🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Как да печелим от повторно залагане на Ethereum

С ръста на цените на криптопазара се задава ерата на повторния стейкинг и "лова" за airdrop-и

Бюлетин: Моят Капитал Моят Капитал

Най-важното от света на личните финанси, пазарите и управлението на спестяванията.

Повторният стейкинг (restaking) е огромна движеща сила за Ethereum - възможността да извличат доходност от притежаваните си токени стои зад този тренд. Терминът беше въведен от EigenLayer, а интересът към проекта нараства сериозно от средата на миналата година, воден от огромните набирания на капитал - вече около 150 млн. долара при оценка над 1 млрд. долара. Зад заключените си етъри мнозина остават с надеждата, че ще получат и голяма награда под формата на airdrop, с размери, невиждани досега спрямо количеството етър, което са използвали. Досега в EigenLayer са заключени над 9 млрд. долара.

Причината за повторното залагане произтича от икономически стимули и потенциални печалби. Ако доходността от залагане на Ethereum е около 4% годишно, повторното залагане може да предложи атрактивни допълнителни печалби. Понастоящем обаче тези награди са непредвидими, тъй като зависят от динамиката на търсенето и предлагането на Eigen Marketplace, което води до допълнителни рискове за заинтересованите страни.

EigenLayer активно се възползва и от интереса към нови протоколи за "течен рестейкинг" като Ether.fi и Puffer, които имат за цел да опростят повторното залагане за потребителите и предлагат допълнителни награди под формата на "точки". С тези точки се спекулира и за още нови токени, които ще репрезентират различните приложения.

Платформите за повторно залагане на ликвидни активи използват EigenLayer и предоставят на своите потребители "търгуеми разписки", наречени "токени за повторно залагане на ликвидни средства" (LRT), които се превръщат в едни от най-използваните активи в децентрализираните финанси (DeFi). Ether.fi, най-големият протокол за повторно залагане на ликвидни средства, стартира миналата година и вече може да се похвали с над 1,6 млрд. в TVL (total value locked). Puffer, който стартира преди малко повече от месец, също надхвърля 1 млрд. долара депозити.

Опростено, EigenLayer е протокол за стейкинг, който получи много внимание заради новаторския си и иновативен подход към Ethereum. Проблема, който EigenLayer иска да реши е, че мрежите Proof-of-stake (PoS) обикновено изискват операторите да управляват възли (nodes) и така да стимулират усилията им чрез поддръжка на токени. Има много трудности, свързани с стартирането на такава мрежа. Ключови сред тях са проектиране на ефективни токени, осигуряване на тяхното справедливо разпределение, получаване на пазарно приемане, регулиране и т.н. Заедно тези фактори ограничават иновациите на ниво инфраструктура.

EigenLayer - решаване на предизвикателствата

Залагането е начин да помогнете за осигуряване на сигурност на блокчейн мрежи с доказателство за залог като Ethereum. Участниците в мрежата могат да стартират валидиращ възел, като поставят токени, които след това могат да бъдат отнети като наказание, ако нолда извърши злонамерени действия или е ненадежден. Въпреки че има много оператори на самостоятелни възли, всеки може да заложи токени чрез залагане като доставчик на услуги (SaaS) - излагайки ги на същите рискове и им давайки възможност да споделят награди. Заложените токени обаче не могат да бъдат транзакционирани или използвани като обезпечение за печелене на доходност никъде.

Доставчиците на услуги за ликвидно залагане решават този проблем с ликвидността чрез изсичане на нов токен - представляващ "претенция" върху базовия заложен актив - който след това може да се търгува или депозира в DeFi протоколи. Например потребител може да депозира ETH в пула за залагане на Lido и да получи stETH (заложени ETH) токени в замяна, след което да депозира stETH в Aave, за да печели доходност. По същество ликвидният стейкинг се основава на съществуващи системи за стейкинг чрез отключване на ликвидност за заложени токени.

Основната идея е да се използва създаденото икономическо доверие на Ethereum като основа за изграждане на инфраструктурни компоненти за други проекти. За тази цел EigenLayer предефинира процеса на стартиране на PoS мрежата.

Как работи EigenLayer?

EigenLayer позволява на разработчиците да използват съществуващата инфраструктура за икономическа сигурност на Ethereum, която включва валидатори и капитал. Този процес използва вече установената сигурност на Ethereum и опростява създаването на нови мрежи и услуги. Ядрото е концепцията за "повторно залагане". Чрез него EigenLayer може да използва ETH и неговите валидатори, заложени от Ethereum към други услуги и мрежи.

EigenLayer опростява начина за разрешаване на повторно залагане на ETH като осигурява на тези мрежи незабавна икономическа сигурност и оперативна поддръжка, без да изисква от разработчиците да стартират тези елементи от нулата. Това не само ускорява развитието на мрежата, но също така намалява бариерите за навлизане и проправя пътя за по-широка гама от мрежи и услуги. Този модел предоставя на залагащите в ETH нови начини за използване на техните активи, което може да донесе допълнителна награда.

