Какво се случи през седмицата

Парламентарното мнозинство преодоля ветото на президента върху създаването на паралелно НСО; Германия пое ротационното председателство на ЕС от 1 юли; Бизнес средата в България леко се подобрява през юни

Близо 73% от руските избиратели подкрепят конституционните промени, които биха позволили на Владимир Путин да се кандидатира още два пъти за президент, показват първоначалните данни от референдума
Близо 73% от руските избиратели подкрепят конституционните промени, които биха позволили на Владимир Путин да се кандидатира още два пъти за президент, показват първоначалните данни от референдума
Близо 73% от руските избиратели подкрепят конституционните промени, които биха позволили на Владимир Путин да се кандидатира още два пъти за президент, показват първоначалните данни от референдума    ©  Reuters
Близо 73% от руските избиратели подкрепят конституционните промени, които биха позволили на Владимир Путин да се кандидатира още два пъти за президент, показват първоначалните данни от референдума    ©  Reuters
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Очаквано парламентарното мнозинство преодоля ветото на президента Румен Радев срещу приетите в средата на юни промени в Закона за МВР, с които във вътрешното министерство се създава паралелна на НСО структура за охрана на застрашени лица от администрацията. В подкрепа на ветото гласуваха 59 депутати от БСП.

Заради силното обществено недоволство екоминистерството прекрати дейността на багерите по изграждане на пътеки край Седемте рилски езера. Проектът се финансира по програма "Околна среда" и е на обща стойност близо 12 млн. лв., като голяма част от поръчките са спечелени от "Юнайтед пропърти груп" - за рехабилитация на туристически пътеки за общо над 8 млн. лв. Фирмата е собственост на роднина на бившия депутат от ДПС и председател на ДРОМ Илия Илиев.

Специализираният наказателен съд остави в ареста началника на отдел "Наркотици" в ГДБОП Цветан Панков и началника на сектора за противодействие на наркотрафика Кирил Ванков. Те бяха арестувани по обвинение, че са осигурявали чадър за разпространение на наркотици. Заради скандала в края на миналата седмица оставки подадоха зам. главният секретар на МВР главен комисар Георги Арабаджиев и директорът на ГДБОП главен комисар Ивайло Спиридонов.

Бившият вътрешен министър и бивш зам.-председател на ГЕРБ Цветан Цветанов обяви официално, че ще създава нова политическа партия, с която да участва в парламентарните избори догодина.

Свят

Германия пое ротационното председателство на ЕС от 1 юли. През следващите шест месеца Берлин ще приоритизира теми като коронавируса и предизвиканата от него криза, бюджета за следващите 7 години и преговорите за връзките с Обединеното кралство след Brexit. Канцлерът Ангела Меркел казва, че ще насочи усилия към постигането на споразумение за фонда за възстановяване след пандемията на стойност 750 млрд. евро, който да бъде разпределян сред страните членки под формата на грантове вместо на заеми.

Полският президент Анджей Дуда ще се изправи срещу либералния кмет на Варшава Рафал Тшасковски на балотажа на президентските избори на 12 юли. Дуда, който е съюзник на управляващата партия "Право и справедливост", води в първия кръг на вота с 43.67%, а Тшасковски, който е кандидат на най-голямата опозиционна партия "Гражданска платформа", е втори с 30.34%. Изходът от надпреварата може да трансформира връзките на Полша с ЕС, които са обтегнати заради предприетите съдебни реформи, нарушаващи според Брюксел демократичните стандарти.

Китай е приел спорния закон за сигурността в Хонконг, който криминализира отцепването, подривната дейност, тероризма и сговора с чужди сили и предвижда присъди от три години до доживот. Според правозащитници това дава нови правомощия на Пекин за ограничаване на свободите в града, който има по-различен статут от континентален Китай.

