Лекари за милиони

Според декларациите като цяло директорите на общинските болници получават повече, отколкото тези на държавните и университетските клиники. Директорът на най-голяматачастна болница е с около 15 хил. лв. месечно възнаграждение.
Според декларациите като цяло директорите на общинските болници получават повече, отколкото тези на държавните и университетските клиники. Директорът на най-голяматачастна болница е с около 15 хил. лв. месечно възнаграждение.
Според декларациите като цяло директорите на общинските болници получават повече, отколкото тези на държавните и университетските клиники. Директорът на най-голяматачастна болница е с около 15 хил. лв. месечно възнаграждение.    ©  Цветелина Белутова
Според декларациите като цяло директорите на общинските болници получават повече, отколкото тези на държавните и университетските клиники. Директорът на най-голяматачастна болница е с около 15 хил. лв. месечно възнаграждение.    ©  Цветелина Белутова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Темата накратко
  • Имотните декларации на управителите на болници показват дисбаланси при формиране на възнагражденията им.
  • Повечето работят на две места, държат значителни суми кеш, а заплатите им не зависят от типа лечебно заведение, което управляват.
  • В топ 20 по доходи доминират мениджърите и собствениците на частни заведения.

Репликата на Хелмут Кол, че не е лекар, за да кара "Мерцедес", е всеизвестна в медицинските среди. Месечните заплати на добрите германски специалисти от около 8000 евро обаче са постижими и в България. Поне ако се съди по публикуваните наскоро имотни декларации на мениджърите на болници в страната.

В топ 20 на медиците с най-високи заплати през 2019 г. по-често се срещат имената на директори на частни лечебни заведения, докато възнагражденията на управляващите държавни и общински болници в масовия случай са по-скромни. Но пък там доста по-ясно се вижда липсата на логика при определянето на заплатите им - те на пръв поглед не зависят от структурата на лечебното заведение, екипа му, преминалите пациенти, приходите и задълженията на болниците.

С малки изключения повечето директори на най-големите държавни лечебни заведения в България получават ниски заплати за високата отговорност, която носят, и те ги допълват с втори трудов договор, операции, преподавателска дейност, клинични изпитвания, писане на учебници и частна практика.

Декларациите показват още, че пропастта между най-ниските и най-високите заплати в здравния сектор е огромна и явно ще продължи да създава напрежение между медицинските специалисти. След като доходите на директорите на болници бяха оповестени, сдружението "Български лекари за ново здравеопазване" разпрати открито писмо до управляващите здравния сектор с въпроси, като например кой определя месечното възнаграждение на директор с петцифрена заплата, докато същевременно болницата е на загуба, а медицинските сестри протестират срещу ниското заплащане.

Ножицата в държавните болници

В България по закон, за да заеме каквато и да било управленска позиция, един лекар трябва да придобие втора магистратура по здравен мениджмънт. Всяко отделение, сектор, клиника и болница могат да се управляват само от специалист по здравен мениджмънт и от никакъв друг експерт, например юрист или икономист. В държавните заведения тези хора се назначават от държавата след конкурс, който се провежда от Министерството на здравеопазването, а в общинските - от общинските съвети и от кмета. Често тези състезания са при липсата на конкуренция и понякога са партийно предопределени. Определянето на възнагражденията на всеки мениджър на болница е индивидуално.

Най-добре платеният директор на държавна болница през миналата година е бил проф. д-р Иван Костов, който управлява "Майчин дом" - София. Той е получил годишна заплата 177 395 лв. (виж таблицата), като освен това има приходи от втори договор 26 720 лв. и 128 хил. лв. от стопанска дейност и др. Той управлява 559 служители, като според последния отчет на клиниката за полугодието лечебното заведение е на загуба 3.6 млн. лв., а задълженията му към доставчици са 4 млн. лв. Приходите на "Майчин дом" за полугодието са 9.587 млн. лв., от които 6.9 са по линия на здравната каса, а 1.4 млн. са от избор на екип, като пациентите са заплащали още за кръвни, генетични изследвания и ВИП услуги. По информация на "Капитал" средната заплата на началниците на клиниките в АГ болницата е около 5300 лв. на месец, а на акушерките - около 1800 лв.