В момента Ethereum Мрежата на Ethereum е защитена от валидатори, които държат своя ETH като основан на капитал ангажимент да спазват правилата на Ethereum. Валидаторите са отговорни за съхраняването на данни, обработката на транзакции и добавянето на нови блокове към блокчейна чрез стартиране на софтуер за валидиране. Ако не спазват правилата, рискуват да загубят тези ETH. За да станете валидатор, са необходими минимум 32 ETH. Въпреки това, за тези, които не могат да достигнат този праг, има опция да внесат малко количество ETH, като участват в стейкинг пул, който е като групов фонд. Конвенционалните ликвидни стейкинг провайдъри са следните:

EigenLayer е с една крачка напред. Той разширява ролята на валидаторите, като им позволява да участват в нови мрежи и системи, които изискват външни оператори. Има няколко участници и роли, а на прага на всичко застават стейкърите - те са хората, които ангажират своя ETH за поддръжка на нови мрежи и услуги. Съответно имат 2 възможности да стейкват сами или да делегират на други оператори. Тези оператори управляват и изпълняват софтуера, изграден върху EigenLayer. Те играят роля в поддържането на целостта на мрежата и подлежат на санкции за всяка грешка, но тези санкции също рефлектират върху стейкърите. Услугите са друг компонент от цялостната екосистема, най-често това са мрежи, управлявани от оператори. Целият кръг се затваря с потребителите на услуги- крайните потребители или приложения, които използват услугите, предоставяни от EigenLayer.

Рискове и преоценка на стимулите на Ethereum

Преди няколко месеца Виталик Бутерин, създателят на Ethereum, написа статия, в която обсъжда потенциалните рискове и последици от разширяването на консенсусния механизъм на Ethereum извън първоначалния му обхват. Основното послание тук е, че докато консенсусният механизъм на Ethereum е мощен инструмент за поддържане на децентрализиран и сигурен блокчейн, но използването му за решения извън предназначението му може да създаде рискове и предизвикателства, които могат да дестабилизират системата.

Едно от основните опасения с EigenLayer е рискът от централизация на оператора. Този проблем възниква, ако има високи изисквания към операторите извън веригата, което може да доведе до концентриране на ресурси и опит сред ограничена група оператори. Тази ситуация може да направи индивидуалното залагане на Ethereum по-малко привлекателно и осъществимо. С други думи, соло стейкингът може да се обезсърчи.

Привлекателността на възможността за допълнителен доход чрез повторно залагане може да увеличи търсенето на заложен ETH, което да повлияе на цялостната икономика на мрежата Ethereum. С високи изисквания към възлите за мрежата и услугите, потенциалът за по-висока възвръщаемост чрез участие в залагането на EigenLayer може да направи опцията за залагане самостоятелно по-малко привлекателна - което означава, че не всеки валидатор може да избере да предостави по-добра услуга в замяна. От друга страна, ако се предоставят различни стимули, това може да направи индивидуалното залагане по-конкурентоспособно и капиталово ефективно.

Как да станем Ethereum re-staker

На 12 февруари стана ясно, че следващия launchpad в Binance ще бъде именно този на EtherFi. Това означаваше, че в диапазон от седмица се очаква tge (token generation event) или точките натрупани в EtherFi да бъдат заменени за EtherFi токени. Първият airdrop на etherfi ще бъде 6%, а вторият 5%, тоест дори сега да сте пропуснали да стейквате и съответно да вземете токени, имате втори шанс да го направите, макар че втори eърдроп се очаква едва след около 6 месеца.

За 1 ethereum, стейкнат преди 3 месеца, потребителите на etherfi днес получават около 200 etherfi токена със стойност около 1000 долара. За lauchpad-a на Binance, трябва да имате BNB токени, които да стейкнете, за да получите равна на заключената стойност EtherFi токени. И двата вида стейкване са ликвидни, тоест не е нужно да "заключите" активите си за определен период от време, а можете да ги достъпите, като имате предвид, че таксите за транзакции на etherfi могат да струват около няколкостотин долара.



И EigenLayer и Etherfi са потвърдили пускането на свои токени. На въпросът кога винаги се отговаря със скоро, но консервативните очаквания, ако нещо не се забави, са второто полугодие на 2024. Сега вече е ясно-etherfi пуска токените си на 18 март, но продължава да генерира и точки за EigenLayer, който все още не са обявили дата. Потребителите използвали приложенията до даден момент и изпълнили определени условия ще бъдат "възнаградени" спрямо своя процент участие. И как да станем потребител?

Хубавото е, че etherfi активно работи с EigenLayer и използвайки eitherfi вие печелите и etherfi и еigen точки, които когато дойде момента ще може да обмените за полагащите ви се токени. Механизмът в които ставате стейкър, след което рестейкър е изключително лесен. Препоръчително е обаче да стейкнете поне 0.1 eth, иначе с цената на транзакциите(поне 100 долара) всички последващи действия може да се обезсмислят, а е много вероятно и да не се класирате за никои от последващите еърдропи, защото "вкараното" е прекалено малко.

В сайта на etherfi отваряте приложението и натискате "стейк". Избирате колко етър искате да стейкнете и получавате ликвидния токен eETH. Съответно колкото ETH вкарате, толкова eETH получавате. Честито, вече сте стейкър и получавате 3.87% годишно, а по всяко време и на цената на една етър транзакция може да получите своя ETH обратно.

Самите транзакции може да се окажат скъпи, затова е хубаво да наблюдавате цената на "газта" на сайтове като etherscan.io/gastracker и когато gwei e над обичайните си норми, да изчакате.

За да можете от стейкър да се превърне в рестейкър, е нужно да направите нещо с вашия eETH. За целта може да го "обвиете", което ще превърне вашия eEth в weETH, които може да се стейкне повторно на повече места или просто да намерите стейкинг пул, който да приема eETH. В момента най-големия пул на etherfi e именно еETH-WETH, a потребителския интерфейс е достатъчно интуитивен, за да може само с няколко клика да стейкнете повторно. WETH не ви е нужен - в цената на транзакцията е включено и ребалансирането на пула. Вече рестейквате и взимате променящ се % като награда, а освен това на дневна база генерирате и ether.fi и EigenLayer точки. Успех.
4 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
Нов коментар