🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Коментар | Западните тех фирми трябва да спрат да подхранват руската военна машина

Когато компаниите не реагират на ясните доказателства за незаконни дейности, правителствата трябва да се намесят със стриктни рестрикции върху износа

В момента полупроводници, произвеждани от Intel, Analog Devices, Texas Instruments, STMicroelectronics, Microchip Technology, NXP Semiconductors и NVIDIA GPUs, остават на разположение на руските военни сили, правителствени агенции, бизнеси и цивилни
В момента полупроводници, произвеждани от Intel, Analog Devices, Texas Instruments, STMicroelectronics, Microchip Technology, NXP Semiconductors и NVIDIA GPUs, остават на разположение на руските военни сили, правителствени агенции, бизнеси и цивилни
В момента полупроводници, произвеждани от Intel, Analog Devices, Texas Instruments, STMicroelectronics, Microchip Technology, NXP Semiconductors и NVIDIA GPUs, остават на разположение на руските военни сили, правителствени агенции, бизнеси и цивилни    ©  Reuters
В момента полупроводници, произвеждани от Intel, Analog Devices, Texas Instruments, STMicroelectronics, Microchip Technology, NXP Semiconductors и NVIDIA GPUs, остават на разположение на руските военни сили, правителствени агенции, бизнеси и цивилни    ©  Reuters
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Анастасия Федик, асистент-професор по финанси в Калифорнийския университет - Бъркли,

Юри Городниченко, професор по икономика в Калифорнийския университет - Бъркли,

Джеймс Хъдсън, главен изпълнителен директор по изкуствения интелект в Good Foundation, в коментар за Project Syndicate

Докато медийното внимание до голяма степен се прехвърли върху конфликта в Близкия изток, боевете в Украйна продължават без прекъсване. Всъщност неотдавнашната употреба от Русия на свръхзвукови ракети заедно с все по-ефективното използване на дронове позволи на Кремъл да проведе някои от най-опустошителните си атаки от началото на войната.

От септември 2022 г. насам Русия все повече разчита на по-модерни оръжия, за да повиши ефективността на военните си удари. По ирония тези развити технологии, които в момента подхранват руската военна машина, са добити от западни компании.

Как може да гарантираме, че произведен на Запад софтуер и ключови системи няма да попаднат в руски ръце? Много повече трябва да се направи, за да се попречи на Москва да получи достъп до внесени технологични компоненти или директно, или като се затворят съществуващи "дупки" в санкционния режим.

В момента Русия се възползва от западните технологии по два основни начина. Първият е като директно интегрира компоненти, софтуер и техническо ноу-хау във военно и отбранително оборудване. Второ, употребата на внесени компоненти и софтуер поддържа жизненоважни руски индустрии, което помага на Кремъл да насочва допълнителни ресурси към войната си в Украйна.

Няма съмнение, че без достъп до тези технологии руската военна машина ще бъде далеч по-малко ефективна и ще изисква повече средства, време и усилия за постигане на тактическите си цели. Русия ще бъде принудена да направи трудния избор как да разпределя ограничените си ресурси, което ще ограничи възможностите й на бойното поле.

Без достъп до тези технологии руската военна машина ще бъде далеч по-малко ефективна.

Няколко са стъпките, които западните правителства могат да предприемат. В момента полупроводници, произвеждани от Intel, Analog Devices, Texas Instruments, STMicroelectronics, Microchip Technology, NXP Semiconductors и NVIDIA GPUs, остават на разположение на руските военни сили, правителствени агенции, бизнеси и цивилни. Но на никоя от тези тех фирми не е потърсена отговорност.

За разлика от тях западните финансови институции са подложени на стриктни регулации, изискващи извършването на проверки, за да се противодейства на прането на пари и на други криминални дейности. Освен това те трябва да се въздържат да правят бизнес с обекти и субекти, които не спазват същите правила, като биват подложени на санкции, ако нарушат рестрикциите.

Големите тех компании трябва да спазват същите стандарти. Подобно на банките от тях трябва да се изисква да правят бизнес само с известни ответни страни, които извършват проверки на веригите за доставки. Финансовият сектор показа, че е възможно да се спазват тези мерки, без това да доведе до фалит на големи институции.

Примерите с Apple и Google показват "дупките" в сегашния санкционен режим. Малко след началото на руската инвазия в Украйна и двете компании се изтеглиха напълно от пазара в Русия. Но устройствата с iOS и Android останаха достъпни в страната, а техните чипове и сензори често се преправят за военна употреба.

Продължаващата достъпност на продукти на Apple и Google се улеснява от мрежа от посредници в държави като Казахстан и Турция, където търсенето на западни стоки стана рекордно, след като компаниите напуснаха руския пазар през 2022 г. Вместо да изследват причините за необичайно многото поръчки и да идентифицират крайната точка на пристигане на продуктите, тех фирмите доволно продават на посредници. След което тези посредници пренасочват стоките към Русия.

Когато компаниите не успяват да реагират на ясните доказателства за незаконни дейности, правителствата трябва да се намесят, като наложат стриктни рестрикции върху износа за страни, помагащи на Москва да избегне западните санкции. Това ще гарантира, че пренасочването на продукти от тези държави за Русия ще стане за сметка на тяхното собствено население.

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
Нов коментар