От блога на ЕЦБ: Биткойн се провали - той e бавен и неудобен, а стойността му е нула

В свой анализ двама високопоставени служители на Централната банка отправят критики и предупреждения за бъдещето на криптовалутите

Бюлетин: Моят Капитал Моят Капитал

Най-важното от света на личните финанси, пазарите и управлението на спестяванията.

"Биткойн не успя да се превърне в глобална децентрализирана цифрова валута, а вместо това стана жертва на измами и манипулации. Скорошното одобрение на ETF не променя факта, че биткойнът е скъп, бавен и неудобен." С този туит в профила си в X в четвъртък Европейската централна банка насочва към публикация в блога си, която силно критикува най-голямата криптовалута и неуспеха й да постигне целите, заради които беше създадена. Материалът е на Улрих Биндзайл, генерален директор за пазарна инфраструктура и плащания в съавторство с неговия съветник Юрген Шааф.

Материалът е озаглавен "Одобрение на ETF за биткойн - новите дрехи на краля", рефериращо с детската приказка, в която "кралят" бил излъган, че носи невидими нови дрехи, и всичките му приближени се съгласявали, за да не бъдат възприемани като глупаци, в това число и самият крал. Това продължило, докато малко дете забелязало краля и го посочило с въпроса защо е гол, след което всички започнали да му се подиграват.

В X и форумите мнозина спекулират, че зад подобни тези стоят плановете на ЕЦБ да прокара своя дигитална валута CBDC, което на практика ще е пряк конкурент на криптовалутите в момента и ще бъде изцяло контролирано от ЕЦБ. Европейските ETF-и бяха предшественици на американските, макар да не получиха толкова мащабно приемане. Публикацията в блога е с дисклеймър, че мнението е на авторите и не отразява на всяка цена позицията на ЕЦБ. "Капитал" публикува текста от блога на ЕЦБ.

Новите дрехи на краля

От Улрих Биндзайл и Юрген Шааф.

На 10 януари Комисията за ценни книжа и борси на САЩ (SEC) одобри спот борсово търгувани фондове (ETF) за биткойн. За последователите официалното одобрение потвърждава, че инвестициите в биткойн са безопасни и предходното рали е доказателство за неудържим триумф. Ние не сме съгласни и с двете твърдения и повтаряме, че справедливата стойност на биткойн все още е нула. За обществото подновен цикъл на бум-срив на биткойните е ужасна перспектива. И съпътстващите щети ще бъдат огромни, включително екологичните щети и окончателното преразпределение на богатството за сметка на по-малко сложните.

Ние твърдим, че биткойн не е успял да изпълни първоначалното си обещание да стане глобална децентрализирана цифрова валута. Ние също така показваме, че второто обещание на биткойн да бъде финансов актив, чиято стойност неизбежно ще продължи да расте, е също толкова погрешно. Предупреждаваме за рисковете за обществото и околната среда.

Уви, всички тези рискове се материализираха.

Днес биткойн транзакциите все още са неудобни, бавни и скъпи. Извън тъмната мрежа, скритата част от интернет, използвана за престъпни дейности, тя почти не се използва за плащания. Регулаторните инициативи за борба с широкомащабното използване на биткойн мрежата от престъпници все още не са успешни. Дори пълното спонсориране от страна на правителството в Ел Салвадор, което му предостави статут на законно платежно средство и се опита усилено да даде старт на мрежовите ефекти чрез първоначален подарък за биткойни от 30 долара в безплатни биткойни за гражданите, не можа да го утвърди като успешно средство за плащане.

По същия начин биткойн все още не е подходящ за инвестиция. Той не генерира паричен поток (за разлика от недвижимите имоти) или дивиденти (акции), не може да се използва продуктивно (стоки) и не предлага социални ползи (златни бижута) или субективна оценка въз основа на изключителни способности (произведения на изкуството). Инвеститорите на дребно с по-малко финансови познания са привлечени от страха да не пропуснат, което ги води до потенциална загуба на парите си.

