🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Топ 5 от "Капитал": Колко ще отнеме съживяването на икономиката, какво ново при обществените поръчки от утре

Докъде стигна концесията на летище София, как се създава гейм разработчик в България, как се справят децата с ефектите от пандемията

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

1. Възстановяването на българската икономика може да отнеме три години, смята McKinsey

Никой не може да отрече, че последните три месеца шокираха бизнеси, правителства и потребители. Но първоначалният ступор премина и на дневен ред е въпросът какво следва. В опит да отговори на този въпрос "Капитал" се обърна към една от водещите консултантски групи в света - McKinsey&Co. Като част от дейността си McKinsey чертае прогностични икономически модели, базирани на сериозно количество данни и исторически съпоставки. В специален уебинар двама представители на компанията - партньорът от офиса в Будапеща Андраш Кадоча и асоциираният консултант от Копенхаген Борис Георгиев, изложиха прогнозите си за бъдещето. Прочетете ги тук.

2. Дългоочакваната нова система за електронни обществени поръчки става задължителна за всички възложители от 14 юни

"Доставка на полиетиленово платно, цвят жълт" - това е предметът на първата обществена поръчка, обявена през новата електронна платформа на 2 януари 2020 г. Възложител е "АЕЦ Козлодуй", подадени са цели девет оферти и вече има сключен договор с избран изпълнител. Накратко - процедурата е била проведена успешно. Всъщност конкретната доставка за едва 15 хил. лв. е началото на истинска революция при публичните търгове, които от средство за борба с корупцията през последните години се превърнаха в законен начин за разпределяне на публичен ресурс. Очакванията са електронната платформа да направи сектора на обществените поръчки по-прозрачен, по-организиран и може би най-важното - да намали риска от корупция.

След 14 юни всяка нова обществена поръчка ще трябва да се обяви през новия портал - независимо дали става дума за търг на стойност 5 хил. лв. или 500 млн. лв. и независимо дали възложител е някоя община, агенция или министерство. Вижте тук.

3. Летище София догодина ще има частен стопанин: фондът Meridiam и строителят Strabag. Операторът - летището на Мюнхен, ще е само нает, а германският модел само частично ще се случи тук

Докато властта се тресе в непрестанни турбуленции и всички си задават въпроса кога ще се разбие с гръм и трясък третото правителство на ГЕРБ, най-мащабната сделка на това управление - концесията на летище София, устойчиво пътува към подписване. Концесията, от която ще зависи как и на какви цени ще пътуват всички през следващите 35 години, се случва класически. От всичките пет оферти за аерогарата служители в министерството на транспорта, ръководено от министър Росен Желязков, избраха да дадат най-ценния държавен актив на кандидата, предложил най-ниската оферта за инвестиции и третата по размер на концесионното плащане.

За победител беше избрано обединението SOF Connect, състоящо се от базирания в Париж фонд Meridiam и строителя Strabag, който участва с 1%. Обосновка защо е избрана точно тази оферта пред останалите нямаше. За да излезе напред победителят, двата предложили по-големи инвестиции получиха много ниски технически оценки, а останалите три (в това число и победителят) - по максималните 100 точки въпреки разнородността на офертите. Пак без обяснение. Подробности - в този текст.

4. Как се създава гейм разработчик в България

В България от години успешно работят академии и обучителни платформи, които създават специалисти за IT индустрията. Някак встрани остана гейм секторът, който през последните години растеше бурно благодарение на компаниите в сегмента, които сами създаваха нужните им квалифицирани хора. Примери за представители на тази индустрия са българските Imperia Online и Haemimont и софийските офиси на глобалните Ubisoft, Creative Assembly и Gameloft.

В нишата на игрите през миналата година навлезе академията за креативност ARC Academy, създадена от Антони Христов и Милин Джалалиев. Преди време те оставят успешни кариери в Холивуд и рекламния сектор, за да се занимават с образование. Идеята на двамата е да развият ARC Academy като обучителна платформа в различни творчески направления. Пазарът ги отвежда към гейм индустрията и така екипът на ARC Academy успява да изгради програми, които стартираха през октомври 2019 г. с над 60 студенти и първият випуск ще завърши съвсем скоро. Някои от младежите вече работят в гейм студиа, а плановете на основателите на академията са тепърва да я разширяват както с нови специално подготвени онлайн курсове, така и географски към съседни държави. Двамата основатели разговаряха с "Капитал" за стратегията си за развитие за компанията си "АРК академи".

5. Ефектите на пандемията и изолацията върху малки, големи и още по-големи

"Липсват им срещите на живо, искат да се видят, за да се прегърнат, което е невероятен обрат: преди пандемията голяма част от тийнейджърите, дори когато прекарваха време заедно, си чатеха, вместо да си говорят" - наблюденията са на д-р Весела Банова, клиничен психолог и психоаналитик, специализирана в работата с деца и бивш заместник-председател на Държавната агенция за закрила на детето. Освен някои любопитни добри ефекти от непривичната обстановка по време на социална изолация отрицателните последствия никак не са за пренебрегване: при голям брой деца те се изразяват в тревожност, депресия, чувство за несигурност. Проблемите варират при различните възрасти: най-малките не разбират ясно какво става, но попиват стреса и безпокойството на родителите си; на по-големите деца им липсва играта навън, като допълнително предизвикателство идва и ученето онлайн; тийнейджърите по правило мразят всичко, особено някой да ги контролира, а абитуриентите е много вероятно да останат с усещането, че са измамени, лишени от важно житейско събитие. Накратко, всички преминават през тежък период на изпитания. Прочетете тук.