🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Анализ | Тръмп издиша

Не само Путин изгуби от гласуваната в Камарата на представителите на САЩ помощ за Украйна

Бунтът срещу Тръмп и в полза на Киев започна в Сената
Бунтът срещу Тръмп и в полза на Киев започна в Сената
Бунтът срещу Тръмп и в полза на Киев започна в Сената    ©  Reuters
Бунтът срещу Тръмп и в полза на Киев започна в Сената    ©  Reuters
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Дейвид Фръм, автор на материали за политика, литература и история в The Atlantic

Украйна спечели. Тръмп загуби.

Гласуваната в Камарата на представителите на САЩ помощ за Украйна подновява надеждите, че Киев все още може да спечели тази война. Също така показва как и защо Доналд Тръмп трябва да загуби президентските избори през ноември.

Цели девет години той доминира Републиканската партия. Сенатори можеше да го мразят, губернатори - да го презират, донори - да му се подиграват, образовани републикански гласоподаватели - да се настройват срещу него, но нищо от това нямаше значение. Достатъчно голяма част от републиканската база го подкрепяше. Всички други или се присъединяваха, или се оттегляха от политиката, или напускаха партията.

Тръмп не печелеше всяка битка. Но печелеше почти всяка битка, която беше от значение. Дори след драматичните събития от 6 януари 2021 г. републиканците от Сената го защитаваха от импийчмънт. След като той слезе от президентския пост, партийните лидери продължиха да угаждат на фантазията му, че той "наистина" е спечелил вота през 2020 г. Опитите сегашната му номинация за кандидат-президент на републиканците да бъде заменена от Рон Десантис или от Ники Хейли се провалиха.

Относно помощта за Украйна Тръмп получаваше своето цели 16 месеца. Когато демократите държаха мнозинството в Камарата на представителите през 2022 г., те одобриха четири отделни молби за помощ за Киев на стойност 74 млрд. долара. Когато партията на Тръмп взе контрола над Камарата през януари 2023 г., помощта спря. Всеки висшестоящ републиканец разбираше - тези, които искат да покажат лоялност към Тръмп, трябва да застанат срещу Украйна.

Всеки висшестоящ републиканец разбираше - тези, които искат да покажат лоялност към Тръмп, трябва да застанат срещу Украйна.

В началото на тази година Тръмп успя да саботира най-твърдия законопроект срещу имиграцията от десетилетия просто защото искаше да попречи на президента Джо Байдън да получи двупартийна подкрепа. С обявяването на Тръмп против сделката сигурността на границата се разпадна. Три месеца по-късно обаче републиканците в Конгреса се разбунтуваха срещу него по една от най-близките му теми - заставането му на страната на Русия срещу Украйна.

Бунтът срещу Тръмп и в полза на Киев започна в Сената. Двайсет и двама републиканци се присъединиха към демократите в одобряването на помощта за Украйна през февруари. Разбунтували се републиканци от Камарата на представителите тогава заплашиха, че насила ще предизвикат гласуване, ако републиканският председател не го насрочи. Тази събота помощта за Украйна мина през Камарата на представителите с 311 на 112 гласа. Лидерът на демократическото мнозинство в Сената Чък Шумър заяви, че одобрената мярка ще мине без промени и ще бъде дадена на президента за подпис.

Когато загубата се зададе на хоризонта, Тръмп промени позицията си. На 18 април той заяви, че също подкрепя помощта за Украйна: "Както всички са на едно мнение, украинското оцеляване е много по-важно за Европа, но е важно и за нас." Това обаче се случи, след като стана ясно, че неговата позиция ще загуби.

Тръмп все още продължава да печели подкрепа за президентската си кандидатура дори от републиканци, които силно не го харесват. Но пукнатините в единството започват да си личат. За да стане лавина, е необходимо не само един камък да тръгне надолу. Но проукраинският вот в Камарата на представителите е много, много голям камък. За нещо, което беше толкова важно за Тръмп, неговата собствена партия работи с демократите в Конгреса, за да му нанесе поражение. Този пример може да стане заразен.

Републиканците отдалечиха прекалено много хора от собствените си редици и платиха политическата цена. Те отблъснаха своите заради враждебността на Тръмп към Киев и цената бе платена под формата на кръв и страдание от украинските войници и цивилни.

Останалите теми, които трябваше да държат Тръмп в играта, също се оказаха крехки. Инфлацията спада, престъпността - също. Републиканците отхвърлиха по заповед на Тръмп най-добрата имиграционна сделка, която някога бяха виждали. Опитът да направят скандалите, свързани с Байдън, толкова големи, колкото тези, засягащи Тръмп, се провалиха. А самият Тръмп е изправен пред дело в Ню Йорк по набор от криминални обвинения. Задава се и федерално дело, което вероятно ще започне през есента, по дори още по-големи криминални обвинения, свързани с опита да отмени резултата от изборите през 2020 г.

Всичко това показва, че Тръмп издиша - дотолкова, че вече не може да попречи на помощта за Киев в Конгреса. Украйна спечели, Тръмп загуби. Това може да се повтори и през идващите месеци.

3 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
Нов коментар