А добивът на биткойн с помощта на механизма за доказателство за работа продължава да замърсява околната среда в същия мащаб като цели държави, като по-високите цени на биткойн предполагат по-високо потребление на енергия, тъй като по-високите разходи могат да бъдат покрити от копачите.

Но въпреки че всичко това беше известно и репутацията на цялата криптосцена беше накърнена от дълъг и нарастващ списък от допълнителни скандали, биткойн се възстанови значително от края на декември 2022 г. от малко под 17 000 долара до повече от 52 000 долара. Малките инвеститори се връщат обратно към крипто, въпреки че все още не са се втурнали с главата напред, както направиха преди три години.

Защо тази мъртва котка подскача толкова високо?

За мнозина ралито през есента на 2023 г. беше инициирано от перспективата за предстоящ обрат в лихвената политика на Федералния резерв на САЩ, намаляването наполовина на наградите за копаене на BTC през пролетта и по-късно одобрението на биткойн спот ETF от SEC.

По-ниските лихвени проценти биха увеличили апетита за риск на инвеститорите и спот одобрението на ETF щеше да отвори шлюзовете към Уолстрийт за биткойни. И двете обещаха големи притоци на средства - единственото ефективно гориво в спекулативен балон.

И все пак, това може да се окаже светкавица. Докато в краткосрочен план входящите пари могат да окажат голямо влияние върху цените, независимо от основите, цените в крайна сметка ще се върнат към основните си стойности в дългосрочен план. И без никакъв паричен поток или друга възвращаемост, справедливата стойност на даден актив е нула. Отделена от икономическите основи, всяка цена е еднакво (не)правдоподобна - фантастично условие за търговците на змийско масло.

По същия начин използването на ETF като средства за финансиране не променя справедливата стойност на базовите активи. ETF само с един актив преобръща действителната си финансова логика (въпреки че има и други в САЩ). ETF-ите обикновено имат за цел да диверсифицират риска, като държат много отделни ценни книжа на даден пазар. Защо някой би плащал такси на мениджър на активи за услугата по попечителство само на един актив - вместо да използва директно попечителя, което в повечето случаи е една огромна криптоборса, или дори да държи монетите безплатно без никакъв посредник?

Нещо повече, вече имаше други лесни начини за придобиване на изброена експозиция към биткойни или за закупуване на биткойни без никакво посредничество. Проблемът никога не е бил липсата на възможности за спекулации с биткойн - а по-скоро, че става дума само за спекулации (Cohan, 2024). И накрая, невероятно иронично е, че криптоединицата, която се е заела да преодолее демонизираната установена финансова система, трябва да се нуждае от конвенционални посредници, за да се разпространи в по-широка група инвеститори.

Намаляването наполовина на наградите за копаене на BTC (халвинг - бел. ред.) ще се извърши в средата на април. След като биткойн мрежата изкопае 210 000 блока, приблизително на всеки четири години, наградата за блок, дадена на биткойн миньорите за обработката на транзакциите е намалена наполовина. Текущият лимит от 900 BTC на ден след това ще бъде намален на 450. Преполовяването намалява биткойн наградите за копаене, въпреки че остава скъпо. В миналото подобни намаления наполовина бяха последвани от покачване на цените. Но ако това беше надежден модел, покачването вече щеше да бъде напълно оценено (някои казват, че това е така).

Въпреки че сегашното рали се подхранва от временни фактори, има три структурни причини, които могат да обяснят неговата привидна устойчивост: продължаващото манипулиране на "цената" на нерегулиран пазар без надзор и без справедлива стойност, нарастващото търсене на "валутата на престъпността" ", както и недостатъци в преценките и мерките на властите.

Ценова манипулация от началото на биткойн

Историята на Bitcoin се характеризира с манипулиране на цените и други видове измами. Това може да не е много изненадващо за актив, който няма справедлива стойност. Криптоборсите бяха затворени и операторите бяха преследвани поради измами по време на първите цикли.

И ценообразуването остана съмнително в миналогодишния подем. Един анализ (Forbes, 2022 г.) на 157 криптоборси установи, че 51% от отчетения дневен обем на търговия с биткойн вероятно е фалшив.

