Борсовите фондове в биткойн се очертават като успешен инвестиционен продукт

Или поне това показва интересът към тях малко повече от месец след въвеждането им в търговия

Бюлетин: Моят Капитал Моят Капитал

Най-важното от света на личните финанси, пазарите и управлението на спестяванията.

Базираните на биткойн борсови фондове (ETF) се очертаха като един от най-успешните инвестиционни продукти през последните години, а с одобрението на спот фонд с реално притежание на криптоактива, интересът към тях прие нови измерения. И макар спот ETF-те да не започнаха по най-добрия начин, когато цената на биткойн падна от 48 хил. долара 30 минути след приемането до около 42.5 хил., то от тогава е в ход именно един от най-положителните сценарии.

Според анализатора на Bloomberg Ерик Балчунас комбинираният обем на покупки на тези фондове е по-висок от притока, насочен към който и да е друг сред 3400 ETF-и, налични в САЩ. Това регулаторно одобрение, съчетано с очакваното халвинг събитие на биткойн през април 2024 г., поставя положителна перспектива за цените в крипто пазара и, като допълнение, биткойн ETF. Халвингът исторически води до значителни увеличения на цените поради намалено предлагане и увеличено търсене.

Освен това приемането от големи играчи като MicroStrategy и BlackRock допълнително укрепва доверието в биткойн като инвестиционен актив, което потенциално води до по-значителни капиталови потоци в биткойн ETF.

Открояващ се лидер сред новоприетите BTC ETF-и е iShares Bitcoin Trust ETF на BlackRock, който се изкачи до върха на всички емитирани в САЩ продукти на ETF по отношение на входящи потоци, натрупвайки над 6 милиарда долара. Това постижение е забележително, като се има предвид, че пропусна първите седем търговски дни на годината, докато чакаше одобрението на SEC. Биткойн фондът на Fidelity също се класира високо с 4.4 млрд. долара. Grayscale от друга страна отбелязва 7 млрд. долара изходящи потоци тази година, тъй като инвеститорите мигрират към ETF-и с по-ниски такси като iShares Bitcoin Trust и Wise Origin.

Изтичането на средства от Grayscale се забави през последните дни, но се задават и проблеми. Миналата седмица съдия уважи искането на фалиралия крипто заемодател Genesis да продаде 1.6 млрд. долара от акции на Grayscale - ход, който според банковия гигант JPMorgan, може да създаде натиск за продажба на биткойн и да допринесе за още 10 млрд. изходящи потоци за Grayscale. Все пак "кървенето" е изпреварено от входящите потоци като цяло, а и вероятно вече е "включено в цената". Подобни етапи подчертават значителния инвеститорски интерес и доверието в биткойн ETF като жизнеспособен инвестиционен инструмент, които ще се развива дългосрочно.

Когато сравняваме биткойн ETF с традиционни инвестиционни продукти като златни ETF, бързото изкачване на първите за сравнително кратък период от време не бива да ни изненадва. Златните ETF са основен инвестиционен продукт за онези, които искат да се хеджират срещу инфлацията и икономическата несигурност. Въпреки това, дигиталната природа, потенциалът за висока възвръщаемост и нарастващото приемане на биткойн и свързаните с него ETF предлагат модерна алтернатива, която се харесва както на инвеститорите на дребно, така и на институционалните инвеститори. Иновациите и технологичната основа на биткойн предоставят различно предложение за стойност в сравнение със златото, привличайки разнообразна инвеститорска база, търсеща растеж и излагане на цифрови активи.

Като се има предвид успехът на стартирането на ETF, трябва да се помисли дали ръстът на цената от над 22% до 20 февруари отговаря на очакванията на инвеститорите Въпреки че това си е постижение, цената на биткойн все още е с близо 25% под историческия връх от 69 000, а предишни случаи на субекти, обявяващи придобивания на стойност милиарди долари в биткойн, предизвикаха много по-силна ценова реакция. Например когато Tesla обяви притежания в биткойн през 2021, цената нарасна с над 35% за няколко седмици.

Ако вземем предвид инфлацията, за да се достигне до най-високото ниво за всички времена, биткойн трябва да достигне около 80 хил. долара. Самата мрежа издава около 900 BTC на ден като "награди" за миньорите, което е еквивалентно на около 328 млн. долара на седмица.

Продължаващото институционално приемане, потенциалните регулаторни подобрения и цикличният характер на движението на цените на Биткойн предполагат положителна траектория. Тъй като все повече инвеститори търсят излагане на криптовалута чрез регулирани, познати инвестиционни инструменти, биткойн ETF могат да се възползват значително. Нещо повече, по-широкото приемане на биткойн от различни страни и възможността цели нации да го приемат като законно платежно средство (по примера на Ел Салвадор) може допълнително да повиши търсенето му и, а с това и привлекателността на биткойн ETF-и.

Тук настъпва въпроса защо да си купите биткойн ETF, вместо просто спот биткойн, който например да преместите за съхранение на собствен портфейл. Има доста предимства за притежателите на биткойни да мигрират позицията си към спот ETF. В този смисъл е възможно част от притока към ETF-и да е компенсиран от инвеститори, които са продали еквивалентната позиция. Причините включват данъчна ефективност, тъй като печалбите/загубите на фондовия пазар могат да бъдат компенсирани от ETF инструменти, по-опростено фискално отчитане, по-лесно планиране и намалени рискове за попечителство.

Големите банки и финансови институции също обръщат внимание на новите ETF. В писмо от 14 февруари коалиция от търговски групи, представляваща най-големите фирми на Уолстрийт, поиска от SEC да обмисли промени в "Счетоводния бюлетин" на персонала, който предоставя насоки относно отчитането на задълженията за попечителство на крипто активи. Ревизията ще позволи на банките да действат като попечители на фондовете на BTC.

Междувременно BlackRock засили медийната си рекламна кампания за своя спот биткойн борсово търгуван фонд, етикетирайки актива не като валута, а като "напредък". В последната си реклама най-големият мениджър на активи в света запази сравнително "скучния" си подход да рекламира своя IBIT фонд или поне в директно сравнение с неговите конкуренти. "Биткойн ETF се приземиха", се казва в жълтата реклама, показваща просто силует на писта и самолет. Надписа обаче гласи: "Вземете своя дял от напредъка." От най-големия асет мениджър в света вече няколко пъти са коментирали как "биткойн е само началото", а скоро (в диапазон до края на март) се очаква да одобрят и техния Ethereum ETF.

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
Нов коментар