Руски горива достигат до Европа през Турция

Терминалът в Дьортол процъфтява от доставки на рафиниран петрол от Москва въпреки забраната на ЕС

След като ЕС и Г-7 наложиха ограничения върху търговията с петрол на Москва, Турция се превърна в ключов център за руски суров петрол и рафинирани продукти
След като ЕС и Г-7 наложиха ограничения върху търговията с петрол на Москва, Турция се превърна в ключов център за руски суров петрол и рафинирани продукти
След като ЕС и Г-7 наложиха ограничения върху търговията с петрол на Москва, Турция се превърна в ключов център за руски суров петрол и рафинирани продукти    ©  Reuters
След като ЕС и Г-7 наложиха ограничения върху търговията с петрол на Москва, Турция се превърна в ключов център за руски суров петрол и рафинирани продукти    ©  Reuters
Темата накратко
  • Турция успешно изнася руски петрол въпреки забраната на ЕС.
  • Руските горива навлизат в терминала Дьортол по море и се купуват от Гърция, Белгия и Нидерландия.
  • Тази търговия показва как войната в Украйна се отразява на глобалните енергийни потоци и как е възможно да се заобиколят санкциите.

В ЕС вносът на рафинирани руски петролни продукти беше забранен през февруари миналата година, а на суров петрол - през декември. Въпреки ограниченията обаче общината Дьортол в турската провинция Хатай получава безпрепятствено доставки на рафинирани продукти от Москва. Това става ясно от данни на Financial Times, според които горивата от Москва се продават на европейски купувачи и дори на американската армия.

Терминалът Дьортол, построен през 1984 г., се намира в участък от крайбрежието, в който преобладават предприятия за енергетика и метали, в това число и най-големият металургичен комбинат в Турция. Съоръжението няма капацитета и необходимата техника за рафиниране на горива на място и не внася петрол в Турция. Вместо това Дьортол функционира като транспортен център, в който се съхранява петрол, пристигащ по суша или по море и след това изпращан на купувачи в други държави.

След руската инвазия в Украйна през февруари 2022 г. терминалът Дортьол започва да получава нови доставки на петрол по море, въпреки че преди това е служел главно за износ на иракски петрол. В периода март - юни 2022 г. новите доставки започват да пристигат от Израел, Египет и Гърция, сочат данните за проследяване на корабите от компанията Kpler. Информацията показва, че от юли същата година, точно когато влизат в сила първите западни ограничения върху руската търговия, доставките на нефт по море до Дьортол рязко се увеличават. Това разкрива начина, по който военните действия на Путин оказват влияние на световните енергийни потоци и създават предпоставки за търговия между държавите, които все още могат да си партнират с Русия.

Американските сенатори Марко Рубио и Маги Хасан изразиха опасения, че "маскиран руски петрол" от Дьортол, преработен в гръцка рафинерия, която терминалът снабдява, е попаднал в американски военни кораби. "Почти сигурно е, че пътят на петрола от терминалите в Русия до американския флот е извършен умишлено от Русия, за да се избегнат санкциите", коментираха те в писмо до министъра на отбраната. За военните покупки на САЩ съобщи първо Washington Post.

Базираният в Истанбул собственик на Дьортол Global Terminal Services AS каза, че предприятието действа като "независим терминал за съхранение" и не участва в търговията, затова компанията няма как да следи къде отива петролът накрая.

Нидерландският търговец на петрол Нилс Троост, собственик на 40% в GTS от 2022 г., заяви, че не може да коментира дейността на терминала, тъй като притежава по-малко от половината от активите на компанията. През ноември 2023 г. той официално е напуснал бизнеса и е върнал дела на GTS, показва решение на Съвета по конкуренция на Турция, с което е одобрена сделката.

Кой е Троост?

Нилс Троост се слави като един от сериозните играчи в търговията със суров петрол от Източна Русия и през 2022 г. купува 40% в GTS от председателя на дружеството Рамазан Йозтюрк. Троост е и собственик на компанията Paramount Energy & Commodities SA, основана в Швейцария, която по негови думи е прекратила търговията си с Русия, преди да бъдат наложени санкциите от ЕС. Въпреки това през ноември 2022 г. правителството на Великобритания санкционира дъщерното дружество на Paramount в Дубай поради "измамни практики за доставка, както и непрозрачни структури на собственост", за да продължи да търгува с руски петрол. Троост заявява пред Financial Times, че инвестицията му в GTS няма нищо общо с нарастващата търговия на Турция с руски рафинирани горива и че "никога не е виждал финансова печалба или полза от проекта".