Манипулацията може да е станала по-ефективна, тъй като обемите на търговия са намалели значително по време на неотдавнашния подчертан спад, наречен "криптозима", тъй като пазарната намеса има по-голямо въздействие, когато ликвидността е ниска. Според една оценка средният обем на търговия с биткойн между 2019 г. и 2021 г. е бил около 2 милиона биткойна, в сравнение с едва 500 000 през 2023 г.

Валутата на престъпността: финансиране на злото

Както критиките често посочват: ключова полезност, предлагана от крипто, е финансирането на тероризъм и престъпления като пране на пари, хакове и изнудване.Търсенето на това позорно предимство е голямо и расте. Въпреки спада на пазара, обемът на незаконните транзакции продължава да расте. Обхватът на възможните приложения е широк.

Биткойн остава най-добрият избор за пране на пари в дигиталния свят, с незаконни адреси, прехвърлили 23.8 милиарда долара в крипто през 2022 г., отбелязвайки 68% увеличение спрямо предходната година. Приблизително половината от тези средства са били насочени през масови борси, които, въпреки че имат мерки за съответствие (Chainanalysis, 2024).

Освен това криптовалутата продължава да бъде предпочитаното средство за плащания с ransomware, като атаките срещу болници, училища и държавни служби са донесли 1.1 милиарда долара през 2023 г., в сравнение с 567 милиона долара през 2022 г. ("Ройтерс", 2024b).

Погрешна преценка на властите?

Международната общност първоначално призна липсата на положителни социални ползи от биткойн. Законодателите се поколебаха да конкретизират разпоредбите поради абстрактния характер на насоките и опасенията относно разминаването на биткойн с традиционните финансови активи. Въпреки това натискът от страна на добре финансирани лобисти и кампании в социалните медии предизвика компромиси, разбирани като частично одобрение на инвестициите в биткойни (The Economist, 2021 г.).

В Европа Регламентът за пазарите на криптоактиви (MiCA) от юни 2023 г. имаше за цел да ограничи измамните емитенти и търговци на криптоединици с - въпреки първоначалните намерения към истински криптоактиви - евентуален фокус върху стабилни монети и доставчици на услуги, макар и без регулиране и ограничаване на биткойн сам по себе си. В същото време по-малко информираните външни лица може да имат погрешното впечатление, че с MiCA на място биткойнът също ще бъде регулиран и безопасен.

В САЩ подходът на SEC към биткойн ETF първоначално включваше компромиси, предпочитащи фючърсни ETF поради тяхната възприемана по-ниска волатилност и по-нисък риск от манипулиране на цената. Съдебно решение от август 2023 г. обаче принуди SEC да разреши спот ETF, което доведе до значително нарастване на пазара.

Нито САЩ, нито ЕС досега са предприели ефективни стъпки за справяне с потреблението на енергия от биткойн, въпреки доказателствата за огромното му отрицателно въздействие върху околната среда.

Децентрализираната природа на биткойн представлява предизвикателство за властите, което понякога води до ненужен регулаторен фатализъм. Но биткойн транзакциите предлагат псевдонимност, а не пълна анонимност, тъй като всяка транзакция е свързана с уникален адрес в публичната блокчейн. Поради това биткойн е бил проклет инструмент за анонимност, улесняващ незаконни дейности и водещ до правни действия срещу нарушителите чрез проследяване на транзакции.

Освен това изглежда погрешно биткойнът да не бъде обект на силна регулаторна намеса, дори да го забрани на практика. Убеждението, че човек е защитен от ефективния достъп на правоприлагащите органи, може да бъде доста измамно дори за децентрализираната автономна организация (DAO). DAO са цифрови общности, притежавани от членове, без централно ръководство, които са базирани на блокчейн технология. Скорошен случай включваше BarnBridge DAO, който беше глобен с повече от 1.7 милиона долара от от SEC за нерегистриране на предлагането и продажбата на крипто ценни книжа. Въпреки че претендира за автономия, DAO се уреди след натиска на SEC върху своите основатели. Когато администраторите на децентрализирани инфраструктури бъдат идентифицирани, властите могат ефективно да ги преследват, подчертавайки ограниченията на заявената автономия.

