Пешките на Нотариуса ще бъдат жертвани

Районният прокурор на София Невена Зартова отдавна е на мушката на Борислав Сарафов, а новите факти след убийството на Божанов дадоха още аргументи срещу нея

Невена Зартова подаде оставка като районен прокурор на София, но отрече да е оказвала влияние по делата на Мартин Божанов - Нотариуса.
Невена Зартова подаде оставка като районен прокурор на София, но отрече да е оказвала влияние по делата на Мартин Божанов - Нотариуса.
Невена Зартова подаде оставка като районен прокурор на София, но отрече да е оказвала влияние по делата на Мартин Божанов - Нотариуса.    ©  Георги Кожухаров
Невена Зартова подаде оставка като районен прокурор на София, но отрече да е оказвала влияние по делата на Мартин Божанов - Нотариуса.    ©  Георги Кожухаров
Бюлетин: Капитал Право Капитал Право

Научавайте най-важното от правния свят и съдебната система всяка седмица на мейла си

Темата накратко
  • Убийството на Мартин Божанов - Нотариуса задвижи процеси на разкрития за престъпната рекетьорска мрежа във властта и доведе до първи оставки.
  • Въпросът е как ще продължи този процес, защото досега разкритията засягат нищожни частици от пъзела.

Както би казал великият комбинатор Остап Бендер: "Ледът се пука, господа съдебни заседатели!" Ден след като във вторник и.ф. главният прокурор Борислав Сарафов заяви пред ВСС, че не е сега моментът за лов на вещици (макар че никой не е призовавал към това), в сряда цялото ръководство на Софийската районна прокуратурата (СРП) едновременно си подаде оставката. А четиримата районни зам.-прокурори се разграничиха от шефката си Невена Зартова и обявиха, че подкрепят Борислав Сарафов в усилията му да разчисти прокуратурата.

Убийството на Мартин Божанов - Нотариуса задвижи процеси на разкрития за поредната престъпна мрежа от зависимости в държавната власт (не само в съдебната власт), която превръща институциите в рекетьори за бизнеси и политици. Разкритията са толкова скандални, конкретни и мащабни, че неминуемо се налага някой да понесе отговорност.

Това е контекстът, в който трябва да се чете оставката на ръководството на СРП.

Въпросът е дали това е началото или краят. Дали този случай ще стане повод да се разплете организираната мрежа за шантаж до върха ѝ, и то не само върховете на прокуратура, а на политическата власт, защото подобно мафиотизиране на властта не става без политически чадър (по думите и на Ивайла Бакалова, една от жертвите на този рекет, в интервюто ѝ пред "Свободна Европа"). Публиката иска виновните на тепсия, а Софийската районна прокуратура е само една нищожна частица от пъзела.

Едно интервю и няколко оставки

В сряда сутринта "24 часа" публикува интервю с гръцки бизнесмен - управителят на компанията, която притежава терените под магазина на IKEA в София, "София Ринг мол" и още два проекта в района. В него той разказваше за откровен рекет от групата около убития Божанов, като намекваше, че тя е свързана с шефката на СРП Невена Зартова. Часове след излизането на интервюто цялото ръководство на Софийската районна прокуратура депозира оставките си пред Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС). Стана ясно, че тя ще гласува оставките много бързо, а Сарафов веднага обяви, че новият изпълняващ длъжността районен прокурор на София ще е Светлана Митова от Върховната касационна прокуратура.

Сарафов отдавна иска оставката на Невена Зартова, срещу нея в Прокурорската колегия на ВСС има и образувано дисциплинарно производство от октомври м.г. след проверка, открила множество нарушения в СРП. Зартова бе избрана за районен прокурор на София през ноември 2020 г., като беше единствен кандидат за поста. Преди това тя беше зам.-районен прокурор от 2014 г., а едновременно с това от 2015 г. беше и говорител на СРП, т.е. определено бе лансирана от предишните двама главни прокурори - Цацаров и Гешев. Невена Зартова е една от прокурорките, които бяха заснети на прословутите кадри на стъпалата на Съдебната палата в защита на предишния главен прокурор Иван Гешев. Дъщеря е на известния столичен адвокат и някогашен съдия и шеф на търговското отделение във Върховния съд Явор Зартов.

