

Технологиите винаги са имали две лица - ядрена енергетика и ядрени бомби, лесно придвижване с коли, но много жертви и по-ниско качество на живот заради мръсния въздух. За това (донякъде) разказва в новата си книга "Технофеодализъм" легендарният гръцки финансов министър Янис Варуфакис. В нея той громи съвременната икономика от изцяло марксистка позиция, като защитава тезата, че капитализмът е на практика умрял, пазарите са изчезнали. На тяхно място е дошъл технофеодализъм, в който хората са роби - работят безплатно за гигантските технологични компании, като създават съдържание за тях, или го филтрират, така че да разкриват повече подробности за себе си пред рекламодателите. Не пропускайте ревюто на книгата, а още по-добре прочетете самата книга. Може и да не се съгласите с всичко в нея, но ще ви накара да погледнете по-внимателно на света.

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
Нов коментар