Каква е ролята на Турция

След като ЕС и Г-7 наложиха ограничения върху търговията с петрол на Москва, Турция се превърна в ключов център за руски суров петрол и рафинирани продукти. Понастоящем тя е третият по големина получател на руски суров петрол след Индия и Китай и най-големият пазар на руски рафинирани продукти.

В определени случаи Турция успешно използва внос на руски горива с по-ниски цени, като например дизел, за да удовлетвори вътрешното си търсене, докато същевременно изнася икономично произведеното в турските рафинерии дизелово гориво на пазара в Европа. В други ситуации, като например тази в Дьортол, рафинирани горива от Русия, изглежда, са били транспортирани до Европа без значителна трансформация, нарушавайки санкциите за внос на ЕС.

През 2023 г., между януари и ноември, продуктите с иракски произход са съставлявали малко над половината от 3.2 млн. тона петрол, изпратени от терминала, заяви GTS през декември в писмен отговор на въпроси. Останалата част, приблизително 10.5 млн. барела (около 1.5 млн. тона), е пристигнала по море, а 9.2 млн. барела от тях, почти 90%, са с произход от Русия, сочат данните на Kpler.

Дьортол получава малко количество петрол от Русия, но след началото на войната доставките се увеличават. По информация на Kpler през 2021 г. в терминала са пристигнали около 87 хил. тона руски нефт по море, а през 2022 г. - малко над 500 хил. тона, което представлява 38% и 67% от всички морски товари, доставени на терминала през тези години.

Турция не е забранила на своите компании търговията с руски петрол, така че GTS не нарушава никакви правила, като получава товарите.

GTS обаче оспорва тези данни, като заявява, че според данни на турската митница руските доставки представляват една пета от "общата товаро-разтоварна дейност" през 2022 г. и 10% през 2023 г., което означава приблизително 300 хил. тона за всяка година.

Несъответствието между данните на Kpler и информацията на митническите власти може да означава, че някои от клиентите на терминала са предоставили невярна информация за произхода си на митницата, казват от Kpler.

Системата на Kpler проследява корабите от пристанището, в което са натоварени, до пристанището, в което са разтоварени, като не оставя съмнение за произхода на товара на борда. От GTS обаче заявиха, че турските митници имат достъп до видеоматериали и данни в реално време от Дьортол. "Нищо не влиза тук и не излиза без знанието на митническата служба", каза пред Financial Times търговският мениджър на компанията Ислам Гюмюш.

Навлизането в Европа

През 2023 г. приблизително 85% от петрола, доставен от Дьортол, е отишъл в Европа, основно в Гърция, Белгия и Нидерландия, в сравнение с 53% през 2022 г. , сочат данните за превоза. Освен това през 2023 г. терминалът е получил 2.7 млн. барела VGO (вакуумен газьол, който се използва за производството на транспортни горива), всички от Русия, и е изнесъл поне 2.5 млн. барела от продукта, всички за Европа и основно за Гърция.

"Ако гърците купуват това, със сигурност трябва да има документ, който да удостоверява, че продуктът не е руски. И ако има такъв документ, кой го е написал", коментира Виктор Катона, анализатор в Kpler.

Търговията между Русия и Турция рязко се увеличи след пълното нахлуване на Путин в Украйна. Освен че внася руски петрол, Турция е и важен посредник за някои необходими за Русия стоки, като например военно оборудване за Кремъл.

5 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    sortero avatar :-|
    sortero
    • + 1

    19 часа Българско време Февруари 8-ми интервю Tucker Carson & Putin

    Нередност?
  • 2
    sortero avatar :-|
    sortero

    До коментар [#1] от "sortero":

    …Tucker CARLSON…

    Нередност?
  • 3
    b.davidkov avatar :-?
    masay

    Ами те като знаят, че са руски, защо ги приемат!?

    Нередност?
  • 4
    sortero avatar :-|
    sortero

    До коментар [#1] от "sortero":

    интервюто: петък Февруари 9-ти

    Нередност?
  • 5
    kec291082618 avatar :-|
    Elin Elinov

    Нормално явление е тъй като са недемократични влизат в Турските пристанища обработват се и излизат - демократични и то с нова цена по висока .

    Нередност?
Нов коментар