Ахмед Доган подготвя три големи соларни парка

След ТЕЦ "Варна" лидерът на ДПС е осигурил общински терени до Радомир, Бургас и Казанлък, на които може да се инсталират до 400 мВт фотоволтаици

Темата накратко
  • Лидерът на ДПС е задвижил три проекта за фотоволтаични централи в България.
  • Те са разположени около Радомир, Камено и Казанлък, като общата им мощност е около 400 мВт.
  • Засега изграждането на проектите не е започнало и може би се подготвя препродажбата им.

През последните две години България преживява истински соларен бум. За този период капацитетът на фотоволтаичните паркове се удвои, като само през миналата година бяха изградени около 1.3 гигавата нови фотоволтаици. По всичко изглежда, че и през 2024 г. ще бъдат включени още много мощности.

Инвеститорите, когато става въпрос за големи паркове, в голямата си част са познати на обществото местни лица и компании - "Електрохолд", "Винпром Пещера", Гинка Върбакова, братя Домусчиеви, Христо Ковачки и др. В България през последната година е дошла само една чуждестранна компания в сектора - базираната в Прага Rezolv Energy (с краен американски собственик) на мястото на бившето летище в Силистра. Когато бъде пуснат през 2025 г., ще бъде най-големият в страната. Другият активен европейски играч е австрийската Enery с вече започнат проект край Свищов.

Към списъка с потенциални инвеститори в нови соларни мощности сега се включва и почетният председател на ДПС Ахмед Доган. Той има "богата" енергийна биография, която включва придобиването на ТЕЦ "Варна", консултациите за ВЕЦ "Цанков камък", както и председателски пост на българската водородна асоциация.

До момента Доган не е предприел ясни действия дали проектите за фотоволтаици ще бъдат реализирани, или продадени на други инвеститори, но предвид техния мащаб, едва ли ще бъдат оставени дълго време без посока. Става въпрос за потенциални мощности около 400 мегавата и инвестиция поне толкова милиона лева, които, ако бъдат изградени, със сигурност ще позиционират Доган като един от най-големите ВЕИ инвеститори в страната.

Най-после слънце в Радомир

Още през 2021 г. дружеството "Хермес Солар", чиято собственост е поделена между Снежана Карова (95%) и руския гражданин Георгий Серопян и притежава известния морски сарай на Доган в Росенец, закупува два имота от община Радомир. Те са общо 718 декара, като преди това са преобразувани от публична в частна общинска собственост от местната власт. Още шест общински имота с площ 692 декара са закупени по същата процедура малко по-рано, но от друго дружество - "Блу енержи", чийто собственици са Нина Петрова-Кашкина и Снежана Карова. Кашкина е изпълнителен директор на "Делта епсилон", което притежава боянския сарай на Доган и е собственост на ТЕЦ "Варна".

Според кадастъра имотите са земеделски, но категоризирани като скалисти и сипей.

Ключово за тези терени е, че се намират точно до бившия металургичен завод "ЛеКоКо" и най-вече до голяма подстанция, която може да спомогне за бързо и лесно пускане на соларна инсталация към мрежата. Още повече че в района вече няма голяма промишленост и мрежата буквално стои неизползвана.

За проекта все още няма инвестиционно намерение и направена екологична оценка или ОВОС. Затова няма яснота каква точно мощност ще се инсталира на терена близо 1400 декара. В случая не става въпрос за планински масиви, а по-скоро за ливади малко извън Радомир, които се намират около земеделски земи и гори. При всички случаи локацията има потенциал да се превърне в огромен соларен парк, предвид че най-големият фотоволтаичен проект в Силистра ще бъде разположен на подобна площ и ще има мощност 229 мегавата. По груби сметки соларната инвестиция в 8-те радомирски имота може да достигне 200 млн. лв.

Според справка в Имотния регистър въпросните 1400 декара са закупени за 107 хил. лв., което е около 80 лв. на декар.

"Капитал" се свърза с представителя на фирмите Нина Кашкина, но тя не отговори на въпросите и после не отговаряше на позвънявания.