Известният като най-богатия български лекар - кардиохирургът проф. д-р Генчо Начев, директор на УМБАЛ "Св. Екатерина", през миналата година е получил заплата 114 хил. лв., но към нея е прибавил над 310 хил. от стопанска дейност. През полугодието на 2020 г. болницата е получила приходи 17.3 млн. лв. Клиниката има натрупана загуба 5.1 млн. лв. 924 хил. лв. задължения към доставчици и няма просрочени задължения. За сравнение - средната работна заплата на началниците на клиники в "Св. Екатерина" по неофициална информация е над 7500 лв. на месец, началниците на отделения получават средно около 4500 лв.

Сравненията между болничните заведения обаче невинаги са показателни - заплатите в тях зависят от вижданията на мениджмънта, собствениците, но и от вида специалисти, както и от клиничните пътеки, по които работят.

Министерството на вътрешните работи може само да се гордее, че е осигурило на завеждащия бутиковата им болница проф. Ненчо Смилов заплата 122 500 лв., която е по-висока от тази на ген. Венцислав Мутафчийски, началник на Военномедицинска академия, който управлява огромна структура в София и цялата страна.

Здравното министерство от две години е въвело стандарт за управление на финансовите потоци в държавните и общинските лечебни заведения. Според този стандарт здравният министър одобрява всеки разход на стойност над 15 хил. лв. и на практика управлението на болниците е ръчно. А тази година има и задължение поне 50% от приходите на лечебните заведения да отиват за заплати на екипа. Затова заплатите на болничните директори, които бяха публикувани в годишните им имотни декларации, показват по какъв начин държавата оценява работата на онези, които управляват и работят в структуроопределящи клиники. Например директорът на най-голямата като постъпления и мащаб болница в България - пловдивската университетска болница "Св. Георги", изобщо не присъства в топ 20 на мениджърите с най-високи доходи (виж таблицата).

Възнаграждението на д-р Антон Петков от УМБАЛ "Св. Иван Рилски" - над 79 хил. лв., например е по-високо от това на директора на УМБАЛСМ "Пирогов" проф. д-р Асен Балтов, който управлява далеч по-голяма, структуроопределяща за здравния сектор в цяла България и работеща денонощно болница. Сегашният здравен министър проф. Костадин Ангелов, който също управляваше една от най-големите болнични структури в България - "Александровска", е бил със заплата 64 684 лв., а директорът на ИСУЛ - с 58 хил. лв.

Директорът на националната психиатрична и неврологична болница - един от най-изтъкнатите невролози в България, академик Иван Миланов, например е стопил дългосрочните задължения на болницата до 0, а краткосрочните са минимална сума, основно за заплати на персонала. Той обаче е със заплата около 49 233 лв., по-малка от тази на повечето управители на общински болници. Сред големите държавни болници най-ниско изглежда възнаграждението на директора на УМБАЛ "Канев" - Русе, който получава 21 хил., но компенсира с втори договор за същата сума. Директорът на правителствената болница "Лозенец" проф. д-р Любомир Спасов не е декларирал заплатата си.

Съществуват, разбира се, и директори и собственици на болници, които са осигурени на минимални работни заплати за сектора и получават около 12 хил. лв. годишно, като например директора на кардиоболница в Ловеч. Все пак трябва да се има предвид, че много от мениджърите и в държавни, и в частни клиники обаче не са декларирали заплатите си.

Цената на общинското здравеопазване

Възможно е да смятате, че мястото на голямата медицина не е в малките 130 общински болници, но техните принципали - местните общини, намират труда на директорите им за значим, а държавата досега не се е възпротивила. Това са болниците в най-тежко финансово състояние, в които държавата всяко тримесечие търси начин да налее допълнителни средства и да продължи съществуването им. Най-често заплатите на управителите на общинските болници са около 50-60 хил. лв. годишно. Но има и такива, които се открояват с доста по-високи възнаграждения.

Например със заплащане 173 хил. лв. е директорът на общинската онкоболница във Варна, а директорът на болницата в Мадан получава 175 хил. лв. Директорката на болницата в Кубрат Павлина Мичева е получила 131 047 лв., директорът на болницата в Карнобат - 127 хил. лв., а директорите на Първа градска болница в София и на болницата в Самоков например получават повече от директорите на "Пирогов", "Александровска" и ИСУЛ, като се има предвид, че в тези общински болници не се развива уникална за страната върхова медицина, не всички от тях са в цветущо финансово състояние и ползват субсидии от държавата.

Логично, всеки, който плаща здравни вноски, би искал те да се харчат по предназначение, а лекарите и сестрите, които се грижат за него, да получават заплати, които съответстват на професионалната им квалификация.

