Revolut планира да направи своя отделна криптоборса

Финансовата платформа ще позволява директна връзка на свои клиенти с портфейлите им в Metamask

Бюлетин: Моят Капитал Моят Капитал

Най-важното от света на личните финанси, пазарите и управлението на спестяванията.

На 26 март "Капитал" организира Financial Summit - в Grand Hotel Millennium Sofia форумът ще събере финансисти, банкери, мениджъри, инвеститори, представители на стартъпи, регулаторите и институциите. На него ще се очертаят бъдещите трендове за растеж в банковия, финансовия и финтех сектори и дигитализацията. И още - какви са възможностите за финансиране и колко е налични капитал в стартъп екосистемата. Представители на иновативни компании ще представят своите интересни истории, а на небанковия сектор стратегии за управление на свободните средства. Financial Summit ще посвети няколко панела и на крипто индустрията - новите регулации, факторите за растеж чрез инвестиции в блокчейн технологии и доходност от виртуални валути. Всичко за най-големия финансов форум може да намерите тук.

Преди около 3 години, в абсолютния пик на крипто пазара, се появи информация, че компанията зад добре познатото приложение Revolut планира да направи собствен токен по подобие на борси като Binance (BNB), Bitfinex (Leo), OKX (OKB), Crypto.org (CRO), Huobi (HT), но и на вече потъналата FTX, в чийто фалит централно място заемаше FTT токена. Основана през 2015 г., през 2021 Revolut достигна оценка от 33 млрд. долара, а през 2023 г. рискови капиталисти отписаха около 40% от тази стойност от своето портфолио.

Все пак с нарастващото приемане на приложението, неговото бъдеще изглежда светло, а в допълнение към банковите и търговските услуги, Revolut предлага услуги за покупка и продажба на крипто от 2017 г. Един от хората, с които крипто медията CoinDesk разговаря преди да публикува информация за потенциален "Revolut токен" през 2021, казва, че Revolut работи върху като токен за обмен, като BNB на Binance, а не върху стейбълкойн - като USDT, USDC или DAI.

Сега според данни на Revolut клиентите ѝ в България, които използват приложението ѝ за инвестиране, са се удвоили (+98%) за година. Макар да не посочва колко точно са те, не крие, че общият брой на потребителите ѝ в страната е вече над 700 хиляди, или 2% от всички 35 милиона в Европа и целия свят. "Ще е нещо като "Потребителите на Revolut печелят токен", подобно на Wirex и Nexo", казва източникът на Coindesk, имайки предвид WXT токена на издателя на картата и съответно NEXO. По отношение на времето за стартиране на "Revolut token", източникът на Coindesk казва, че това e подлежало на одобрение от Службата за финансови регулации на Обединеното кралство (FCA). Друг източник коментира, че плановете на Revolut за стартиране на токени са фокусирани върху Европа. След като за близо 2 години не сме имали нова информация за токен, плановете сигурно са били замразени или FCA и другите регулатори не са дали удобрение, вероятно заради всичко около FTX.

Две нови стратегии за това, как Revolut планира да вземе голям процент от крипто пая вече са ясни. Първата е партньорство с най-големия web3 децентрализиран дигитален портфейл - Metamask, а втората е създаването на нова специализирана крипто борса, която да таргетира по-напредналите крипто инвеститори, които в момента не намират таксите и спредовете на Револют за конкурентни. Revolut предоставя основни услуги за криптовалута на обширната си потребителска база от 35 милиона клиенти. Предстоящата борса обещава намалени такси и усъвършенствани инструменти за анализ на пазара.

В имейл от средата на февруари, в който се приканват избрани клиенти да изпробват новата платформа, Revolut заявява: "Ние представяме специализирана крипто борса, разработена за опитни търговци. Очаквайте пакет от всеобхватни функции за анализ и по-конкурентни структури на таксите в сравнение с приложението. Таксите за транзакции са определени в диапазона от 0% до 0.09%, а платформата ще поддържа както лимитирани, така и спот поръчки. За момента другите условия не са ясни, но за сравнение с другите борси като Kraken, Coinbase, Binance, Kucoin, Crypto.com, всички предлагат подобни такси за спот търговия, но само за 30 дневни обеми от над 10 млн. долара. Това е и причина много потребители да спекулират, че таксите от 0 до 0.09% ще бъдат само за големите "китове", които на практика уравновесяват плащанията си в доларова стойност заради големите обеми на своята търговия.

