🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Борисов предлага нова формула за властта и нов механизъм за регулаторите

Премиерът Николай Денков подаде оставка, като намерението на ПП-ДБ е тя да бъде гласувана още в сряда от парламента

По време на националното съвещание на ГЕРБ Бойко Борисов заяви, че "дава още един шанс" за правителство
По време на националното съвещание на ГЕРБ Бойко Борисов заяви, че "дава още един шанс" за правителство
По време на националното съвещание на ГЕРБ Бойко Борисов заяви, че "дава още един шанс" за правителство    ©  Юлия Лазарова
По време на националното съвещание на ГЕРБ Бойко Борисов заяви, че "дава още един шанс" за правителство    ©  Юлия Лазарова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

"Имаме още няколко дни луфт и бихме могли без избори да съставим кабинет." Това каза Бойко Борисов по време на Националното съвещание на ГЕРБ, което се проведе във вторник в София. В него участваха ръководството на партията, депутатите, областните председатели и кметовете от ГЕРБ, а основната тема беше как и дали да продължи съвместното управление с "Продължаваме промяната - Демократична България" (ПП-ДБ).

Срещата на актива на ГЕРБ се състоя в деня - 5 март, когато премиерът Николай Денков депозира оставката си в Народното събрание. На негово място за премиер трябва да бъде избрана Мария Габриел от ГЕРБ. Тя беше свикана и в отговор на предложението на ПП-ДБ отпреди две седмици двете формации да подпишат меморандум как да се извърши ротацията, по какъв механизъм да се избират регулаторните органи от парламента и поемането на конкретни ангажименти за продължаване на реформата в съдебната система и службите за сигурност. От страна на Борисов последва заявка, че ГЕРБ ще настоява преди ротацията да се подпише коалиционно споразумение, с което да се промени формулата на властта чрез поделяне поравно на министерствата между ПП-ДБ и ГЕРБ.

По време на съвещанието партийният актив на ГЕРБ даде мандат на ръководството да започне разговори за подписването на такова споразумение с ПП-ДБ, чийто текст беше предоставен и на медиите. От ПП-ДБ разпространиха позиция, в която се казва, че приемат това като стъпка към "създаване на атмосфера на конструктивен диалог". "Оценяваме ситуацията в момента като особено важна за бъдещето на страната и затова призоваваме колегите от ГЕРБ да започнем преговорите веднага щом Мария Габриел е отново в страната. Преговорният екип на ПП-ДБ ще се състои от лидерите на коалицията и настоящия премиер Николай Денков", се казва в позицията на ПП-ДБ.

Какво предлагат от ГЕРБ

Документът, наречен "Споразумение за съвместно управление в рамките на 49-ото Народно събрание", най-общо урежда структурата и начина на вземане на решенията в изпълнителната и закондателната власт, както и механизъм за избор на членове на регулаторните и контролните органи. Споразумението е за пълен управленски мандат, като от ГЕРБ предлагат предстоящата ротация да е за 9 месеца, но следващите два ротационни мандата след декември 2024 г. да са за по 15 месеца. От документа става ясно, че ГЕРБ не са се отказали от идеята си Мария Габриел, която сега е вицепремиер и министър на външните работи, да продължи да оглавява външното министерство и когато стане премиер. Въпросът предизвика напрежение сред партньорите в последните няколко седмици, особено след като от ПП-ДБ предложиха ротацията между премиерите да бъде огледална, т.е. Николай Денков да заеме постовете, които досега заемаше Габриел - на вицепремиер и външен министър.

ГЕРБ предлагат Денков да бъде вицепремиер и министър на образованието, като имената на двамата са споменати в споразумението само за предстоящата ротация.

За следващите ротации е записано, че съответната формация излъчва кандидата си за премиер и вицепремиер.

Борисов иска половината власт

Според документа ГЕРБ и ПП-ДБ носят "равно споделена политическа отговорност". Освен за министрите тази отговорност се отнася и за изпълнителните и за държавните агенции. Предвижда се, ако едната формация има министър, другата да има зам.-министри в съответното ведомство. От ГЕРБ предлагат двете формации да излъчват кандидатури за шефските длъжности в агенциите, като те се одобряват от по трима представители от двете парламентарни групи. "В случай че има разногласия между тях, не се дава ход на процедурата по избор и въпросът се поставя на вниманието на лидерите на коалиционните партньори или оправомощени от тях лица за решаване на политическо ниво чрез преговори и консултации", се казва в документа. Предвидена е и възможността двете страни да могат да налагат вето на номинираните за съответната длъжност.

Нов модел за попълване на регулаторите

От текста става ясно, че ГЕРБ не одобряват предложения от ПП-ДБ модел за избор на състава на регулаторите с изтекъл мандат. В меморандума от коалицията предложиха кандидатите да минават през парламентарната антикорупционна комисия за проверка за интегритет и едва след това номинациите им да се обсъждат от Комисията за прякото участие на гражданите и взаимодействието с гражданското общество.

В проекта си за споразумение от ГЕРБ предлагат съвършено нов модел на избор, който предвижда първо ръководителите им да се избират от парламента и след това те да излъчват своите заместници, които също да се избират от Народното събрание. По този модел досега се избира съставът на Сметната палата и управителния съвет на БНБ. Изборът на кандидатите за тези органи ще става от по трима излъчени от двете парламентарни групи представители, като всяка от страните ще има право на вето върху дадена номинация.

Освен това от ГЕРБ предлагат процедурните правила за избор на членовете на регулаторните и контролните органи да бъдат записани в съответните закони, а не както от ПП-ДБ предлагат - чрез промяна на правилника за дейността на Народното събрание. ГЕРБ приемат идеята на ПП-ДБ неправителствените организации също да могат да правят номинации за тези органи, което обаче също трябва да бъде закрепено законодателно.

