🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Има ли пилот в борсовата ракета

Ръстът на акциите и капитализациите на някои компании в САЩ вече достига неоправдани и невиждани размери.

Бюлетин: Моят Капитал Моят Капитал

Най-важното от света на личните финанси, пазарите и управлението на спестяванията.

Темата накратко
  • Увеличават се гласовете, които говорят за еуфория и за прегряване на пазара, а някои - за откровен балон на активите.
  • Пазарът е движен и от много дребни и неопитни инвеститори, които трябва много да внимават.

Tesla вече струва няколко пъти повече от трите най-големи автопроизводителя в САЩ, Apple - колкото всички английски кампании в индекса FTSE 100, a на Zoom ще му трябват около 600 години, за да покрие цената си на акция при печалбата, която има в момента. На фона на привидно спокойни и объркани заради пандемията от COVID-19 пазари под повърхността им се развихря истинска борсова буря, носеща доходност от десетки проценти на ден. Борсовата ракета лети високо, а все повече чужди и местни анализатори започват да говорят за прегряване на пазара и дори балонизиране на определени позиции. Последното трябва да е и сигнална лампа за малките и неопитни инвеститори, които искат да хванат вълната на всяка цена.

През седмицата станахме свидетели на истински фурор на Уолстрийт, воден основно от трите компании. Apple и Tesla раздробиха своите акции в сплитове съответно 4 и 5 към 1, което донесе нов паричен поток от нови и предимно малки инвеститори. Zoom отчете рекордно повишение на приходите си и печалбата през второто тримесечие и по време на сесията във вторник в Ню Йорк акциите на компанията за конферентни разговори поскъпнаха с 40%. Само за ден. Трите компании общо струват почти 3 трилиона долара, а създателят на Тesla Илън Мъск за ден в понеделник беше третият най-богат човек в САЩ, изпреварвайки за кратко Марк Зукърбърг, който ден след това си върна позицията според данните на Bloomberg Billionaires Index. Първи и втори са Джеф Безос и Бил Гейтс. В компанията на борсовите ракети са и Amazon, Netflix, Spotify, Facebook - все компании от новата икономика и Big Tech, както и другата трилионна Microsoft. IT секторът има все по-голямо влияние и върху движението на индеските в САЩ, което създава усещането, че всички е нагоре.

Как се надува борса

Извън статистиката в момента на пазарите става нещо наистина невиждано. Освен евтините пари, които осигуряват нулевите лихви на централните банки и липсата на много доходна алтернатива, важен генератор на оптимизъм са малките инвеститори, но много от тях излизат на пазарите за първи път чрез платформи за лесен достъп без такси като Robinhood и Revolut. Често с тях върви и сляп оптимизъм, че трендът никога няма да се обърне - но така си мислиха всички и по време на дотком бума. Може да си спомним и България 2008-2009 г. Цветослав Цачев, главен инвестиционен консултант на "Елана трейдинг", дава обяснение как се захранва еуфорията на Уолстрийт в момента: "Спекулантите сега са във вихъра си. Те са подмамени от търговията без комисиони и използват голям ливъридж, за да мултиплицират печалбите.

"Рекордите (балоните) са, за да бъдат подобрявани и спокойно може да заявим, че в момента имаме нов лидер на почетната стълбица."

Красимир Атанасов, професионален инвеститор

За тях обикновеният сплит на акциите на Tesla и Apple са "безплатни" пари. В същото време алгоритъм трейдърите застават пред поръчките им, засилват импулса на пазара и водят до още по-големи движения на цените на акциите. Но и много капитали стоят настрана от акциите - фондове, за които фундаментът е по-важен. Тези пари бавно се насочват от кеш към борсите. Все повече инвеститори стават оптимисти за растежа на цените и приближава моментът, когато всички ще са позитивно настроени и имат акции. Тогава балонът се пука. Може да бъде след година или още утре."

Много от новите инвеститори не гледат никакъв фундамент на компаниите. Съотношението цена/печалба (P/E) при Zoom във вторник беше 580 - индикатор, който показва колко пъти цената на акция е по-висока от печалбата, или колко години са нужни, за да бъде покрита тя. Макар и да не е най-точният показател за оценката на една компания, тя е важен индикатор за подцененост или надцененост. "Оценката на тези компании е изключително висока и е съпоставима само с предишните балони на активите, каквито видяхме през 2000 г. (спукването на дотком - бел. ред) и 2007 г. (кризата с Lehman Brothers). Дори и да има огромен растеж, както е при Zoom, акцията се търгува 50 пъти над прогнозните приходи за тази година, които вече са фантастично добри. Еуфорията на пазара е изключително висока и често анализаторите се чудят с какво да оправдаят високата цена на акциите и бъдещите прогнози за продължаване на растежа", коментира Цветослав Цачев.

