Джо Байдън атакува Доналд Тръмп за "демокрацията и свободата"

В речта си "За състоянието на съюза" президентът изтъкна "американското завръщане" в икономиката и нападна предшественика си по въпросите на Украйна, имиграцията и абортите

Когато Байдън премина през залата, за да произнесе речта си, той беше посрещнат с възгласи и скандирания "още четири години" от депутатите демократи
Когато Байдън премина през залата, за да произнесе речта си, той беше посрещнат с възгласи и скандирания "още четири години" от депутатите демократи
Когато Байдън премина през залата, за да произнесе речта си, той беше посрещнат с възгласи и скандирания "още четири години" от депутатите демократи    ©  Reuters
Когато Байдън премина през залата, за да произнесе речта си, той беше посрещнат с възгласи и скандирания "още четири години" от депутатите демократи    ©  Reuters
Темата накратко
  • Президентът многократно нападна "предшественика си" за това, че е бил твърде снизходителен към Русия и е блокирал споразумение за границата.
  • Байдън изложи плановете си за втори мандат, включващи популистки мерки като по-високи данъци за големите компании и богатите.
  • Президентът отправи една от най-острите си критики към поведението на Израел във войната срещу "Хамас".

Джо Байдън обеща да се бори за "демокрацията и свободата" в САЩ и по света в реч пред Конгреса, в която се нахвърли върху Доналд Тръмп и критиците от Републиканската партия, за да аргументира преизбирането си. В последната си реч "За състоянието на съюза" преди изборите през ноември президентът на САЩ не спомена Тръмп по име, но многократно нападна "предшественика си" за това, че е бил твърде снизходителен към Русия, блокирал е двупартийно споразумение за ограничаване на имиграцията и е проправил пътя за строги ограничения на абортите в цялата страна.

Байдън също така изложи плановете си за втори мандат, включващи популистки мерки като по-високи данъци за големите компании и богатите, и обеща да понижи цените на жилищата и да намали разходите за лекарства.

Речта, която беше внимателно наблюдавана след критиките, че Байдън е твърде стар за втори мандат, беше гръмка, продължи повече от час и включваше няколко язвителни нападки към републиканските законодатели, отбелязва Financial Times. В началото Байдън заяви, че свободата и демокрацията са "подложени на атака както у дома, така и в чужбина, по едно и също време", и призова Конгреса да се противопостави на руския президент Владимир Путин и да одобри по-голямо финансиране за Киев.

"Ако някой в тази зала си мисли, че Путин ще се спре до Украйна, уверявам ви, че няма да го направи", каза Байдън. Той цитира твърдия подход на бившия републикански президент Роналд Рейгън към Съветския съюз в края на студената война и го сравни с предложението на Тръмп да се позволи на Русия да прави "каквото си поиска" със съюзниците от НАТО, които не харчат достатъчно за отбрана. "Това е възмутително. Това е опасно. Неприемливо е", каза Байдън за позицията на Тръмп.

Байдън също така се опита да насочи вниманието към ограниченията на репродуктивните права, наложени в много консервативни щати след решението на Върховния съд от 2022 г., което отмени десетилетен прецедент, защитаващ правото на аборт в национален мащаб. Президентът обеща да бъде прието законодателство на федерално ниво, което да защитава правата на жените да прекратяват бременност.

С оглед на започналата президентска надпревара в САЩ речта на Байдън в четвъртък показва големия залог за президента, който се сблъсква с нисък рейтинг предимно заради инфлацията и имиграцията, както и въпроси относно възрастта, физическата и психическата му годност.

Байдън се сблъсква и с критиките на лявата част на Демократическата партия заради подкрепата си за войната на Израел в Газа. Той повтори позицията си, че само решение за две държави ще гарантира сигурността и демокрацията на Израел и ще гарантира, че "палестинците могат да живеят в мир и достойнство".

Президентът също така отбеляза, че икономиката процъфтява и пазарът на труда е силен, след като като бяха прокарани закони, стимулиращи вътрешното производство. В речта си Байдън изтъкна "американското завръщане", което според него не е било достатъчно добре представeно в цялата страна. "Америка се издига. Имаме най-добрата икономика в света", каза той.

Речта пред Конгреса идва два дни след като Байдън и Тръмп постигнаха големи победи в първичните избори за президент на своите партии, което, ако няма изненадващи събития извън формалната програма по номинации, гарантира реванш през ноември на изборите през 2020 г.

Ето кои са основните изводи от речта на Байдън "За състоянието на съюза" през 2024 г.

  • Разсея ли Байдън съмненията за възрастта си?

Байдън, който е на 81-годишна възраст, е изправен пред постоянни въпроси относно възрастта си и годността си за заемане на длъжността, особено след като специалният съветник Робърт Хър го описа като "добронамерен възрастен човек със слаба памет". Последните проучвания показват, че много от неговите поддръжници смятат, че той е твърде стар, за да ръководи ефективно.

Но в четвъртък вечер Байдън се опита да предаде жизненост и компетентност, викайки на моменти, докато критикуваше републиканските законодатели и вероятния си съперник на балотажа.

Байдън се пошегува и за своя сметка, като каза: "Знам, че може и да не изглеждам така, но съм наоколо от известно време. И когато станеш на моята възраст, някои неща ти стават по-ясни от всякога."

Нанси Пелоси, която е на 83 години, заяви пред CNN, че според нея президентът е "показал голяма жизненост". "Той е възрастен, каза тя, но за него е важно да приеме възрастта си."

  • Какво беше посланието на Байдън за Близкия изток и Украйна?