Икономика

Въпреки кризата през първите шест месеца на годината бюджетът продължава да е на излишък от 1.6 млрд. лв. Плюсът е двойно по-нисък в сравнение със същия период на 2019 г., но подобно на предходни години причината държавните финанси да са на текущ излишък са по-малко от предвидените разходи. Приходите обаче също са надолу, като основният спад е при данъчните постъпления. Това показват данните на Министерството на финансите за изпълнението на бюджета към юни.

5.2% е спадът на цените в промишлеността през май спрямо същия период на миналата година, показват данни на НСИ.

Кабинетът одобри схема 80/20 и подпомагане за наемане на безработни в туризма. Компаниите от сектора ще могат да разчитат и на субсидия в размер на 290 лв. за наемане на безработни. Освен насочената подкрепа към този сектор обхватът на мярката 60/40 пък ще се разшири и ще обхваща още зъболекари, балнеология, частни ясли, образователни школи и центрове. В дизайна на мярката се прави и още една промяна - няма да се изисква запазване на работните места за сезонните служители от 1 юни, както и липса на задължения към бюджета за данъци и осигуровки за 2020 г., но с условието, че те трябва да бъдат декларирани.

Ревизиите и проверките по ДДС в двете ключови дирекции на НАП - големи и средни данъкоплатци, не се възлагат автоматизирано, а това носи корупционен риск, е едно от заключенията в одит на Сметната палата за ефективността и ефикасността от администрирането на приходите от ДДС от 2016 до 2018 г. Според одиторите има непълноти и в процедурите, по които се извършва селекция коя компания да бъде проверена и коя не.

Бизнес

Бизнес средата в България леко се подобрява през юни. От минусови стойности през април и май показателят на бизнес климата се повишава до 5.5 пункта. Причината е, че текущото състояние на фирмите в промишлеността, строителството и търговията на дребно започва да се подобрява. Анкетираните от НСИ мениджъри залагат и на по-голяма активност през следващите месеци.

Големи руски туроператори отменят ваканции в България през юли. Причината е, че "нямат големи надежди за възобновяването на международния туризъм през следващия месец", става ясно от публикация на сайта на организацията на руските туроператори АТОР. Очертаващата се невъзможност руски туристи да посетят България поне още месец ще нанесе удар на туризма по Черноморието. Всеки десети турист в страната през миналия юли е бил руснак.

Сделки и проекти

Германският автомобилен производител Volkswagen се отказва от плановете си за изграждане на нов завод в Турция. Причината е спад в търсенето на нови автомобили в резултат на пандемията от коронавирус, съобщава AP. Кандидат за предприятието беше и България, като стигна до финала на процедурата. Най-големият автомобилен производител в света планираше да открие предприятие в Маниса, близо до Измир, като твърденията бяха, че има подписан предварителен договор за проекта.

Черноморската банка за търговия и развитие отпусна 35 млн. евро заем на най-големия производител на растителни масла в България - "Олива". Финансирането е част от синдикиран механизъм на стойност 90 млн. евро, предоставен от група международни търговски банки с водещ мениджър BNP Paribas Suisse, съобщиха от банката. Заемът е предвиден за оборотен капитал на новия завод на "Олива" в близост до Варна, който удвоява производствения й капацитет и увеличава експортните й възможности.

"Ремотекс М" е обявено в несъстоятелност. Решението на Софийския градски съд е от 24 юни и макар че все още може да се обжалва на следваща инстанция, финансовите показатели ясно говорят, че дейността му трудно може да бъде възстановена. Най-голям кредитор на фалиралото предприятие е ПИБ, а дяловете в него са заложени в полза на държавната ББР.

Малки и големи строители в необичайна надпревара за ремонт на ГКПП Калотина. В състезанието за 31 млн. лв. без ДДС са "Джи Пи груп", "Каро трейдинг" и "Парсек груп". Почти всички стари сгради и съоръжения ще бъдат разрушени, а тези, които биха могли да се ползват за други цели, ще се преместят и складират. Ще се разшири и трасето за входящ пътнически трафик, а за изходящия ще има ремонт.