Това донякъде обяснява настървението на Сарафов да я отстрани, а бързо развиващите се събития след убийството на Мартин Божанов - Нотариуса извадиха наяве факти, които му дадоха нови аргументи. Божанов е един от отдавна осветените "лобисти" в съдебната система, упражняващи влияние върху дела чрез шантаж, рекет и корумпиране на магистрати, който се е ползвал със специално благоволение не само на ръководителите на закритата спецпрокуратура, но и на някои други столични прокурорски звена. Оказва се, че много от проверките и преписките за имотни измами, които са били свързани с Божанов, са били именно от компетентността на СРП, но нито една от тях не е приключила с мнение за престъпление.

В петък (9 февруари) екип от 21 прокурори от Върховната прокуратура, начело със Сарафов и двете му заместнички Мария Павлова и Елена Каракашева, демонстративно влязоха на проверка в СРП, а пред медиите бе обявено, че ще се проверяват "констатирани неприемливи практики за разпределение на делата в създаден в СРП отдел "Специализиран", както и множество изнесени данни в публичното пространство, отразяващи негативно дейността на Районна прокуратура - София". Неофициално излязоха коментари, че многобройните преписки срещу Мартин Божанов са били изземвани от "добросъвестни прокурори" и превъзлагани на отдел "Специализиран", където били прекратявани.

Оставките обаче дойдоха пет дни по-късно - в сряда, малко след като "24 часа" публикува интервюто на гръцкия бизнес мениджър Анастасиос Дикос, изпълнителен директор на дружеството "Данаос девелопмент", което притежава в партньорство "София Ринг мол", съдружник е в ИКЕА и в два големи инвестиционни обекта за жилищно строителство. Дикос, който е представител в България на инвеститора Джон Кустас, заявява, че дружеството, което управлява, е било обект на брутален и координиран институционален рекет през групата на Мартин Божанов - Нотариуса и неговия партньор в кантората адвокат Велимир Атанасов. Важна роля в този рекет според Дикос е играла СРП и нейната ръководителка Невена Зартова, която пък е в "емоционални взаимоотношения" с адв. Велимир Атанасов, с когото съжителстват. "Те контролират районната прокуратура", твърди гръцкият бизнесмен за групата от лобисти, около Божанов.

"Повдигнаха обвинение за измама в особено големи размери срещу мен, срещу проф. Каламарис и срещу архитекта. Наложиха ни забрана за напускане на страната, 100 хиляди лева гаранция за мен, 50 хиляди лева гаранция за проф. Каламарис и 100 хиляди лева гаранция за архитекта. Разбира се, сигналът за тази измама идва от Велимир Атанасов. Делото се води в районната прокуратура, която се ръководи от Зартова, която пък е в любовни отношения с Велимир Атанасов, както твърди самият той. Ние обжалвахме постановлението, защото всеки наказателен адвокат, с когото говорихме, ни каза, че това е пълен абсурд - измама в особено големи размери не е от компетенцията на районната прокуратура, а на градската. Просто те контролират районната прокуратура. Случи се дълго ходене по мъките. Естествено, дълго се бавеше изпращането на делото в градската прокуратура. Смениха три дознателки по това дело, защото всяка една от тези дознателки го връщаше в районната прокуратура със становище, че няма извършено престъпление, и това можете да го проверите в преписката. Последната дознателка ни каза: "Срам ме е от това, което се случва." Накрая Софийската градска прокуратура отмени постановлението за привличането ни като обвиняеми и поиска разследване за начина, по който е повдигнато това обвинение", казва Дикос в интервюто.

Друг интересен момент за мащаба на престъпната мрежа за влияние в прокуратурата е твърдението на Дикос, че на адвоката на дружеството Александър Червеняков се е обадил апелативният прокурор на София Радослав Димов, който му предложил да се срещнат, за да видят как да решат "един проблем, който имаш с твои клиенти гърци". Тази среща била отказана. Именно в това интервю обаче за пореден път се появяват данни за координиран рекетьорски натиск от куп институции - ДАНС, НАП, ГДБОП, прокуратурата.