Президентът отправи една от най-острите си критики към поведението на Израел във войната му срещу "Хамас", като заяви, че лидерите на страната трябва да дадат приоритет на хуманитарната помощ за повече от 2 млн. души в Газа.

"Хуманитарната помощ не може да бъде второстепенно съображение или разменна монета. Защитата и спасяването на невинни животи трябва да бъдат приоритет", заяви Байдън.

"Президентът недвусмислено даде да се разбере, че Израел трябва да направи - и президентът очаква от тях да направят - много повече по отношение на улесняването на хуманитарната помощ в Газа", каза Арън Дейвид Милър, старши сътрудник във фондация "Карнеги за международен мир".

След като обяви, че САЩ ще създадат временно пристанище в Газа, за да осигурят морски път за допълнителна помощ, Байдън заяви, че Израел трябва "да даде своя принос", за да позволи доставките на повече помощ за Газа и да гарантира, че хуманитарните работници няма да попаднат под кръстосан огън.

Той също така призова Конгреса "да се изправи срещу Путин" и да му изпрати двупартиен законопроект за националната сигурност. "Ако САЩ се оттеглят, това ще изложи Украйна на риск. Европа е изложена на риск", каза той. Посланието му към руския президент Владимир Путин е просто, добави той: "Няма да си тръгнем."

  • Какво е икономическото послание на Байдън?

Тонът на Байдън по отношение на икономиката беше приповдигнат. "Наследих икономика, която беше на ръба, каза той. Сега нашата икономика е обект на завист в света."

Повечето икономисти са съгласни, че администрацията има с какво да се похвали. Растежът в САЩ през миналата година беше най-силният от всички големи развити икономики, а инфлацията спадна по-бързо. Анализаторите повишават прогнозите си въз основа на признаците, че безработицата ще се задържи близо до 50-годишното дъно.

Но гласоподавателите, засегнати от растящите цени на хранителните стоки и разходите за жилища, са по-предпазливи. Байдън се опита да ги успокои, като се насочи към "свиващата се инфлация" (shrinkflation) - при която компаниите продават нови, по-малки версии на продукти, без да променят цената им, и обеща да направи жилищата по-достъпни.

Той се прицели и в големите компании и милиардерите, които според него "най-накрая ще започнат да плащат справедливия си дял". Според него минимален данък от 25% върху 1000-та най-богати американци ще донесе 500 млрд. долара за 10 години, което ще допринесе за преодоляване на огромния бюджетен дефицит на САЩ. Корпорациите ще плащат поне 21% данък, каза той.

  • Как Байдън се справя с политиката на абортите?

Байдън постави репродуктивните права на първо място в речта си, като нападна Върховния съд на САЩ за отмяната на решението "Роу срещу Уейд" и разкритикува републиканските законодатели за това, че се опитват да ограничат достъпа до аборти, а напоследък и до инвитро оплождане.

"Съществуват щатски закони, които забраняват правото на избор, криминализират лекарите и принуждават преживелите изнасилване и кръвосмешение да напускат и техните щати, за да получат необходимите грижи", каза Байдън. "Много от вас в тази зала и моят предшественик обещават да приемат национална забрана на репродуктивната свобода. Боже мой, какви свободи ще отнемете след това?"

  • Променил ли е Байдън позицията си по отношение на имиграцията?

Байдън обвини Тръмп - макар и не поименно, че "играе на политика" по отношение на сигурността на границите. Под подигравките на републиканците президентът обвини предшественика си, че е провалил двупартиен законопроект за границата с цел политическа изгода. "Можем да се караме за оправяне на границата или да я оправим, каза той. Готов съм да я поправя. Изпратете ми законопроекта за границата сега."

Грег Абът, републиканският губернатор на Тексас, определи речта на Байдън след това като "шоу с кучета и понита, за да убеди американския народ, че неговата администрация пази Америка".

Президентът също така се опита да направи рязък контраст с антиимигрантската реторика на Тръмп, като нарече Америка "единствената нация в света със сърце и душа, която черпи от старото и новото".

  • Как Байдън представи своята политика в областта на енергетиката и климата?

Байдън се похвали, че е влязъл в историята, като се е "изправил срещу климатичната криза, а не я е отричал" и е "предприел най-значимите действия в областта на климата в историята на света".

Законът за намаляване на инфлацията, който включва 369 млрд. долара зелени субсидии за ускоряване на развитието на чиста енергия в САЩ, е едно от знаковите законодателни постижения на Байдън. Байдън изтъкна новите инвестиции на частния сектор в чиста енергия в размер на 650 млрд. долара, които ще създадат десетки хиляди работни места в САЩ.

Но той също така се обърна към републиканците, които гласуваха против този закон, както и срещу неговия закон за инфраструктурата, който съдържа финансиране за пътища и мостове, както и за зарядни станции за електрически превозни средства.

"Забелязах, че някои от вас, които гласуваха срещу него, се радват на тези пари, каза той. Ако някой от вас не желае тези пари да влязат в неговия район, нека ми каже."

3 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 2
    borodino avatar :-|
    borodino

    Ако наистина Байдън го нагласят за още четири години, не само той - целият свят ще се върне в неандерталското си детство...

    Нередност?
  • 3
    sortero avatar :-|
    sortero

    Путин иска гражданска война САЩ. Байдъ иска военни конфликти по света, престъпност в САЩ, иска президентския “пост”. Китай, Русия, Украйна, Евр. съюз желаят Байдън, внася суров петрол (ОПЕК, Русия членува там), помага на Путин…

    Нередност?
Нов коментар