Купи ми имидж

Много хора си купуват и просто имидж. Младото поколение вярва силно във визионерската способност на Илън Мъск да промени начина, по който се придвижваме. Tesla e лидер в продажбите на електрически коли в САЩ и света, но има около 1% пазарен дял на целия автопазар в Америка. Платформи като Robinhood отвориха пътя към борсата, в България през Revolut всеки може да стане акционер в Apple и срещу 20 долара (това става чрез фракции в акции, което брокерът позволява). Само през август 40 хиляди сметки в платформата са добавили акции на Tesla в портфейлите си. Процесът не е ограничен само до САЩ - през тази година южнокорейски малки инвеститори са придобили 1% от производителя на електромобили, чиято пазарна капитализация вече е над 450 млрд. долара, повече от всички американски автопроизводители.

"Еуфорията е изключително висока и често анализаторите се чудят с какво да оправдаят високите цени и бъдещите прогнози за продължаване на растежа."

Цветослав Цачев, "Елана трейдинг"

След сплитовете на Аpple и Tesla в началото на тази седмица платформите за електронна търговия в САЩ изпитваха известни трудности и най-вече забавяне в изпълнението на сделките покрай желанието на дребните инвеститори да придобият от новите "по-евтини" акции. При сплит реално се раздробяват старите акции, като падат цените им, но за сметка на това инвеститорът получава няколко нови книжа. Въпреки че това няма никакъв финансов ефект, носи психологически. По-евтините акции дават възможност на нови и по-малки инвеститори да се включат, увеличава се и ликвидността.

Фаза "Еуфория"

Горното кара все повече професионални инвеститори и анализатори да предупреждават за еуфорията на пазара, след която може да има и разочарования - инвеститорът милиардер Леон Купърман, Нуриел Рубини са само малка част от имената. Сред основните им аргументи е разривът между пазари и реална икономика, която в момента е в рецесия. Компании от петролния, транспортния, финансовия и други представители на реалния сектор са далеч дори от нивата си в началото на годината.

Еуфорията е фазата, в която всички навлизат на пазара - най-вече дребни инвеститори, привлечени от огромните печалби, които той е осигурил досега, често без никакъв анализ. И всеки иска да е на купона. След еуфорията често обаче идва и разочарованието от корекцията и сериозен спад в цените на финансовите инструменти и започва да се говори за спукване на балона.

"Когато говорим за балони, 1929 (борсовата паника и последвалата Велика депресия - бел. ред.) и 2000 г. изпъкват ярко в мислите ни като христоматийни примери. Рекордите са, за да бъдат подобрявани, и спокойно може да заявим, че в момента имаме нов лидер на почетната стълбица. Сходните черти с нашия балон от 2007 г., когато след сток сплит акциите полетяваха нагоре без значение, че само по себе си това не носи нищо на стойността на компанията, са повече от очевадни", коментира пред "Капитал" и Красимир Атанасов, дългогодишен портфолио мениджър и професионален инвеститор в България и чужбина.

Няма много логика

В подобни ситуации за дребния и неопитен инвеститор е важно да знае, че миналите и настоящите печалби не са гаранция за бъдещи, както и че преди всяка инвестиция се иска добра подготовка, но и риск мениджмънт. "Централните банки създават балон, който не могат да контролират. В тази ситуация сега няма нищо от логиката на дългосрочното инвестиране. Тя е спекулация и бързи движения на цените, от които може да се спечели, но са необходими постоянно внимание и отличен риск мениджмънт", казва Цветослав Цачев. А по повод устрема на новаците и оптимизма, който налива Фед на пазарите, Красимир Атанасов обобщава: "За вярващите, ще припомня думите на изпълнителния директор на Citibank през 2007 г.: "Докато ни пускат музика, трябва да станем и да танцуваме." Тогава Фед спаси ли пазара?

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    coffee.bean avatar :-|
    coffee.bean
    • + 2

    Така е, голями са оценките на много щатски компании, но и голямо и невиждано е печатането на пари. На практика обърна се парадигмата, че Централните банки(ЦБ) не финансират бюджетни дефицити и не печатата пари за да не предизвикат инфлация. Днес вече целта им е инфлация, което е парадокс. Фактически ЦБ ще се окажат най-големите крадци от народите, чрез предизвиканата от тях инфлация. Откраднатото от някоя обществена поръчка са жълти стотинки, спрямо кражбите на ЦБ предизвикващи инфлация. Това са кражби от джоба на всеки човек и на всяка фирма. Да, едни се защитават по-добре от други, но това е резултата - обезценка на парите,

    Нередност?
Нов коментар