На 6 март Revolut обяви и нова интеграция, която ще позволи директни покупки на крипто в MetaMask за клиенти в Обединеното кралство и Европейското икономическо пространство (ЕИП). Според анонса, клиентите на Revolut ще могат да използват баланса си във фиатна валута, както и дебитни и кредитни карти, за да купуват нови токени директно в своите портфейли MetaMask.

Този ход може също да е отговор на скорошни регулаторни предизвикателства, тъй като Revolut наскоро трябваше да преразгледа някои от своите крипто базирани услуги. През август 2023 г. необанката спря всички крипто услуги за потребители в Съединените щати. Няколко месеца по-късно, през януари, бяха спрени покупките на крипто за потребители в Обединеното кралство след нови правила от Органа за финансово поведение.

"Това партньорство наистина има за цел да даде на нашите потребители това, което искат - повече контрол върху тяхната криптовалута по лесен начин, използвайки платформи, които вече познават и на които имат доверие. То също така играе решаваща роля в насърчаването на по-широко приемане на крипто, отваряйки света на крипто за повече хора", каза Лоренцо Сантос, старши продуктов мениджър в компанията майка на MetaMask, Consensys.

MetaMask позволява на потребителите да купуват и получават криптовалути директно в своите портфейли, като използват различни методи на плащане, включително кредитни и дебитни карти, банкови преводи и цифрови портфейли като Apple Pay, Google Pay и PayPal.

Револют успешно прилага и няколко други стратегии за привличане на нови крипто инвеститори. Използването на платформата за разпространение на проекти чрез програмата "учи и печели" , както и стейкинг на POS (proof of stake) криптовалути за доходност на годишна база между 2 и 12%.

Тъй като Binance прекратява използването на картите си в края на октомври миналата година, на пазара се откри нова ниша-как да изтеглите и харчите криптото си. Revolut вече беше поела инициативата с няколко иновации, свързани с депозиране на крипто в приложението, така че идеята бе да депозирате биткойн, а след това и етър, както и други криптовалути, после да ги продадете с таксите и спредовете на приложението, а с полученото на края да плащате с вашата револют карта, отново с включените към това действие такси.

Този затворен цикъл със бе променен с новите възможности - да "извадите" криптото си от Револют и неговия конкретен блокчейн до свой частен портфейл. Тази услуга все още се подобрява, защото не е налична за повечето криптовалути. Винаги е хубаво да сравнявате цените на това, което получавате при продажба по различните борси, защото когато става дума за по-големи суми, малко повече усилие, под формата на банков превод от крипто борса към "правилната" банка, може да се отблагодари със значително количество средства, а те, когато става дума за подобни действия имат навика да се натрупват изключително бързо.

Как да си изберете крипто портфейл и да използвате Metamask разберете тук.

4 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 2
    mvn51595132 avatar :-|
    Кум Лисан
    • - 3
    • + 5

    Внимавайте, Revolut не действат точно като банка, дръжте малки суми само там. При избомбена карта не връщат сумите по транзакциите и пиете една вода. Някой си купи абонамент за AppleTV с картата ми, блокирах я веднага, писах на съпорта, проверяваха нещо, след 2 дни пак писах, пак проверяваха и не ми върнаха сумата, пих една студена вода, но от тогава прехвърлям там само колкото ми трябват.

    Нередност?
  • 4
    greenhrast avatar :-P
    greenhrast

    До коментар [#2] от "Кум Лисан":


    До коментар [#2] от "Кум Лисан":

    Ако беше ползвал ЕДНОКРАТНАТА дебитна карта нямаше как (да има съмнения) да ти я хакнат! 😁 ⚠️💡

    Нередност?
Нов коментар