🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Топ 5 от "Капитал": Голямото телевизионно разместване при bTV и "Нова"; Любен Гоцев - генералът сянка

Предизборните заявки на властта в бюджет 2021; колко хора са съкратили най-големите работодатели в пандемията; новата добавка на "Агрополихим"

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

1. Голямото телевизионно разместване: bTV вече е на чешкия милиардер Петр Келнер, а новият собственик на БТК преговаря да купи "Нова"

Една от най-големите трансформации на българския телевизионен, рекламен и телеком пазар е напът да се случи в идващите седмици. Този вторник новият собственик на bTV и основните канали в още четири държави - фондът на чешкия бизнесмен Петр Келнер PPF, влезе във владение на българската телевизия. Той е собственик и на един от трите големи телекома тук, след като преди две години купи местния бизнес на "Теленор". Така една от двете големи частни национални телевизии става част от група, в която е и един от големите телекоми. Това обаче може и да не е всичко.

Според няколко независими източника на "Капитал" в момента тече процедура по продажба на "Нова броудкастинг груп" - най-голямата българска медийна група, която включва тв каналите около "Нова телевизия" и дигиталния бизнес около "Нетинфо". Сега компанията е собственост на братята Кирил и Георги Домусчиеви. Процедурата по продажба е започнала в началото на лятото, като в момента в "Нова броудкастинг груп" се извършва дю дилиджънс. Източниците на "Капитал" разказват, че основният кандидат, с когото се преговаря, е United Group (UG), която през лятото стана собственик на БТК. Вижте подробности тук.

2. Влиянието на ген. Любен Гоцев върху прехода е повече митология, умело поддържана от самия него, в която любителите на конспирациите вярват

"Кой е този малкия, бе? А, това е Маджо! Кой е този, бе? А, това е еди кой си... Те бяха едни сополанковци. Бяха повече момчета на Митко Иванов, ако сме честни, той ме запозна с тях. Той е работил със Стоил Славов. Когато минавах покрай тях, те се свиваха, аз бях къде-къде-министър. Като ме видеха, се дръпваха леко. Ние бяхме на четвъртия етаж, те на втория. По-късно се разбра, че това било свърталище едва ли не на всички групировки - ВИС и СИК. Тогава те са били една група. Пред кафенето отпред бяха сложили маси, чадъри, имаше скара-бира, лайф... А другите момчета въобще, въобще не мога да кажа, че съм ги познавал."

Думите са на Любен Гоцев от биографичната книга "Човекът в сянка". Генералът от Държавна сигурност (ДС), който почина миналата седмица, е сочен за един от създателите на силовите групировки в България. За сив кардинал на политическия живот в годините на прехода. За създател на митичния кръг "Монтерей", където се събират бивши ченгета и дипломати. За човека, върнал Симеон Сакскобургготски в България. Всичко това се оказва силно преувеличено, когато се базираме на фактите и документите.

3. Правителството ударно обещава милиони от неприетия бюджет 2021. Това ще раздуе дефицита, а ефектът е спорен

"Понеже 11 години всяко наше правителство, с всеки наш финансов министър сме държали да е на излишък бюджетът, никой не може да ме обвини в предизборно харчене." С тези думи премиерът Бойко Борисов обяви поредната доза допълнителни разходи, които се планират с бюджета за следващата (изборна) година - 10% увеличение на заплатите в публичния сектор, актуализация на пенсиите и обещаното още в началото на мандата удвояване на възнагражденията на учителите. Няколко дни по-рано пък стана ясно, че детски надбавки ще взимат всички родители, разширява се и обхватът на помощите за първокласници и осмокласници. Дотук грубата сметката е за над 3 млрд. лв. Нищо чудно обаче, докато бъде публикуван този текст, в нечий кабинет (или джип) да е решена поредната доза нови милиони, които финансовият министър да трябва някак да намести.

Стремежът да се увеличат пенсиите, помощите за деца, заплатите на учители и лекари като цяло звучи добре - на теория, когато и да се случи, винаги ще е закъсняло в "най-бедната страна от ЕС". Въпросът обаче е как (и за сметка на кого) се случва това. Както и доколко зад подобни обещания стои целенасочена държавна политика със смислени цели или просто властта (въпреки уверенията на Борисов в обратното) все пак е решила да харчи като за последно преди предстоящите парламентарни избори. Прочетете тук.

4. Най-големите работодатели прибягват до сравнително малко съкращения в пандемията, показва анализ на броя на наетите в топ 200 фирми за последната година

Над 100 хил. новорегистрирани безработни в месеците от началото на пандемията до юни и спад на наетите лица в икономиката с над 70 хил. Това показва сухата статистика. Зад нея освен много лични истории се крият и много нови тенденции, секторни размествания, възможности и въпроси. Като например кои компании са най-ударени и това ли е всичко?

Кратък отговор няма, но като цяло данните сочат, че засега големите работодатели устояват на кризата и не прибягват към големи съкращения. Събраната от "Капитал" информация за осигурените лица в най-големите компании (извадката обхваща над 200 дружества - почти всички в страната с над 700 служители, в които работят около 350 хил. души, или над 15% от наетите лица в България) показва, че те до юли 2020 г. са намалили персонала си с едва около 8 хил. души от началото на пандемията и с под 15 хил. души спрямо юли 2019 г. Или в процентно изражение това са едва 2.25 и 4.1% спадове съответно. Вижте още в този текст.

5. "Агрополихим" е придобил производителя на фуражни добавки "Алифос България", който е с оборот 26 млн. лв. и работи почти само за износ

Малка, но интересна придобивка добави към портфейла си девненският "Агрополихим". Сделката за производителя на фосфатни фуражни добавки "Алифос България" не е голяма - малко над 2 млн. евро, и минава през синдика на фалиралия бивш собственик, а оборотът на самото предприятие е далеч под този на торовия завод (виж таблицата). Придобиването ще позволи на "Агрополихим" да включи продукти с по-висока добавена стойност в листата си, както и марка, която е добре позната в сектора. А интегрираното производство ще даде конкурентно предимство на новото обединение.

За "Агрополихим" сделката изглежда логична. От една страна, и двете компании работят в сферата на химическата индустрия, макар и за различен тип клиенти - торовият завод продава продукцията си на земеделски производители, а "Алифос" прави хранителни добавки за животновъдството. От друга страна, "Агрополихим" осигурява ключова суровина за производството на "Алифос" - фосфорна киселина, така че покупката на предприятието на практика означава и запазване на клиент, чиято фабрика освен това е разположена на площадката на торовия гигант. Любопитна подробност е, че двете предприятия имат обща история и белгийска собственост.

3 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 2
    chichka avatar :-P
    chichka

    Тази ермалъкТВ откакто стана Божков ТВ много хора прескачат канала им! Особено ако екимянчо или Канна Рачева се появят на екрана....

    Нередност?
Нов коментар