Коментар | Цената на биткойн - изключителен подвиг на изобретение, което до 2009 не струваше нищо

Тъй като криптовалутата става все по-масова и интегрирана с традиционните активи, не е немислимо да достигне 100 000 USD през 2024 г.

Двигател за поскъпванета беше одобреният инвестиционен инструмент, известен като борсово търгуван фонд или ETF, за общия пазар на биткойн.
Двигател за поскъпванета беше одобреният инвестиционен инструмент, известен като борсово търгуван фонд или ETF, за общия пазар на биткойн.
Двигател за поскъпванета беше одобреният инвестиционен инструмент, известен като борсово търгуван фонд или ETF, за общия пазар на биткойн.    ©  Shutterstock
Двигател за поскъпванета беше одобреният инвестиционен инструмент, известен като борсово търгуван фонд или ETF, за общия пазар на биткойн.    ©  Shutterstock
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Андрю Ъркхарт, професор по финанси и финансови технологии в Редингския университет, в коментар за The Conversation

Криптовалутите отново растат. Биткойнът току-що достигна исторически връх от над 72 000 щатски долара, надминавайки нивото от около 69 000 USD по време на последната си бича фаза в края на 2021 г.

Други от най-добрите криптовалути като ethereum и solana достигнаха най-високите си стойности от три години насам във възходящ тренд от есента. Стойността на целия пазар на криптовалути се повиши до 2.6 трилиона щатски долара, което е три пъти повече спрямо началото на 2023 г. и не е далеч от предишния му връх от 3 трилиона USD. Голяма част от това движение се случи в момент, когато щатският долар се засили спрямо други валути (въпреки че падна през последните няколко седмици). Това често може да е момент, когато криптовалутите стават по-слаби, така че показва колко силни са били напоследък.

И така, какво е допринесло за тази експлозия и накъде ще върви пазарът до края на 2024 г. Основен двигател за това поскъпване беше одобрението от американските власти през януари за инвестиционен инструмент, известен като борсово търгуван фонд или ETF, за общия или "спот" пазар на биткойн. Борсово търгуваният фонд е начин средните спестители да получат лесен достъп към пазарите, тъй като те купуват акции обикновено чрез финансов съветник.

Общо 11 биткойн ETFs, начело с лидерите Blackrock и Fidelity Investments, бяха одобрени в САЩ и техният дневен обем на търговия вече надхвърли 10 милиарда долара. Това демонстрира големия интерес от страна на традиционните участници на пазара и тъй като спот ETFs стават все по-зрели, техните доставчици ще предлагат повече обучение, за да привлекат повече клиенти.

Пазарът на криптовалути винаги се адаптира и обновява и една възможна бъдеща иновация е предлагането на опционни договори за новите спот ETFs. Опциите позволяват на търговците да хеджират своите залози за това дали криптопазарът ще се повиши, или ще тръгне надолу и вероятно ще привлекат още повече нови пари.

Американската Комисия за ценни книжа и борси (SEC) току-що отложи решението за това нововъведение до края на април. Някои експерти смятат, че одобрението може да отнеме повече време от това, тъй като не е ясно кой регулаторен орган ще отговаря за контрола на този нов клас договори за деривати.

Една особеност на биткойн системата, вградена в началото й, е, че приблизително на всеки четири години възнагражденията за компании, използващи масиви от компютри за създаване, или "копаене" на биткойни, се намаляват наполовина. Последният "халвинг" се състоя през май 2020 г., когато миньорите преминаха от 12.5 биткойна за единица работа, която вършат, до 6.25 биткойна. Следващият трябва да се проведе на 19 април, намалявайки наградата до 3.125 биткойна.

Тъй като всяко преполовяване означава по-малко нови биткойни, излизащи на пазара, то съвпада със силно поскъпване на криптовалутата. Засега не е ясно дали това вече е включено в цената и следователно дали всъщност е причината тя да се покачва. Една от теориите е, че институциите, които стоят зад спот ETF, купуват агресивно сега, защото знаят, че след халвинга ще има по-малко биткойни на открития пазар.

Междувременно криптопазарът може да бъде подсилен също от спот ETFs и за системата на ethereum през следващите месеци. Най-малко десет фирми, включително Blackrock и Fidelity, са кандидатствали за пускането им и SEC има време до май да вземе решение.

Прогнозирането на цените на криптовалутите не е за хора със слаби сърца. Пазарът е много нестабилен и често надхвърля очакванията, когато върви нагоре или надолу. Поведението на индивидите определя цените и, както беше казал Исак Нютон, можете да "изчислите движенията на небесните тела, но не и лудостта на хората". Повечето коментатори обаче очакват цените на криптовалутите да продължат да растат през следващите месеци. Тъй като биткойнът става все по-масов и интегриран с традиционните активи, не е немислимо да достигне 100 000 USD през 2024 г. - изключителен подвиг на изобретение, което не струваше нищо до 2009 г.

3 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 3
    uprsport avatar :-?
    Uprsport
    • - 1

    Интегрирана с традиционни активи - какво ли ще да значи това?
    Какво стои зад активите на AMD например, или зад тези на Boeing?
    В САЩ обаче страна безгранична, все още не люлка на тази валута епична, направиха дивна реклама, в ETF (не само един) фонд го вкараха без (за) измама.
    И както печалбите са измерими за тези, които са продали на 72 000 долара, то за тези, които са купили как е? Неминуемо ще има печеливши, но ще има и губещи.
    А според теория на конспирацията койните имат за цел да смекчат негативите от пуснатите в обръщение валути от централните банки, като прехвърлят сметката от икономиката на част от домакинствата.
    И ако икономиката запази устойчив ръст, загубите на домакинствата поетапно в следващите 20 години ще бъдат възстановени.
    В света в момента има в обръщение повече от 30 000 вида койни.

    Нередност?
Нов коментар