🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Новата добавка на "Агрополихим"

Девненският торов завод наскоро е придобил производителя на фуражни добавки "Алифос България"

Фабриката на "Алифос" се намира на територията на "Агрополихим" и получава основната си суровина по тръбопровод от торовия завод
Фабриката на "Алифос" се намира на територията на "Агрополихим" и получава основната си суровина по тръбопровод от торовия завод
Фабриката на "Алифос" се намира на територията на "Агрополихим" и получава основната си суровина по тръбопровод от торовия завод    ©  ЮЛИЯ ЛАЗАРОВА
Фабриката на "Алифос" се намира на територията на "Агрополихим" и получава основната си суровина по тръбопровод от торовия завод    ©  ЮЛИЯ ЛАЗАРОВА
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Темата накратко
  • Девненският торов завод наскоро е придобил производителя на фуражни добавки "Алифос България"
  • Сделката е минала през синдика на бившия белгийски собственик и е за малко над 2 млн. евро
  • Купеното от "Агрополихим" предприятие е с оборот 26 млн. лв. и работи почти само за износ

Малка, но интересна придобивка добави към портфейла си девненският "Агрополихим". Сделката за производителя на фосфатни фуражни добавки "Алифос България" не е голяма - малко над 2 млн. евро, и минава през синдика на фалиралия бивш собственик, а оборотът на самото предприятие е далеч под този на торовия завод (виж таблицата). Придобиването ще позволи на "Агрополихим" да включи продукти с по-висока добавена стойност в листата си, както и марка, която е добре позната в сектора. А интегрираното производство ще даде конкурентно предимство на новото обединение.

За "Агрополихим" сделката изглежда логична. От една страна, и двете компании работят в сферата на химическата индустрия, макар и за различен тип клиенти - торовият завод продава продукцията си на земеделски производители, а "Алифос" прави хранителни добавки за животновъдството. От друга страна, "Агрополихим" осигурява ключова суровина за производството на "Алифос" - фосфорна киселина, така че покупката на предприятието на практика означава и запазване на клиент, чиято фабрика освен това е разположена на площадката на торовия гигант. Любопитна подробност е, че двете предприятия имат обща история и белгийска собственост.

Бърза сделка

Сделката се подготвя от март, когато собственикът Aliphos Belgium, заедно с групата Ecophos, от която е част, беше обявен в несъстоятелност и синдикът предложи активите за разпродажба. Основните кредитори на дружеството са група банки, отпуснали синдикиран заем през 2015 г., който е бил частично обезпечен със залог на "Алифос България". Затова и "Агрополихим" започва преговори с кредидторките за покупката на българското предприятие. В средата на юли е постигнато споразумение, с което банките цедират вземането си за 1.9 млн. евро (общо главница и лихви) и освобождават залога. Успоредно с това е подписан договор за покупката на 100% от "Алифос България" със синдика на белгийската група. Цената, която "Агрополихим" плаща за предприятието, е 310 436 евро, като в пакета влизат и търговските марки на Aliphos. От последния отчет на "Алифос", който е публикуван след приключването на сделката, става ясно, че "Агрополихим" планира да трансформира изкупения банков заем в дългосрочен заем с "Алифос".

От 7 август "Агрополихим" е вписан като едноличен собственик на дружеството. Направени са и промени в ръководството, като в съвета на директорите влизат лица от "Агрополихим", а изпълнителен директор става съсобственикът на торовия завод Филип Ромбаут. Досегашният представител на "Алифос" Деница Желязкова е назначена за прокурист.

Дългогодишно партньорство

Купувачът и продавачът имат близо 20-годишно партньорство. Българското "Алифос" (под старото си име "Декафос") е регистрирано през 2002 г. като смесено дружество между "Агрополихим", която в момента е собственост на белгиеца Филип Ромбаут (живеещ от десетилетия в България) и Искър Искров, и белгийската Ecophos. Шест години по-късно торовият завод излиза от дружеството и то става еднолична собственост на чуждестранната група.

Самата Ecophos е създадена от белгийския гражданин Мохамед Таким, който е и автор на голяма част от разработките и патентите на групата. През 2014 г. Ecophos купува Aliphos - компания с над 50-годишна история и дотогава част от Tessenderlo Chemie, която става едно от основните й поделения. Тогава българското дружество е преименувано на "Алифос" и започва да произвежда главно за клиентите на Aliphos (предимно в Северна Африка).

