🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Коментар | Защо американците са песимисти въпреки силната икономика

Поне шест отговора - някои по вероятни от други, се дискутират в публичното пространство

Широк набор от събрана статистика, включително икономически ръст, нови работни места, безработица, инфлация и други, чертае една много положителна картина в САЩ
Широк набор от събрана статистика, включително икономически ръст, нови работни места, безработица, инфлация и други, чертае една много положителна картина в САЩ
Широк набор от събрана статистика, включително икономически ръст, нови работни места, безработица, инфлация и други, чертае една много положителна картина в САЩ    ©  Reuters
Широк набор от събрана статистика, включително икономически ръст, нови работни места, безработица, инфлация и други, чертае една много положителна картина в САЩ    ©  Reuters
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Джефри Франкъл, професор по формиране на капитала и растежа в Harvard University и бивш член на Съвета на икономическите съветници на президента Бил Клинтън, в коментар за Project Syndicate

Днес САЩ се намират в необичайно добра икономическа форма. Но изследванията на общественото мнение показват широко недоволство от икономиката и лидерството на президента Джо Байдън. Какво обяснява тази липса на връзка между резултати и възприятие? Поне шест отговора - някои по вероятни от други, се дискутират в публичното пространство.

Първият е, че изобщо няма несъответствие - положителните икономически индикатори са грешни и истинското състояние на американската икономика е толкова лошо, колкото показват проучванията на общественото мнение. Но това обяснение е грешно. Макар всяко конкретно число да може да бъде сгрешено, тук става въпрос за широк набор от статистика, включително икономически ръст, нови работни места, безработица, инфлация и други. И всички тези показатели чертаят една много положителна картина.

Второто възможно обяснение е, че негативните резултати в изследванията на общественото мнение отразяват републиканските партийни настроения. Анкетираните, които симпатизират на Републиканската партия, всъщност са склонни да бъдат много по-силно повлияни от това коя партия контролира Белия дом. Когато републиканецът Доналд Тръмп наследи демократа Барак Обама на президентския пост, републиканските гласоподаватели изведнъж започнаха да дават индикации, че са много по-доволни от икономиката. Когато демократът Байдън влезе в Белия дом, те отново се фиксираха върху това, което възприемат за икономическа тежест върху американските домакинства.

Третото обяснение се базира на тенденцията на медиите да се фокусират върху негативното. Увеличението на цените на бензина може да бъде новина за първа страница, но не и новината, че цените се нормализират. Прогнозите за неизбежна рецесия привличат много по-голямо внимание, а в социалните мрежи публикациите за безконтролна инфлация добиват по-голяма популярност. Докато информацията за постепенно подобряващи се резултати е по-малко четена.

Покупателната способност на американските домакинства е по-висока в реални изражения в сравнение с преди три години, въпреки по-високите цени.

Четвърто, възприятието изостава зад реалността. По време на частичните избори през 2010 г. и дори на президентския вот през 2012 г. много американци мислеха, че Голямата рецесия, която приключи през юни 2009 г., все още продължава. Същото може да се случва и днес.

Пето, проблемът не е в равнището на покачването на цените, а в нивото на цените - индексът на потребителските цени в САЩ беше с 16% по-висок през януари 2024 г. спрямо три години по-рано. Това доведе до схващането, че дори инфлацията да е спаднала, нейното "наследство" за по-високи цени намалява реалния доход на домакинствата. Но за същия този тригодишен период надниците за час са се покачили с 16%, националният доход се е вдигнал с 18%, а потребителските разходи са се увеличили с 23%. Тоест покупателната способност на американските домакинства е по-висока в реални изражения в сравнение с преди три години въпреки по-високите цени.

Някои анализатори все още твърдят - и това е шестото обяснение, че дори средностатистическият американец да се справя добре, инфлацията засяга домакинствата с нисък доход. Това не е така. Реалните седмични заплати се покачват от пика на инфлацията насам през второто тримесечие на 2022 г., особено за нископлатените работници. А какво става с възрастните хора, които зависят от мрежите за социална сигурност? Те сега също са по-добре, тъй като социалните им плащания се индексират спрямо инфлацията.

Въпреки че не е необходимо да има само едно обяснение за негативните възприятия за икономиката, хипотезата за забавянето спрямо реалността изглежда най-убедителна. Има причина да смятаме, че американците започват да осъзнават, че ситуацията се подобрява. Според Gallup по-малко гласоподаватели в момента смятат икономическите въпроси за "най-важния проблем на САЩ" в сравнение с октомври, както и повече анкетирани изразяват увереност.

Само за две години доминиращият наратив се промени от "в момента сме в рецесия" (началото на 2022 г.) на "рецесията е неизбежна" (края на 2022 г.) на "доверието в икономиката е ниско" (началото на 2023 г.) на "има разлика между лошото възприятие и добрите индикатори" (края на 2023 г.). Може би наративът утре ще бъде, че икономиката е в добра форма и хората го осъзнават.

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
Нов коментар