Какво се случи през седмицата

Над 1 млрд. лв. са изплатени по мярката за запазване на заетостта 60/40; Байдън планира да инвестира 2.3 трлн. долара в инфраструктура и в борбата с климатичните промени; Свързаната с Ковачки ОЗК ще застрахова "Турски поток" през България

Благотворителни организации настояват британският премиер Борис Джонсън да каже колко ваксини срещу коронавирус ще дари Обединеното кралство на бедните страни. Отговорът бе, че в момента няма излишък, но когато това стане, дозите ще бъдат споделени
Благотворителни организации настояват британският премиер Борис Джонсън да каже колко ваксини срещу коронавирус ще дари Обединеното кралство на бедните страни. Отговорът бе, че в момента няма излишък, но когато това стане, дозите ще бъдат споделени
Благотворителни организации настояват британският премиер Борис Джонсън да каже колко ваксини срещу коронавирус ще дари Обединеното кралство на бедните страни. Отговорът бе, че в момента няма излишък, но когато това стане, дозите ще бъдат споделени    ©  Reuters
Благотворителни организации настояват британският премиер Борис Джонсън да каже колко ваксини срещу коронавирус ще дари Обединеното кралство на бедните страни. Отговорът бе, че в момента няма излишък, но когато това стане, дозите ще бъдат споделени    ©  Reuters
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

От 1 април частично се разхлабват някои от ограничителните мерки заради пандемията от ковид-19, макар че броят на новозаразените премина 5000 случая на ден, обяви Министерството на здравеопазването във вторник. Ресторантите и заведенията с градини и открити площи могат да отворят само откритите си площи, но до 23 ч. вечерта, а театри, кина, галерии и други културни институции - на 30% от капацитета. Детските градини и училищата отварят от 5 април.

Критичен доклад за състоянието на правата на човека в България за 2020 г. публикува Държавният департамент на САЩ. В него се констатират сериозни ограничения за състоянието на медиите и правото на свободно изразяване, проблеми с независимостта на съдебната система, сериозна корупция в правителствените среди, безнаказаност на случаи на полицейско насилие, влиянието на "олигарсите Кирил Домусчиев и Делян Пеевски" и др.

Над 1 млрд. лв. са изплатени по мярката за запазване на заетостта 60/40, като запазените работни места са 300 000. Плащанията по нея продължават до 31 май, заяви социалният министър Деница Сачева в сряда.

Роднините на убития през 2014 г. при скандалната операция в Лясковец командос Емил Шарков осъдиха България в Страсбург. Осъдителното решение е, защото властите са засекретили чак до 2020 г. докладите от вътрешното разследване в рамките на МВР за грешките, допуснати при планирането и провеждането на операцията.

Свят

Байдън планира да инвестира 2.3 трлн. долара в инфраструктура и в борбата с климатичните промени. Американският президент ще компенсира разходите с увеличаване на данъците за бизнеса, включително на корпоративния данък, който ще се вдигне от 21% на 28%. Предложението предизвика опозиция - републиканците го нарекоха "рецепта за стагнация", а лоби групата Business Roundtable заяви, че подкрепя инвестициите, но е против увеличаването на данъците. Тези настроения са знак за предстояща тежка битка за плана, който се нуждае от одобрението на Конгреса.

Германия спира имунизациите с ваксината срещу коронавирус на Oxford - AstraZeneca, за хора под 60 години заради риска от необичайни случаи на тромбози. Германският медицински регулатор е установил 31 случая на церебрални тромбози сред близо 2.7 млн. души, имунизирани с препарата в страната. По-рано Канада спря употребата на ваксината при хора под 55 години.

Навални обяви гладна стачка в наказателната колония, където излежава присъда, заради липсата на адекватно медицинско лечение. Руският опозиционен лидер се оплаква, че не получава лекарска помощ за болки в гърба и проблеми с крака, както и че е лишаван от сън. Той се върна у дома от Германия през януари, където бе лекуван след отравяне с нервен агент в Сибир миналия август. Вече в Русия, незабавно бе задържан и изпратен в затвора за нарушаване на условното освобождаване по дело за финансови злоупотреби.

Икономика

14.8 пункта показва индексът за бизнес климата през март според националната статистика, което е с 2.1 пункта над нивото отпреди месец.