В документа е записано и че ако има разногласия между партньорите, не се дава ход на процедурата за избор и въпросът се отнася до лидерите на коалицията или до оправомощени от тях лица.

В проекта за споразумение се отбелязва, че парламентът трябва да избере хора за 25 позиции - във Висшия съдебен и Висшия прокурорски съвет, инспектората към тях и антикорупционната комисия с мнозинство от две трети, за което гласовете на ГЕРБ и ПП-ДБ не са достатъчни. В документа не се споменава директно ДПС, които ПП-ДБ изключиха от сметките за регулаторите в меморандума си, но има ясен знак, че трябва да се разчита на техните гласове. "Такова мнозинство предполага търсене и получаване на подкрепа от останалите политически формации, с ясно изразена евроатлантическа ориентация и ценности, тъй като, от една страна, ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ имат общо, недостатъчните 132 гласа, а от друга страна, по-голямото мнозинство води до по-голяма безспорност на кандидатурите. Обратното, по-малките мнозинства предполагат падащо мнозинство и пропорционално падаща подкрепа и по-малка легитимност на избраните кандидати", се казва в документа на ГЕРБ

Кой и как ще взема решенията

Проектоспоразумението предвижда определянето на състава на правителството да става от лидерите на двете формации, премиера и вицепремиера. "Страните по коалиционното споразумение имат право на вето върху предложенията за назначения на съответните кандидати. В случай на наложено вето двете страни полагат необходимите усилия за неговото преодоляване или постигане на консенсус чрез преговори и консултации", гласи предложението. Записано е още, че всеки министър от кабинета може да бъде сменен по предложение на формацията, която го е номинирала.

Документът предвижда оперативните управленски решения по отделните секторни политики да се обсъждат между председателя на съответната парламентарна комисия и ресорния министър.

"Когато министърът е от ГЕРБ-СДС, той обсъжда възникналите въпроси по съответната секторна политика с председателя на ресорната парламентарна комисия, чийто председател или заместник-председател е от ПП-ДБ. Когато министърът е от коалицията ПП-ДБ, той обсъжда възникналите въпроси по съответната секторна политика с председателя или заместник-председателя на ресорната постоянна комисия, който е от ГЕРБ-СДС", пише в проекта.

Предвижда се също всяка законодателна инициатива, решение или друг акт на МС да се съгласува предварително от страна на ресорния министър с председателя, респективно заместник-председателя на съответната парламентарна комисия. Ако има разногласия, съответният законопроект не се внася в парламента.

Борисов: Да дадем шанс на преговарящите

Пред актива на ГЕРБ Борисов заяви, че това е само проектодокумент, който предстои да бъде обсъден с ПП-ДБ като лидерът на ГЕРБ обяви и преговорния екип от страна на партията, който ще води разговорите. Това са Мария Габриел, Деница Сачева, Теменужка Петкова и Рая Назарян. По думите му отиването на предсрочни избори не е добър вариант, защото разделението ще се "разтрои". "Защото ние като евроатлантическа коалиция ще сме разбити помежду си, а поотделно ще бъдем много по-слаби в битката за тази евроатлантическа ориентация", каза той. В същото време обаче лидерът на ГЕРБ отправи остри критики към ПП-ДБ - че няма никакво развитие по проектите за общините, които бяха включени в бюджета, както и че партньорите им правят назначения в НАП и АДФИ, без да се допитат до тях. Заедно с това предупреди и Мария Габриел, че "този финансов министър може да я провали". "Провалиш ли се ти, ние ще се сгромолясаме, защото няма да имаме инструменти, с които да се защитим пред избирателите си", обърна се Борисов към Габриел. Освен към Асен Василев Борисов отправи критики и към още няколко министри, които спомена поименно - министъра на отбраната Тодор Тагарев, на икономиката Богдан Богданов и на туризма Зарица Динкова.

Преди него критики към партньорите си отправиха и зам.-председателят на партията Томислав Дончев, Николай Нанков и бившият председател на СОС, сега общински съветник Георги Георгиев.

"ГЕРБ спечели изборите, но подаде ръка, отстъпи мандата в името на националния интерес", каза Габриел. В изказването си тя спомена какво е успяло да направи правителството за изминалите 9 месеца, като посочи избирането на България от международната изолация, подкрепата за Украйна, както и промените в конституцията. По думите й обаче ГЕРБ няма усещането за равнопоставеност в правителството. "България има нужда от стабилно управление, но то е възможно само с ГЕРБ. Има нужда от ясна управленска програма. Искаме ясен механизъм за вземането на решения", заяви Габриел. По отношение на регулаторите тя посочи, че има и такива, които се избират с конституционно мнозинство, и благодари на парламентарната група на ДПС за това, че двете формации са имали тяхната подкрепа, когато са се вземали тежки решения.

6 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    gdn22643207 avatar :-|
    Blader
    • + 2

    мара габриел да се опакова и да заминава при мъжа си, вижда се, че за нищо не става; баце казва скачай и тя скача, много много надценен герберски кадър.

    Нередност?
  • 3
    borodino avatar :-|
    borodino
    • - 2
    • + 3

    Баце го направи много чисто - събра актива на партията си и на всеослушание поиска от тях мандат за преговори по предложения им документ. Мафията се оказа, че играе открито.
    Антимафията нищо с никого не обсъжда. Събират се по двама, по трима по кьошетата (всъщност с гоко какво да обсъждат - нямат ни структури, ни документи!) и блъфират с ултиматуми.

    Ще клекнат отново на баце, защото след избори ще са г-н Никой...

    Нередност?
  • 6
    gpv17097767751225353 avatar :-|
    BeyondtheBreakz

    Ти седнем на лицето да ти седнем

    Нередност?
Нов коментар