Олаф Шолц - най-добрата фигура на шахматната дъска на Путин

Изтеклият разговор между германски офицери подкопа доверието към канцлера

Месеци наред Шолц отказваше да обясни позицията си относно ракетите
Месеци наред Шолц отказваше да обясни позицията си относно ракетите
Месеци наред Шолц отказваше да обясни позицията си относно ракетите    ©  Reuters
Месеци наред Шолц отказваше да обясни позицията си относно ракетите    ©  Reuters
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Темата накратко
  • Руската медия RT публикува 38-минутен разговор между германски офицери относно крилатите ракети Taurus.
  • Изтеклият запис поднови дебата за изпращането на оръжейните системи на Украйна.
  • Канцлерът Олаф Шолц твърдо се противопоставя на идеята с аргумент, че това ще въвлече Германия във война с Русия.

Руската държавна медия RT публикува в петък 38-минутен запис на разговор между високопоставени германски офицери, които обсъждат военната подкрепа за Украйна. Министърът на отбраната Борис Писториус обясни, че разговорът е прихванат случайно от руското разузнаване, тъй като е използвана недобре защитената онлайн платформа Webex. Берлин определи случая като руска "хибридна информационна атака" и опит за разединяване на съюзниците.

В рамките на аудиозапис офицери от военновъздушните сили на Германия коментират и евентуалното изпращане на крилати ракети Taurus в Украйна. Това напълно противоречи на отказа на канцлера Олаф Шолц да предостави на Киев въпросните оръжия. По думите му използването на ракетите изисква на терен да бъдат изпратени германски войници, които да ги програмират, а това би означавало война с Русия. От разговора между германските офицери обаче става ясно, че при адекватно обучение украинците могат да управляват ракетите и сами, пише Financial Times.

"Изтеклата информация е официално потвърждение, че канцлерът не е казал истината, казва Норберт Рьотген, депутат от опозиционните християндемократи и член на комисията по външни работи на Бундестага. Това сериозно накърнява доверието в него."

Ролф Мютцених, ръководител на парламентарната група на социалдемократите (SPD) на канцлера, коментира пред ARD TV в неделя, че изпращането на ракети Taurus в Украйна винаги е било "политическа и правна сива зона, в която самият аз не бих искал да стъпя". "По тази причина решението [на Шолц] е политически и юридически разумно", добави той.

Още преди публикуването на записа между европейските страни съществуваха различия относно военната помощ за Украйна. Миналата седмица в интервю за германската новинарска агенция DPA Шолц спомена за присъствието на британски и френски специални части в Украйна, които помагат за управлението на ракетите Storm Shadow и Scalp. В отговор Париж и Лондон изразиха недоволство от споделената военна информация, а подходът на канцлера беше поставен под въпрос. Изтеклият разговор създаде допълнително политическо напрежение в Европейския съюз и предизвика опасения относно надеждността на германските правителствени комуникации. Германия беше "хваната отново със свалени гащи", отбелязва вестник Bild Zeitung, цитиран от Financial Times. "Сякаш Путин е хвърлил касетъчна бомба над Берлин", казва Frankfurter Allgemeine.

Същевременно Москва отбеляза успешен пропаганден удар и заяви, че записът доказва намеренията на "колективният запад" да атакува Русия. Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков смята, че обаждането демонстрира повече от ясно как германската армия "обсъжда конкретни планове за удар по руска територия" - идея, отхвърлена от Берлин като "абсурдна, позорна руска пропаганда".

Въпросът с крилатите ракети Taurus

Изтичането поднови дебата за Taurus, който Шолц смяташе за отдавна приключен. През май 2023 г. украинските власти за пръв път поискаха крилатите ракети, които са сред най-модерните оръжейни системи в арсенала на Бундесвера. С обхват до 500 км те могат да се използват срещу "цели с висока значимост" като бункери или командни пунктове и могат да пробият няколко стени от стоманобетон.

Но през октомври канцлерът отхвърли украинската молба. За мнозина това беше очаквано - Шолц отдавна отказваше да предостави на Киев германски танкове Leopard, страхувайки се от руско отмъщение. Но през януари миналата година той най-накрая се преклони пред интензивния вътрешен и международен натиск и промени решението си.

Месеци наред Шолц отказваше да обясни позицията си относно ракетите. Едва миналата седмица той най-накрая наруши мълчанието си, пояснявайки, че германски войници ще трябва да бъдат разположени в Украйна, за да програмират оръжейните системи. Тогава Берлин щеше да се включи пряко във войната, резултат, който той последователно се опитваше да избегне.

"В нито един момент германските военни не трябва да бъдат свързани с целите, които тези ракети удрят", заяви той.

Социалдемократите твърдят, че предпазливостта на канцлера се радва на огромна подкрепа сред германските избиратели и руското изтичане на информация не е променило това. "Хората тук харесват начина, по който той внимателно претегля плюсовете и минусите на военната помощ за Украйна, казва Нилс Шмид, говорител за външната политика на SPD. Подобно на Шолц, те не искат Германия да бъде замесена в тази война."