Самото предприятие се намира на площадката на "Агрополихим" и след като първоначално внася основната си суровина (фосфорна киселина), преди няколко години започва да я получава директно от торовия завод по тръбопровод, което спестява немалка част от разходите за доставка. След допълнителна обработка от фосфорната киселина "Алифос" произвежда монокалциев и дикалциев фосфат под формата на гранули и прах. Продуктите се използват като добавка във фуражи за храна на животни.

В момента компанията работи основно за износ, като най-големи пазари са Алжир и Египет. В региона изнася по-големи количества за Румъния, Гърция и Кипър, а продажбите в България са минимални.

През 2019 г. "Алифос" увеличава продажбите си с над една пета до близо 26 млн. лв., но разходите също нарастват и компанията отчита загуба. За тази година новият собственик отново очаква загуба. От отчета става ясно, че дейността на дружеството засега не е била засегната съществено от ограниченията покрай пандемията, но негативно влияние е оказало обявяването в несъстоятелност на предишния собственик.

Фуражният план

Със сделката сега "Агрополихим" се превръща от доставчик на суровина в собственик на "Алифос", като решението, изглежда, не е било трудно. "Това беше възможност за нас", каза Филип Ромбаут за "Капитал" и уточни, че са били взети предвид няколко фактора. "Имахме възможност да спасим една фабрика на нашата площадка и тя да продължи да работи в самото начало на кризата с COVID-19, което означаваше и да запазим работните места на повече от 40 души", посочи той. Освен това "Алифос" купува суровина от "Агрополихим", което за торовия завод означава да запази един от клиентите си. "Сделката ни дава и възможност отново да влезем на пазара на фуражни фосфати, които са продукти с по-висока добавена стойност, но този път като едноличен собственик", добави Ромбаут.

От торовия завод уточниха, че "Алифос" ще продължи да работи като самостоятелно дружество, част от "Агрополихим", и да произвежда същите продукти. Запазва се и логистиката на продукцията, която ще продължи да се осъществява чрез контейнери, корабни карга и камиони. Новият собственик съобщи още, че е реконструирал два от съществуващите си складове, така че да отговарят на по-строгите изисквания за съхранението на храни.

По-дългосрочно "Агрополихим" също има планове за развитие на предприятието, но те ще бъдат изпълнявани поетапно, а сроковете до голяма степен ще зависят от това как ще се развие ситуацията покрай пандемията. "Имаме някои идеи и в момента тестваме възможностите за производство на други интересни фуражни продукти. Можем да бъдем много ефективни и конкурентни, тъй като вече сме един от много малкото интегрирани производители на фуражни фосфати", каза Ромбаут. Той обаче уточни, че в момента тече и доста мащабна инвестиционна програма в "Агрополихим", така че не трябва да се очакват бързи промени в "Алифос". "Освен това COVID-19 ограничи възможностите ни да пътуваме и да разглеждаме какво предлагат производителите на оборудване", добави той.

Освен производството в Девня "Агрополихим" придобива и друг ценен актив - търговските марки на Aliphos, която има дълга история и наложено име в сектора. А това й дава възможност да се развие и наложи на пазар, който се очаква да расте стабилно и да достигне близо 3.2 млрд. долара през 2025 г. "Това ни отваря доста врати в света, но ще се движим стъпка по стъпка", каза Ромбаут.

Другият български бизнес на белгийската група

Ecophos имаше и още един бизнес в България - технологичният център за разработки в областта на фосфатите "Технофос", който отново се намира в Девня, но на отделна площадка. След фалита на групата предприятието беше придобито от друга белгийска компания - Prayon, заедно с портфейла с патенти и процесно ноу-хау. Цената на сделката не беше съобщена.

Базата в Девня беше построена преди четири години като технологичен и иновационен център за разработки с инвестиция от 10 млн. евро. В нея се демонстрират цялостни решения и се валидират технологии както за компании от групата, така и за външни клиенти. Над половината от служителите в "Технофос" са инженери, като по последни данни от АПИС зеатите са 43 души. За 2019 г. компанията увеличава приходите си с 28% до 5 млн. лв., но е на загуба от 1.1 млн. лв. след 609 хил. лв. печалба предходната година.

Плановете на новия собственик са да запази дейността и персонала на дружеството. Според официалното съобщение придобиването се вписва идеално в стратегията на Prayon.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
Нов коментар