🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Коментар | Репутацията на Германия е на пух и прах, когато Европа има нужда от нея

Решително и вдъхновяващо лидерство е безкрайно за предпочитане пред малодушното носене по течението

Канцлерът Шолц прилича повече на мениджър на провинциална банка, отколкото на лидер във военно време
Канцлерът Шолц прилича повече на мениджър на провинциална банка, отколкото на лидер във военно време
Канцлерът Шолц прилича повече на мениджър на провинциална банка, отколкото на лидер във военно време    ©  Shutterstock
Канцлерът Шолц прилича повече на мениджър на провинциална банка, отколкото на лидер във военно време    ©  Shutterstock
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Саймън Тисдал в коментар за британския "Гардиън"

Националните стереотипи са несправедливи, обидни и странно успокоителни. Някак си е добре да знаете в един непредсказуем, бързо променящ се свят, че може да се разчита на италианците да бъдат мелодраматични, французите груби, американците шумни и англичаните пияни. Когато нациите действат нехарактерно обаче, това е малко смущаващо.

Изглежда, че това се случва в Германия днес, докато Европа я гледа объркана. Какво стана с тази банална тевтонска ефективност, надеждност и решителност със стоманен поглед? Има много причини да се чудим на сегашното състояние на Германия. Нейната мощна икономика, продукт на следвоенното "чудо", е близо до рецесия. Нарасналите разходи за енергия, намаляващият износ и недостигът на работна ръка сеят хаос според мрачния разказ на министъра на икономиката Хабек. Ситуацията, казва той, е "драматично лоша".

На този фон е и сюжетът с отбраната и сигурността. Огромен скандал избухна миналата седмица, след като стана ясно, че Русия е записала германски офицери да говорят за (не)доставяне на ракети Taurus на Украйна. Великобритания и Франция се притесниха за своите тайни. Още по-лошо - пробивът в сигурността е причинен от обикновена германска грешка, а не от руски киберасове. Германия отново беше "хваната по бели гащи", оплака се вестник "Билд".

Отбраната често е била повод за неудобство за съвременна Германия. Светът ѝ се присмя през 2008 г., когато в официален доклад се твърдеше, че нейните войници в Афганистан са твърде дебели, за да се бият. През 2022 г. служещи в армията подкрепиха полуфарсов опит за държавен преврат. Доналд Тръмп често сочи с пръст "паразитирането" на Берлин в НАТО.

След като Русия нахлу в Украйна, канцлерът Олаф Шолц обеща 100 млрд. евро за укрепване на отбраната на Германия в своята реч за Zeitenwende (повратна точка). Оттогава той удвои военната помощ за Украйна. Но както често се случваше през последните две години, задържа оръжие, от което Киев силно се нуждае - ракетите Taurus. А Борис Писториус, министър на отбраната, казва, че германските въоръжени сили все още не са на ниво.

Шолц, който е на поста (ако не на власт) от 2021 г., прилича повече на мениджър на провинциална банка, отколкото на лидер във военно време. Канцлерът се опитва да се движи по средата, сплескан от трафика в двете посоки. Разделенията по отношение на политиките за климата и енергетиката, националните стачки и протести, възходът на крайнодясната "Алтернатива за Германия", която изпреварва социалдемократите на Шолц - всичко това изглежда толкова "негерманско".

Губи ли Германия пътя си? Руската агресия разби основни геостратегически предположения. Ostpolitik на Меркел се оказа с обратен ефект - видя се, че ключовата промишлена и производствена база на страната е изключително зависима от евтините петрол и газ на Москва. Междувременно спадът в Китай удари германския износ. Предстои огромна корекция.

Ниският профил подхожда на Шолц. И все пак националната неувереност, докато международният ред се разпада, не обслужва интересите на Германия. И възпрепятства усилията на Европа да изгради устойчива единна идентичност на фона на надигащия се хищнически национализъм в Русия, Китай, САЩ и Индия.