От декларациите обаче е видно, че дори и най-високото ниво в държавните и общинските болници - директорите, с някои изключения, получават заплати, които са несравними с тези в частния сектор и допълват доходите си със стопанска дейност и втори договор, което поставя въпроса на кое са отдадени повече.

В опит да тушира напрежението около заплатите на медиците държавата въведе правило, в сила от тази година, според което поне 50% от приходите на лечебните заведения да отиват за заплати на екипа. Истината обаче е, че плащанията за здраве (под формата на осигуровки, доплащания и дори под масата) в България не са малко (около 8 млрд. лв. по оценки на ЕК и Световната банка). И индиректно потвърждение за това са и сумите, декларирани от някои медици като доход. Въпросът е как тези милиарди в сектора да се управляват ефективно. А заплатите са само част от уравнението.

Най-високи са възнагражденията в частния сектор

Най-високи доходи декларират директорите и собствениците на частните болници (виж таблицата). Те ги оповестяват, тъй като основният източник на приходи във всички клиники са плащанията за извършена лечебна дейност от здравната каса, която борави с обществени средства от здравни осигуровки. Болниците получават от НЗОК между 75% и 100% от приходите си. Останалите средства в частните болници са от доплащане от пациенти за избор на екип и други услуги.

Заплатите на болничните директори, които в частните болници обикновено са и собственици, са високи по-две причини. Първата е, че вероятно чисто търговски те управляват болниците по-добре, отколкото това се случва в обществения сектор. Втората според данъчни консултанти е, че на собствениците им е по-изгодно да получат доходите си по договори за управление и да платят 10% данък общ доход върху тях, вместо да минават през дълги общи събрания, решения за изплащане на дивиденти и др.

Най-високи декларирани доходи има ортопедът д-р Христо Мазнейков, който заедно със съпругата си, АГ специалистът д-р Валентина Мазнейкова, притежават софийската частна болница "Св. София". През миналата година д-р Мазнейков е получил от клиниката си 1.645 млн. лв., а съпругата му - 866 227 лв.

На второ място по приходи е Кирил Панайотов от Русе, бивш общински съветник от ГЕРБ и основател на клуб "Медик" в града, който притежава верига от лечебни заведения и през кардиологичната си болница "Медикакор" - Русе, е обявил заплата 1.170 млн. лв. и приходи по втори трудов договор 38 440 лв. Ивелин Йоцов, директор на друга болница в Русе, собственост на Панайотов, например е със заплата 523 464 лв. през миналата година.

Собственикът на МБАЛ "Сердика" - София, д-р Методи Янков е декларирал 421 706 лв. доходи от болницата си.

Един от най-търсените хирурзи в Югозападна България, собственик на МБАЛ "Св. Иван Рилски 2003" - Дупница, д-р Ени Лефтеров е с доходи 337 039 лв. и е получил още 75 456 лв. по втори трудов договор.

При заплатите на директорите на частни болници обаче също има разлики. Например директорът на най-голямата частна болница - "Аджибадем Сити клиник болница Токуда", д-р Валентина Милева се е разписала срещу 181 хил. лв. през миналата година, а болницата е с приходи над 110 млн. лв.

В същото време Ина Филипова, която управлява СБАЛ "Специал медик - Пловдив", която е с 30 легла и през миналата година е получила от НЗОК 862 хил. лв., е с годишна заплата 235 419 лв. - почти една четвърт от приходите на болницата от основния й източник.

Разбира се, в частния сектор има и откровено доброволчество или грешки в декларациите - например според това, което е посочила, директорът на частната рехабилитационна болница "Мари" в Несебър Антоанета Гьонкова е работила цяла година за 4059 лв.

Любов към кеша

В декларациите на болничните директори прави изключително впечатление недоверието на сектора към финансовите институции и предпочитанието към парите в брой.

Почти няма директор, който да не е обявил солидни налични суми кеш, като обикновено става въпрос за поне 50 хил. лв., получени от заплата. Има например директор на държавна болница с 41 хил. лв. годишна заплата и 35 хил. лв. кеш в себе си. Има директори и собственици на лечебни заведения, които държат налични суми от типа на 356 хил., 400 хил., 600 хил. лв., 700 хил., включително и над 1 млн. лв. налични...

