Коментар | Нотариално заверена ротация

Някои от по-важните теми в новия брой на седмичния "Капитал"

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Докато огромно количество хора в САЩ следяха със затаен дъх донякъде странната история ще стигне ли Тейлър Суифт навреме от Япония за финала "Супербоул", ще спечели ли отборът на нейния приятел и ще го целуне ли тя на терена (да, да и да), в нашата част от света интересите бяха насочени другаде.

Да се разбере какво е интересно на хората е сравнително лесно - може да се види какво търсят онлайн. В Щатите е ясно - финала гледаха почти толкова хора, колкото кацането на Луната, съответно и много хора са търсили това. В Русия, за сравнение, най-търсено е било иначе не особено интересното интервю на американския инфлуенсър Тъкър Карлсън с президента Путин, както и информация за потопения от Украйна руски десантен кораб. Накратко - война. През това в България най-търсената дума е "грип" и "грипна ваканция" - по-добре от Русия, но малко по-скучно от Щатите. По-надолу обаче правят впечатление две думи - "ротация" и "Нотариуса". И за двете ще може да прочетете повече (отколкото досега през google) в броя на "Капитал".

Тази седмица избрахме да отделим повече внимание на темата за преговорите около следващата конфигурация на правителството. Как ще изглежда властта след по-малко от месец още не е ясно, но покрай споровете и различните искания на двете основни групи във властта всъщност се разбира много за характера на това управление. Накратко:

  • Към днес изглежда, че коалицията на ГЕРБ и ДПС с ПП-ДБ ще успее да извърши за пръв път под купола на политическия ни цирк ротация на премиер; вероятността за нови избори изглежда много малка
  • Частта от властта, ударена със санкции за корупция от САЩ - ГЕРБ и ДПС, продължава да играе същия танц като преди - да запазват позициите си в администрацията и да се опитват да завоюват нови, които да им дават достъп до ресурси и безнаказаност, както и да демонстрират "евро-атлантизъм", та дано им отменят санкциите
  • Групата на ПП-ДБ се опитва да използва желанието за реабилитация, за да отвоюват позиции и да прокарат някаква нормализация.
  • Смени на министри ще има и макар че ремонтът няма да е основен, следващият кабинет ще изглежда по-различно (вижте подробности в темата на броя)

Демонстрация какво трябва да се промени дават скандалите след убийството на Нотариуса - човекът, който, изглежда, е направил стройна организация за продажба на безнаказаност, а и вероятно за изнудване на различни бизнеси. Поредното развитие на тази история доведе до оставки в ръководството на Софийска районна прокуратура, но до момента това изглежда само като изолирана реакция. Разследването, което е нужно в този случай, трябва да стигне до много по-високи нива, защото услугите, които е предоставял Нотариуса, са възможни само с връзки доста по-нагоре (повече - в този текст). И още, не по-малко важно, това е поне третият известен случай на подобна група. Почти идентичен скандал (минус убийството) имаше с т.нар. Красьо Черния, а после с Петьо Еврото - очевидно проблемът е структурен (вижте коментар тук). В последните два случая групите с оперативни ръководители Еврото и Нотариуса са идентични като типове участници, че и мизансцен - и двете имат заведения, охранявани от патрулки на полицията, и в двете има комбинации от прокурори, съдии, данъчни и други служби. Те предлагат "комплексни услуги", а също и рекет от различни посоки.

Че в тези области положението е много лошо и това връзва краката и ръцете на много хора от различни области, е горе-долу ясно на всички. Въпросът е как утре да бъде по-добро. И битката за това трябва да се води в няколко посоки. Краткосрочните усилия за разграждане на схемите трябва да са сериозни, но не трябва да се изпускат от очи и по-далечните цели. Промяната в образованието е една от много големите задачи, защото без него съпротивата срещу поредния Нотариус ще бъде много по-малка. Тук можете да прочетете интервю със създателя на тестовете PISA. Той е човек с поглед върху различни образователни системи и по-важното - с поглед в бъдещето, който има идея как трябва да учат децата днес, така че след 10 години да не псуват грозно живота си по анцуг на дивана.

Разбира се, положението може и да е не е близо до идеалното, но е и далече от трагичното. Вижте тук репортаж от Народната библиотека, която напоследък се пука по шевовете от студенти.

3 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 3
    dabeda avatar :-|
    Da be.. da..

    А... са ли сред важните новини тези, че БГ не прилага по никакъв начин мерки за пране на пари от престъпна, корупционна дейност и такава свързана с терористични мрежи и трафик на хора и наркотици?
    Къде са изявленията на Даниела Доковска, Ина Лулчева... относно прогнилата и по библиотекарски корумпирана на всички нива магистратура и адвокатска ндрагета?
    Която сега и на дебилите стана разбираемо за какво се получава заплата... от държавата! - За да се участва във стройна схема за лично обогатяване чрез рекет, компромати и ДС ченгежийство...
    И как се теглят в брой милиони в банки .. в чувал...от... неграмотни клошари..
    ПРОКУРАТУРАТА е по дефиниция прикриватура.. вече 40 г.... и адвокатурата... това е въртящата врата на корупцията, която започва на студентската банка в ЮФ на СУ в Селофия..
    Града на АБПФК.. и греха. Където ДПС , тази корпоративна политическа клика, .. ще прави реформи.. със Свиню начело.. и секви други инженерни проекти като ГЕРБ, НДСВ и т.н.

    Нередност?
Нов коментар