Световната банка понижи очакванията си за икономическия ръст в България през 2021 г. до 2.6%. Това е с 0.7 пр.п. под заложения темп в предходната прогноза на институцията от януари тази година. Нагласите за 2022 г. също са занижени с 0.4 пр.п. до 3.3% ръст на БВП. Това е сред малкото ревизии надолу в региона, в който попада страната (Източна Европа, Балканите и Централна Азия) спрямо януарските сметки на банката и се дължи на тежкото протичане на третата вълна на коронавируса в България и слабия темп на ваксиниране.

Свързаната с Ковачки ОЗК ще застрахова "Турски поток" през България. През март държавната "Булгартрансгаз" е сключила два договора със свързани с Христо Ковачки фирми - с "Атоменергоремонт" за изграждане на преносния газопровод в Средногорието за над 27 млн. лв., и с "ОЗК-Застраховане" за застраховка на новоизградения газопровод от турската до сръбската граница. Освен самата тръба в полицата са включени още сгради, конструкции, машини, съоръжения, оборудване, както и едната от компресорните станции - "Расово".

Синдиците на КТБ започват изплащане на още 250 млн. лв. към вложителите. Сумата е включена в четвъртата поред частична сметка за разпределение на приетите вземания и представлява почти изцяло получените 125 млн. евро от БТК през май миналата година. Те бяха част от финансирането от контролираната от Цветан Василев банка за придобиване на мажоритарния пакет акции в телекома през 2012 г., като след затварянето на банката покрай спора за контрола над БТК имаше редица съдебни дела, блокиращи изплащането на сумата.

Бизнес

Българските ски и СПА курорти приключват зимния сезон със спад между 30 и 70%. Такъв извод може да се направи на база информация от системата ЕСТИ за нощувките в периода от началото на декември до миналата седмица, предоставена на "Капитал". Макар данните да са все още неокончателни, числата потвърждават първоначалните очаквания на бизнеса резултатите да се движат около печалния рекорд на летния туризъм.

Инвеститорите са доволни от бизнес климата, но не и от подкрепата на държавата, показва проучване на "ManpowerGroup България", проведено последните два месеца сред 51 топ мениджъри на компании, които са направили значителни инвестиции и са открили нови работни места през последните четири години. Най-много са препоръките за по-адекватна образователна система.

Сделки и проекти

Карго поделението на DHL строи нова база за 9 млн. лв. до летището. Проектът трябва да бъде завършен до ноември 2021 г. и ще се простира на 12 309 кв.м. Πpoeĸтaнт нa нoвaтa лoгиcтичнa бaзa e "Eнepгoпpoeĸт", a cтpoитeл - "Бapaж гpyп". Приходите на "Ди Ейч Ел лоджистикс България" за 2019 г. (последната с публикуван отчет) са малко над 60 млн. лв., печалбата е 530 хил. лв., а служителите са малко над 100.

Българската IT фирма "Алтерко" е получила оферта от 2.1 млн. евро за азиатския си бизнес, който включва участие в три телекомуникационни компании. Предложението идва от сингапурската Skylight Venture Capital и подлежи на преговори, след като кандидатът проведе обстоен финансов и правен анализ (due diligence), съобщиха от компанията. "Алтерко" продаде европейските си компании в телекомуникационния сектор още преди две години и се фокусира върху продуктите, базирани на "Интернет на нещата" (IoT).

"Щрабаг" ще ремонтира бул. "Първа българска армия" в София за 9.6 млн. лв. Компанията е предложила срок от четири месеца (120 дни) за всички дейности, но от капиталовата програма на общината става ясно, че финалът на ремонта е планиран за 2022 г., защото не са осигурени достатъчно средства.

Visa ще приема плащания с криптовалута. Компанията за картови разплащания обяви, че ще позволи използването на криптовалутата USD Coin за транзакции, съобщи Reuters. USD Coin е стабилна монета, подкрепена от щатския долар, и ще се използва за разплащания с Ethereum - втората най-голяма криптовалута след биткойн. Visa ще си партнира с платформата Crypto.com и планира да предложи възможността за сетълмент на транзакции с USDC и на други компании по-късно през тази година.