🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Топ 5 от "Капитал": Колко взимат директорите на болниците, плажният бизнес остава резервиран за едри бизнесмени

Enery Development работи върху инвестиция в соларен парк за 500 млн. лв. в Хасково, как се прави биоферма от нулата, борсите в САЩ отчитат невиждан и неоправдан ръст

   ©  Цветелина Белутова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

1. Коя е най-добре платената позиция в България? Директор на болница със сигурност ще е сред претендентите, ако се съди според декларациите на лекарите, заемащи такава длъжност.

В топ 20 на медиците с най-високи заплати през 2019 г. по-често се срещат имената на директори на частни лечебни заведения, докато възнагражденията на управляващите държавни и общински болници в масовия случай са по-скромни. Но пък там доста по-ясно се вижда липсата на логика при определянето на заплатите им - те на пръв поглед не зависят от структурата на лечебното заведение, екипа му, преминалите пациенти, приходите и задълженията на болниците. След като доходите на директорите на болници бяха оповестени, сдружението "Български лекари за ново здравеопазване" разпрати открито писмо до управляващите здравния сектор с въпроси, като например кой определя месечното възнаграждение на директор с петцифрена заплата, докато същевременно болницата е на загуба, а медицинските сестри протестират срещу ниското заплащане. Прочетете повече в този текст.

2. След като тази година повечето българи ще се отбият до Черноморието, решихме да направим полезна карта на плажовете в България и кой ги владее.

Големите градски плажове заслужават едри бизнесмени за управляващи. Това, изглежда, е логиката, като се види кой контролира двата централни плажа във Варна и Бургас. На север процедурата за избор на концесионер беше обявена през декември 2019 г., а в началото на май бе избрана фирмата "Лазурен бряг 91" за концесионер за 20 години. За първата година концесионното възнаграждение е 137 хил. лв. без ДДС, а предвидените инвестиции за организация на целогодишно санитарно-хигиенно поддържане на плажа са 50 хил. лв. Фирмата е с краен собственик Петко Миланов Тодоров, за когото справка в Търговския регистър показва индиректни връзки с "Химимпорт". Прочетете повече в този текст.

3. В Хасково може да дойде инвестиция, която да промени енергийния пазар за години напред.

Най-голямата соларна електроцентрала в Централна и Източна Европа може да бъде изградена край Хасково. Преди дни общинският съвет в града даде предварително съгласие за учредяване на право на строеж за фотоволтаичния парк върху терен от 4000 декара край селата Книжовник и Долно Войводино. Намерението е там да бъдат инсталирани соларни панели с обща мощност 400 мегавата, които годишно биха могли да произвеждат достатъчно електроенергия за 200 хил. души. Единственият по-голям подобен проект в Европа е испанският Núñez de Balboa, чиято мощност е 500 мВт. Прогнозната инвестиция в проекта край Хасково се оценява на около 500 млн. лв., като зависи от момента на изграждането и пазарните условия тогава. Инвестиционното предложение е на българското дружество "Енери БГ 1", собственост на австрийската Enery Development, зад която пък стои сравнително голям световен играч от сектора на възобновяемата енергия - RP Global. Прочетете повече в този текст.

4. Историята на това как се прави биоферма, с много труд, търпение и почти без еврофондове.

Ферма "Поляна" в подножието на Странджа е особен и любим проект за предприемача Мартин Ганев. Идва на 8 декември 2009 г. Той искрено вярва във връзката с природата. Решава, че тук ще построи и къща. И го прави години по-късно - от камък и дърво, в тоскански стил. Ферма "Поляна" е изградена буквално в нищото. За да се справи с перманентната суша, Ганев бие сонди, водата излиза от 60 м дълбочина. Проблемът е, че няма ток, който да задвижи помпите - тогава изгражда соларни инсталации, с които да обезпечи водоснабдяването. След това изгражда огромни резервоари, в които да складира водата, и чак тогава прави капково напояване. Така създава интегрирана поливна система.

В "Поляна" се отглеждат различни видове зърнени култури - пшеница банкути, лилава пшеница, камут, ръж, ечимик, просо, овес, черен лимец, двузърнест лимец, спелта. Фермата не разчита на високи приходи, а на качество. А също и 300 овце, 60 крави, кози, кокошки и дори щрауси. Ганев произвежда също и вино и сладка. Прочетете повече в този текст.

5. Ако не сте опитен инвеститор, вероятно не знаете какво се случва на борсите напоследък и защо. Тук се опитахме да ви помогнем.

Tesla вече струва няколко пъти повече от трите най-големи автопроизводителя в САЩ, Apple - колкото всички английски кампании в индекса FTSE 100, a на Zoom ще му трябват около 600 години, за да покрие цената си на акция при печалбата, която има в момента. На фона на привидно спокойни и объркани заради пандемията от COVID-19 пазари под повърхността им се развихря истинска борсова буря, носеща доходност от десетки проценти на ден. Борсовата ракета лети високо, а все повече чужди и местни анализатори започват да говорят за прегряване на пазара и дори балонизиране на определени позиции. Последното трябва да е и сигнална лампа за малките и неопитни инвеститори, които искат да хванат вълната на всяка цена. Прочетете повече в този текст.