В този контекст в сряда в Прокурорската колегия на ВСС е получена и молба от Невена Зартова да бъде освободена предсрочно като районен прокурор на София и преназначена като прокурор в СРП. В молбата си тя е заявила, че желае да обезпечи нормалната работа на СРП.

Зартова отхвърля обвиненията за манипулации на дела, отрича да е бавила дела или преписки, свързани с Мартин Божанов - Нотариуса, или те да са пренасочвани към отдел "Специализиран". Подчертава, че всички преписки срещу Божанов, с изключение на две, както и една от 2021 г., са образувани и приключили преди началото на мандата ѝ като ръководител. Три от тях вече са прекратени поради изтекла давност.

По същото време, с отделна молба до Прокурорската колегия и четиримата заместници на Зартова - Борислав Георгиев, Иван Стефанов, Мима Куцкова-Дамянова и Тодор Куюмджиев, са заявили желание да бъдат освободени като зам.-районни прокурори и да бъдат преназначени като редови прокурори. В молбата си те са посочили, че категорично се разграничават от действията на Невена Зартова и подкрепят усилията на и.ф. главен прокурор Борислав Сарафов за реформиране на прокуратурата, се казва в прессъобщението на ВСС.

На фокус

Всъщност Невена Зартова отдавна е във фокуса на Сарафов, който поиска оставката ѝ още през лятото на м.г., малко след като зае поста на и.ф. главен прокурор и обяви старта на серия от проверки за забавени дела и лоша организация на работа.

В началото на август м.г. Сарафов в публично изявление поиска оставката на Зартова, а конкретният повод бе новината, че извършителят на двойното убийство край село Лозен вече е извършил друго убийство през 2022 г., което в СРП се разследва като причиняване на смърт по непредпазливост, и разследването към онзи момент продължава повече от година. "Брутална некомпетентност и немарливост както по отношение на установяване на фактите, така и при определяне на правната квалификация. Ако първото убийство е разследвано адекватно и професионално, извършителят не би следвало да е на свобода, респективно нямаше да е в състояние да извърши следващите две убийства", коментира Сарафов.

Зартова обаче отказа да подаде оставка с мотив, че по закон няма право да нарежда на никой прокурор какво да прави по конкретно дело. Всъщност административните ръководители в прокуратурата са длъжни да следят за сроковете на разследванията, а в случая срокът на досъдебното производство е удължаван няколко пъти, което се прави под контрола на районния прокурор

Ден по-късно, на 7 август, Сарафов разпореди пълна проверка на работата на Зартова, а след приключване на проверката през октомври м.г. в прокурорската колегия бе внесено искане за образуване на дисциплинарно производство срещу Зартова. Това дисциплинарно производство още продължава.

Мартин Божанов е една малка брънка, мрежата от рекетьори около него е само част от пъзела, както част от пъзела е огледалната дружинка на Пепи Еврото. Цялата схема стига до бившия главен прокурор Иван Гешев, за чиято роля вече открито говори и Борислав Сарафов, а за по-бившия - Сотир Цацаров всички странно мълчат. В крайна сметка всичко опира да тези, които са назначили и тях, и които кадруват не само в съдебната власт, а и в държавата. По признанието на Цацаров, не ВСС назначава главатарите на съдебната власт, а това става "в две други сгради".

Тази афера може да се окаже последният шанс да се разплетат рекетьорските схеми във властта с покровителството на прокуратурата, защото свидетелите започват да изчезват или биват отстранявани - Пепи Еврото изчезна, Алексей Петров и Божанов бяха убити, Иван Гешев беше отстранен, след като беше недвусмислено предупреден със заплашителни писъмца и бомбен атентат.

Засега тези, които трябва да разплетат пъзела, са същите, които до момента поддържаха омертата.

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    czj17646894 avatar :-|
    czj17646894
    • + 5

    Незабавен арест на тия отпадъци!

    Нередност?
  • 2
    cinik avatar :-|
    cinik
    • + 3

    Прекрасно припомняне. Цацаровци, Гешевци, Пепи-евровци, Франтишеци, Нотариуси са назначавани "в двете сгради". Едната е в Банкя, другата - в Бояна.

    Нередност?
Нов коментар