Време за чужд партньор

Ахмед Доган стои и зад голям соларен проект на другия край на България - до Бургас. Според инвестиционното намерение до община Камено от края на 2021 г. дружеството "Био Пи Ди Солар енерджи" иска да строи 180-мегаватов соларен парк върху общински имоти в землището на село Златица. Фирмата е създадена в началото на 2021 г. и след няколко размествания в собствеността в момента е 75% собственост на "Хелиос конструкшън проджект" и 25% на регистрираната в Кипър "Терна енерджи оверсийс лимитед" (част от гръцката група Terna, позната тук със строителното си звено GEK Terna). В българското дружество "Терна" е и заложен кредитор с 8.9 млн. евро. Връзката с Доган е, че собствеността на местната компания приключва отново в Снежана Карова и Нина Петрова-Кашкина, както и при радомирския проект.

През ноември 2021 г. община Камено дава съгласие за възмездно ползване и строеж на дружеството, като правото на строеж и сервитутите са валидни за 50 години. Определената такса за ползване на общинските имоти е около 70 хиляди лева годишно.

Според плана в инвестиционното намерение по-голямата част от соларния парк трябваше да работи вече, а останалата част да бъде изградена до края на тази година. Въпреки това проектът изглежда замръзнал и не е ясно дали влизането на чуждия инвеститор е променило посоката на действие. Още повече че няма издаден лиценз от КЕВР за производство на електроенергия.

РИОСВ - Бургас, се е произнесло, че няма нужда от екологична оценка за проекта, а оценка по ОВОС се прави само за изграждането на станцията за присъединяване.

Общата площ на осемте имота в Бургаско е над 2000 декара, а ако се реализира инвестицията, тя ще е за поне 180 млн. лв.

Още нещо в Казанлък

В соларните планове на групата на Доган попада и съвсем нов проект от края на миналата година в Казанлък. Неговият размер е по-скромен - максималната мощност там трябва да е до 50 мегавата върху терен 375 декара общински имоти около с. Кънчево. Зелената светлина за проекта е дадена в последния ден на последния състав на общинския съвет преди изборите миналата есен.

Дружеството, което е получило право на ползване за петте поземлени имота, е "Джи Ейч проект". В него 46% собственост има дуото Кашкина - Карова, а останалият дял е разпределен между Тодор Абаджиев и Христомил Рахманлиев. Имотите са земеделска земя от 7-ма категория, което позволява поставяне на солари без смяна на статута, а само след сключване на договор за присъединяване.

Все още проектът няма екологична оценка, ОВОС или лиценз от енергийния регулатор.

Всичките проекти, които са свързани с фирми около лидера на ДПС, в момента са на стендбай, но ако бъдат задвижени, могат да променят коренно енергийната картина в България. Много е възможно да се търсят външни инвеститори, което след спада на енергийните цени от 2023 г. насам става все по-трудно. За подобни проекти е нужно сключването на дългосрочни договори за изкупуване на енергията на фиксирана цена, за да се гарантира икономическата им жизнеспособност, но в България все още има таван на разходите за бизнеса и няма особен интерес сред фирмите за такива споразумения. Когато това се промени, вероятно и проектите на Доган ще бъдат активирани.

6 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 2
    scuby avatar :-(
    scuby
    • - 7
    • + 7

    Аха да не се окаже, че пак Борисов виновен накрая, а ПП-тата които държат в момента цялата изпълнителна власт ни лук яли ни лук мирисали. То бива да злоупотебявате с тъпотията на жълтопаветния умнокрасивитет ама чак толкова не бива!

    Нередност?
  • 5
    beky avatar :-|
    1999
    • - 2
    • + 7

    Защо ли само близки до властта олигарси трупат фотоволтаични паркове обикновено на земеделски земи: Доган, Прокопиев, Гела, Гинка Върба?
    Близостта с хора от жълтите павета им гарантира бързо изплащане на инвестицията, която се състои от пари в куфар, евтини китайски панели и метални конструкции. Дали ще са толкова стръвни, ако държавата регламентира не само покриване на територии с панели, а и осигуряване на съответния капацитет съхраняващи енергията мощности?
    Споко, няма да го поиска! Държавата - това са далавераджиите.

    Нередност?
  • 6
    drakon avatar :-|
    Vassil Stoychev
    • - 1
    • + 2

    До коментар [#3] от "grigoo":

    Ха-ха, лилаво-питеците копаете дъното с всеки изминал ден. Отделно,че жалките ви вождове превърнаха без война държавата ни в колония.
    ПС. Аз съм български патриот, а не лилав продажник !

    Нередност?
Нов коментар