Има и управляващи клиниките, които са поделили средствата си между пари в брой и банкови депозити, които надвишават 1 млн. лв. Много малко са онези, които са инвестирали в пенсионни фондове, застраховки и ценни книжа.
4 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 3
    lwe49683579 avatar :-|
    lwe49683579

    Къде отиват ocигурените cрeдcтвa, включително зa здрaвeoпaзвaнeтo? В джобовете и "сметките" на изпълнителните директори и техните тясноприближени. Бoлничнaтa рибa ce вмириcвa oт глaвaтa - дирeктoритe нa бoлници ca нaй-гoлямoтo злo в ocнoвaтa нa лични крaжби зa милиoни, изтoчвaнe нa бюджeтa, НЗOК, лишaвaнe нa мeдицитe (особено нa първa линия) oт нacoчeнитe зa тях cрeдcтвa, нe ce въвeждa cтaтутът нa инфeкциoзнo oтдeлeниe - 7-чacoв рaбoтeн дeн, дoпълнитeлнo възнaгрaждeниe, дoпълнитeлнa хрaнa, нe ce зaплaщa извънрeдeн труд, a зa цeлтa ce фaлшифицирaт рaбoтни грaфици с незаконно вписване на по-малко количество изработени от служителите часове, нeзaвиcимo, чe тeзи прecтъплeния cи личaт oт нecъoтвeтcвиятa c рaпoртнитe днeвници и т.н. В същото време до август 2020 г. бяха забранени всички отпуски в интензивно отделение. Прecтъпeн примeр зa тaкъв "ръкoвoдитeл" e Любчo Пeнeв - дирeктoр нa МБAЛББ - "Cв. Coфия" - бeлoдрoбнaтa бoлницa c интeнзивнo oтдeлeниe, гръднa хирургия, дeтcкa клиникa - нa бул. "Ив. Гeшoв" 19-17. Тoвa пaрвeню ce издигнa нeзнaйнo кaк oт прocт зaкупчик, ВПOCЛEДCТВИE - Зaв. ACЧ, икoнoмичecки дирeктoр a ceгa този изтъкнат „бизнесмен-икономист” е eднoличeн aкциoнeр, с „печеливше участие” в 10 лични фирми.. Липca нe caмo нa мeдицинcкo oбрaзoвaниe, a и нa дocтaтъчeн икoнoмичecки цeнз (зaвършил зaдoчнo и "cлучaйнo - фиктивно"), нe бeз "пoмoщтa нa лицeтo Любoмир Гaйдoв oт МЗ, (след завършването, „великият икономист” наричаше „фискалния бон” – „фиксален бон”. Винаги е парадирал с близостта си с такива пропаднали мафиоти като Манол Велев – неслучайно последният е „полумъртъв” от 2007 г., а нашият Рокфелер Владайски – Казанова, през януари 2009 г.беше наръган двукратно с нож в гърба от пияна деградирала любовница (Галина Чернаева). Никога не е допускан за снимки и срещи с другите директори на болници – всички се срамуват от него и го презират заради простотията и наглостта му. Даже и снимката му на сайта на болницата е фалшива (на друго лице): от какво и кого се плаши – може би от себе си? Ocвeн вcичкитe му прecтъплeния, cпoмeнaвaм и oбидитe и унижeниeтo към cлужитeлитe му, нeхaйcтвoтo към живoтa нa пoвeрeнитe му бoлни. Заобиколил се е от доносници и интриганти, които нищо друго „не работят”, а само вредят, като „вдъхновителя си”! Cлeд нeпрeкъcнaтa диктaтурa, някoлкo дeceтки гoдини – „пожизнено несменяемият корифей” в „икономиката и здр. мениджмънт” прoдължaвa дa рaзcипвa бoлницaтa, в кoятo oтдaвнa никoй нe иcкa дa зaпoчвa работа и нe cмee дa се застоява, а пeрcoнaлът ce тoпи. ДOКOГA?

    Нередност?
  • 4
    qgm16157331941008773 avatar :-@
    Dariy Vadow

    8000€ заплата на лекар в Германия? 1) ако има специалност и води отдел, 2) това е бруто. При Меркел това значи около 3900 со 4100 нето на банковата сметка в данъчна група 1. Дъщеря ми не води отдел, със стаж 8г. анестезиолог взима около 4200€ бруто на месец, т.е. около 4200 нето; + дежурства (облагат се двойно). Наемът в един 200000-ен град е 900€. Кола за да пътува 10км. че да е 6:45 в операционната също струва скъпо в Германия. Връща се 18:00 пребита и в 21:00 ляга за да стане в 5:30. С други думи, търси работа другаде, но е нужен нов език, нещо важно в лекарска професия. Разбира се, познаваме лекари, които вземат 25000€ бруто на месец, със собствена практика и 2-3 роби. Кой както се нареди в Меркелстан.

    Нередност?
Нов коментар