Този принцип важи и за биткойн. Биткойн мрежата има структура на управление, в която ролите се разпределят на идентифицирани лица. Властите могат да решат, че те трябва да бъдат преследвани с оглед на големия мащаб на незаконни плащания с биткойн. Децентрализираните финанси могат да бъдат регулирани толкова силно, колкото законодателят счита за необходимо.

Скорошни развития, като увеличени глоби за слаб контрол и споразумението на ЕС за укрепване на правилата за борба с изпирането на пари за криптоактиви, предполагат нарастващо признаване на необходимостта от по-строго регулиране в пространството на криптоединиците.

Заключение

Ценовото ниво на биткойн не е индикатор за неговата устойчивост. Няма икономически фундаментални данни, няма справедлива стойност, от която да се правят сериозни прогнози. В спекулативния балон няма "доказателство за цената". Вместо това рефлация на спекулативния балон показва ефективността на биткойн лобито. "Пазарната" капитализация определя количествено общите социални щети, които ще настъпят, когато къщата от карти се срине. Важно е властите да бъдат бдителни и да защитават обществото от пране на пари, кибер и други престъпления, финансови загуби за финансово по-малко образованите и големи екологични щети. Тази работа все още не е свършена.

8 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 2
    peter_griffin avatar :-|
    Peter_Griffin
    • - 2
    • + 6

    Пхахахахахахахахаах, вчера показах на леля ми, жена над 60-те как прехвърлям сатошита от един портфейл на друг и става за миг, не като бавноразвиващите се банки дето чакаш превод до другия ден. Няма да говоря за ограниченото количество на биткойн, а не като безкрайното печатане на хартийки, когато им скимне на такива като тоя.

    Нередност?
  • 3
    epk1515013158546444 avatar :-|
    Венцеслав Ралев
    • - 2
    • + 4

    Именно. Точно ЕЦБ, която печата пари без покритие, да ми говори че стойността на Биткойн е нула? Това е най-малкото цинично.

    Нередност?
  • 4
    peter_griffin avatar :-|
    Peter_Griffin
    • - 2
    • + 4

    2022г тия пак са писали небивалици и фантасамагории https://bnr.bg/post/101744242/ecb-segashnoto-stabilizirane-na-bitkoin-veroatno-e-negovoto-posledno-izdihanie

    Нередност?
  • 5
    lob18635382 avatar :-|
    пРезидента!
    • - 2

    ЕЦБ просто не са разбрали, че стойността на биткойните не е в някакъв криптомеханизъм или в зора да се изкопае едно голямо просто число, а в анонимните трансфери. Това е валутата на престъпния свят и като такава, стойността и е пряка функция на анонимността 😊 Ако ЕЦБ не предлага анонимност, валутата и логично няма никаква стойност 😊

    Нередност?
  • 6
    lob18635382 avatar :-|
    пРезидента!
    • - 1

    Анонимната валута принципно е нужна и няма да се срине поне, докато е анонимна. Т.е. за да се срине една борса, тя трябва да загуби анонимност. От там насетне, цената на криптовалутите ще варира в зависимост от търсенето. В момента търсенето е огромно, заради санкциите наложени на Иран и Русия. След като се успокоят там нещата, криптовалутите ще загубят доста от стойността си, заради свръхпредлагане. Масово ползваните от престъпния свят ще останат със сигурност.

    Нередност?
  • 7
    lob18635382 avatar :-|
    пРезидента!
    • - 1

    Ако ЕЦБ иска да успее с нещо такова, трябва да предложи лихва. Т.е. биткойнът да има функцията на спестовен влог. Ако условията са прозрачни, а търговията лесна, Вероятно ще има търсене, защото ще е добра алтернатива на частния банков сектор. Какво по-сигурно, от влог в ЕЦБ ... 😊

    Нередност?
  • 8
    room101 avatar :-|
    room101

    ЕЦБ се ръководи от осъден криминал. Тея хора трябва да са по затворите. Вместо това управляват финансовата система на Европа. Кукуландия. Добрата новина е, че това ускорява хипербиткойнизацията.

    Нередност?
Нов коментар