Шмид добави, че германците са съгласни с канцлера и по отношение на рисковете от снабдяването на Киев с "толкова въздействащо оръжие".

Притеснени от неотдавнашните неуспехи на Украйна на бойното поле и провало на Конгреса на САЩ да одобри повече военна помощ за Киев, либералните и зелените депутати настояха за разглеждане на възможността за ракета, която има потенциала значително да повиши военния капацитет на Украйна.

В края на миналия месец трите партии в коалицията на Шолц приеха резолюция, изискваща доставката на "оръжейни системи с голям обсег" на Киев, които могат да нанесат удари "далеч в тила на руския агресор". Ракетите Taurus не бяха конкретно назовани, но именно тяхното предоставяне се подразбира, пише Financial Times.

Това e и основната тема на прихванатия разговор. Замесените офицери, сред които шефът на Луфтвафе Инго Герхарц, обсъждат, че ракетите могат да бъдат използвани от Украйна за атака на моста, свързващ територията на Русия с окупирания Кримски полуостров, наред с други цели. Участниците разговарят още за възможното обучение на украинските войски в Германия, но подчертават, че такова решение все още не е взето от правителството.

Според Социалдемократите вижданията на Шолц могат да се променят. "Изтичането на информация не ограничава възможността на канцлера да маневрира - той все още може да вземе различно решение относно ракетите в бъдеще", коментира Шмид.

Други обаче смятат, че целта на Русия е да саботира евентуална промяна в нагласите на Шолц по темата. "Русия успя да създаде идеалната политическа дилема в Германия, коментира за Financial Times Кристиан Мьолинг, анализатор по отбраната в Германския съвет за външни отношения. Сега ще бъде още по-трудно за Шолц да преоцени ситуацията и в крайна сметка да промени мнението си за Taurus."

Йохан Вадефюл, говорител на християндемократите по външните работи и отбраната, каза, че целта на Путин е да "оплете Шолц в мрежа от намеци и изкривени обяснения" до такава степен, че да бъде невъзможно за него да избере да снабди Украйна с Taurus в бъдеще.

"Шолц се провали с отказа си да изпрати ракетите, каза Вадефюл. Той, изглежда, не разбира, че по този начин се е превърнал в най-добрата фигура на шахматната дъска на Путин."

5 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 3
    BBB avatar :-|
    D.r D
    • - 9

    Четейки FT, няма как да се даде по-дълбок от пропагандния поглед върху прокси войната на САЩ срещу РФ в (и за сметка на) бивша УССР.

    Новото, което е много видимо: спрените грантове от Конгреса, уволнението на Нюланд, но умело се прикрива в розовите медии, е, че САЩ поле-е-ека се измъкват от войната в Украина. И бутат кестените им да ги вади васалитетът - Франция, Германия, Полша, шпротите и черноморците.
    Половинчасовият запис с откровенията на възлови генерали от бундесфера е непоносим скандал, но пропагандата вика: бълха ме ухапА...
    Я сега, за да усетите размерите на скандала, си представете, че е изтекъл запис как висши руски генерали обсъждат заличаването на Райхстага - колко искандери и кинжали точно къде трябва да ударят?!

    Германия от почти 80 години не е във война с Русия. Вероятно Олаф е слушал разказите на дядо си за Източния и още помни какво се случи в предишната пропагандна кампания на куцичкия...

    100-200 конвенционални ракети ще причинят щети, да - ще убият хора, но с толкова война не се печели.
    Може би в немските газети под главата трябва да започнат да отпечатват знаменития афоризъм на Ото фон Бисмарк: Знам стотици начини да измъкна от бърлогата ѝ руската мечка, но нито един да я върна обратно!

    Настоятелно моля за разум! Касапницата в Украина няма да убие Русия, но може да погуби живота на планетата. Пък и пътят на руската мечка до Берлин и Париж географски винаги минава и през БГ. При тоя пропаганден набат след 2-3 години руските танкове отново ще се на Дунава.
    Сегашните руснаци нямат нищо общо с онези от 1944 и наистина ще вземат да се сбъднат историческите блянове на русофобите за враждебна руска окупация.

    Да не си го причиняваме насила, а?

    Нередност?
  • 4
    peaspiring avatar :-|
    peaspiring

    До коментар [#3] от "D.r D":

    Деде, може пък Олаф да се сеща за прадядо си, и как е бил в Брест-Литовск, докато насраните руснаци са подписвали капитулацията си... Или пък за 1855 г, когато прапрадядо му е чел във вестника за боя, който руснаците ядат в Крим...

    Нередност?
  • 5
    peaspiring avatar :-|
    peaspiring
    • + 1

    До коментар [#3] от "D.r D":

    Единственият начин за руска окупация е самоокупация от русофилски малоумници като теб.

    Нередност?
Нов коментар