Това помага да се обясни мрачното състояние на отношенията с Франция, другата половина от жизненоважния френско-германски двигател на ЕС. Президентът Макрон и Шолц опитват, но просто не им се получава. Напоследък се засилиха неубедителните спорове кой - Франция или Германия, предоставя най-много и най-ефективна помощ на Украйна. Берлин категорично отхвърли новоястребското предложение на Макрон НАТО да обмисли разполагането на войски в Украйна. Както с ракетите Taurus, големият страх на Шолц е ескалацията - страх, който Москва цинично раздухва.

На ниво ЕС Франция и Германия са в спор по въпроси, вариращи от доставките на оръжия до визията на Макрон за стратегически автономна Европа, отделна от НАТО и САЩ.

Макрон усеща поредния Zeitenwende във войната срещу Русия. Разкаял се умиротворител, сега той иска да засили военните усилия на Европа, да стимулира съюзниците, докато американската решителност се колебае, и да нанесе на Путин поражение за поколения напред. Но не може да го направи без Германия, а Шолц върви упорито с предпазливото си темпо.

Познатите стереотипи за германския национален характер са безполезни в този случай. Една ободряваща доза Sturm und Drang ("Буря и натиск" - литературно течение в Германия в края на XVIII век - бел. ред.) - решително и вдъхновяващо лидерство, е безкрайно за предпочитане пред малодушното носене по течението. Германия трябва да бъде по-смела. И заедно с Франция и Полша да покаже пътя.

16 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 3
    qgb06646880 avatar :-|
    qgb06646880
    • - 5
    • + 6

    Какво иска грантаджията, Германия да обяви война на Русия ли? Германия в настоящата обстановка е единствен глас на разума на Запад.

    Нередност?
  • 4
    d.u.n. avatar :-@
    d.u.n.
    • - 5
    • + 4

    До коментар [#3] от "qgb06646880":

    А вие какво искате 40 милиона украинци да бъдат убити и прогонени от собствените си домове ?!?!

    Нередност?
  • 5
    qgb06646880 avatar :-|
    qgb06646880
    • - 4
    • + 2

    До коментар [#4] от "DUN":

    И как обявяването война на Русия от Германия ще предотврати фантазиите ти. Правиш глупост и вместо да се поправиш, ще направиш още по-голема глупост, очаквайки нещата да се оправят?

    Нередност?
  • 6
    d.u.n. avatar :-@
    d.u.n.
    • - 3
    • + 3

    До коментар [#5] от "qgb06646880":

    Аз пак те питам какво ще стане с 40 милиона украинци, кой ще ги спаси от изтребление и смърт, която им обещава Русия?

    Нередност?
  • 7
    qgb06646880 avatar :-|
    qgb06646880
    • - 2
    • + 1

    До коментар [#6] от "DUN":

    Ами аз ти отговорих с риторичен въпрос, ако не си разбрал какво повече да направя?

    Нередност?
  • 8
    d.u.n. avatar :-(
    d.u.n.
    • - 2
    • + 3

    До коментар [#7] от "qgb06646880":

    Не можеш да отговориш, защото не е удачно за проруската пропагандата, която правиш.
    Аз ще ти отговоря някой трябва да спре руските убийци, защото единственото, което предлагат е да унищожат Украйна и да изтрепят 40 милиона украинци, а това е геноцид, по-гнусен и отвратителен от този извършен от немските нацисти срещу еврейте през втората световна война. Затова Германия има дълг пред човечеството и трябва да спаси украинците.

    Нередност?
  • 9
    qgb06646880 avatar :-|
    qgb06646880
    • - 3
    • + 2

    До коментар [#8] от "DUN":

    Това са си твои плоскоземни съчинения, геноцидът го извършва киевският режим, използвайки собствения си народ като жив щит във война, която заедно със западните си приятели предизвикаха. Точка.

    Нередност?
  • 10
    d.u.n. avatar :-(
    d.u.n.
    • - 2
    • + 3

    До коментар [#9] от "qgb06646880":

    Няма какво друго да роди руско-съветския тюрлюгювеч в главата ти освен елементарна пропаганда от студената война. Наслушали сме се и ни беше втръснала, а сега отново се бълва като повърня гнусна и миризлива. Не увъртай, а отговори какво освен смърт и страдания предлага Русия на украинците и кой нормален човек би го приел освен безмозъчните ватенки и техните подлоги.

    Нередност?
Нов коментар