🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Байдън предлага по-високи данъци, разходи и дълг в бюджет от 7.3 трлн. долара

Икономистите са все по-загрижени от липсата на двупартийна подкрепа за усилията за ограничаване на дефицита

Бюджетните предложения на Байдън са в рязък контраст с икономическите планове на бившия президент Доналд Тръмп
Бюджетните предложения на Байдън са в рязък контраст с икономическите планове на бившия президент Доналд Тръмп
Бюджетните предложения на Байдън са в рязък контраст с икономическите планове на бившия президент Доналд Тръмп    ©  Reuters
Бюджетните предложения на Байдън са в рязък контраст с икономическите планове на бившия президент Доналд Тръмп    ©  Reuters

Джо Байдън представи бюджетен план на стойност 7.3 трлн. долара, с който дългът на САЩ ще надхвърли 100% от брутния вътрешен продукт през 2025 г. В същото време американският президент изложи фискална програма, която увеличава разходите, но планира да спести 3 трлн. долара чрез по-високи данъци за 10 години.

Фискалните прогнози на администрацията бяха представени в годишното предложение за бюджет в понеделник, като имат за цел да са в рязък контраст с икономическите планове на бившия президент Доналд Тръмп преди президентските избори през ноември. Тръмп обеща да поднови мащабните данъчни облекчения, въведени по време на мандата му в Белия дом през 2017 г., както и да ограничи държавните разходи. Байдън планира обратното - да повиши данъците върху големите компании и най-богатите домакинства, за да намали дефицита, да предложи данъчни кредити за семейства с деца и да помогне за запазване на финансирането на социалните програми, отбелязва Financial Times.

Труден процес на одобрение

Голяма част от разпоредбите в бюджета на Байдън са с нисък шанс да бъдат приети от Конгреса, като се има предвид, че републиканците, които се противопоставят на неговата политика, контролират Камарата на представителите. Но планът показва приоритетите на президента, ако той спечели втори мандат и партията му успее да си осигури мнозинство в Капитолия.

Според прогнозите на Байдън публичният дълг на САЩ ще достигне 102.2% от БВП през 2025 г. в сравнение с 97.3% в края на 2023 г. и ще нарасне допълнително до 106% през 2030 г., преди да спадне до 105.6% през 2034 г.

Бюджетният дефицит ще достигне 6.1% от БВП през следващата година, а лихвените плащания по обслужването на американския дълг ще надхвърлят 1 трлн. долара годишно до 2026 г. Бюджетната служба на Конгреса, официалният орган за фискален контрол, все още не е представила собствена оценка на последните данъчни планове на Байдън, които ще изискват одобрението на Конгреса. Въпреки това по-рано тази година службата заяви, че според неговите прогнози държавният дълг ще достигне 116% през следващите 12 години.

Бюджетният дефицит ще достигне 6.1% от БВП през следващата година, а лихвените плащания по обслужването на американския дълг ще надхвърлят 1 трлн. долара годишно до 2026 г.

Увеличаването на дефицита в САЩ накара рейтинговата агенция Fitch да отнеме на САЩ най-високия ретинг ААА през август, като заяви, че фискалното положение на страната означава, че дълговото бреме ще надхвърли значително нивата, наблюдавани в други държави, които притежават най-високия рейтинг.

Множество икономисти са все по-загрижени и от липсата на двупартийна подкрепа за усилията за ограничаване на дефицита. Администрацията, която е поела ангажимент да не намалява разходите за социално осигуряване и здравеопазване, може да разполага с малко повече фискални възможности от очакваното.

Прогнозите се основават на предвижданията, направени през ноември, когато Съветът на икономическите консултанти очакваше, че растежът ще достигне 2.6% през 2023 г. и 1.3% през тази година.

Оттогава данните показват, че икономиката се е покачила с 3.1% между четвъртото тримесечие на 2022 г. и 2023 г., а анализаторите подобряват прогнозите си и за тази година поради сигналите, че пазарът на труда е останал по-устойчив, отколкото се опасяваха много икономисти.

Републиканците готвят ограничения за TikTok въпреки възражението на Тръмп

Лидерите на републиканците в Камарата на представителите се опитват да прокарат закон, който да принуди китайските собственици на TikTok да продадат платформата или да бъдат изправени пред забрана на приложението в САЩ, дори след като бившият президент Доналд Тръмп се изказа против подобен ход.

Законодателството напредва бързо по време на предизборна година, в която и демократите, и републиканците се стремят да демонстрират твърдост по отношение на Китай. (Не е ясно дали законопроектът ще бъде приет от Сената, но президентът Байдън заяви, че ще го подпише.)

Законопроектът ще премахне TikTok от магазините за приложения в САЩ до 30 септември, освен ако базираната в Пекин компания майка ByteDance не продаде своя дял. Когато Тръмп беше президент, издаде указ, който щеше да направи същото, но той беше блокиран от многократни решения на федералните съдилища. Сега той промени позицията си и се противопоставя на законопроекта. Тръмп обясни обрата на позицията си с това, че не иска да отчуждава младите избиратели или да дава предимство на Facebook, който той смята за враг.
2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
Нов коментар