🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Как да инвестираме в биткойн с малки суми и без да го притежаваме

Няколко варианти, както и в какво трябва да се внимава

Бюлетин: Моят Капитал Моят Капитал

Най-важното от света на личните финанси, пазарите и управлението на спестяванията.

Цената на биткойн падна под 30 хил. долара за първи път от януари насам през миналата седмица, изтривайки почти цялата печалба за годината и повече от половината от стойността си от рекорда от 65 хил. долара през април. Централната банка на Китай обяви в понеделник, че е събрала представители на най-големите си финансови институции, като им е било напомнено, че има забрана за използване на криптовалути. Това стана и основната причина за срива в цената. В ранната търговия на 22 юни котировката на най-голямата криптовалута падна с 10% до 31 125 долара за монета, а втората по големина, Ether, загуби около 13% до 1950 долара, след което спадовете се ускориха. Последва и пореден ръст до над 35 хил. долара през тази седмица, с което криптовалутите доказаха едно от основните си свойства - волатилността. Колкото и да е минус, това е и възможност за инвестиция.

Директната покупка на биткойн е доста скъпа - над 30 хил. долара за монета, което не всеки може да си позволи. Има обаче доста алтернативи, които позволяват да се инвестира в скъпите криптовалути с по-малки суми и без да има директна експозиция в тях. Което позволява да се реализира доходност, която обаче не е гарантирана, както знаем, на пазарите.

Фракции (парчета) от криптовалути - това е един от най-лесните начини, тъй като при него не се купува директно актива и може да стане с малки суми. Например може да се купи биткойн или етер за 100 долара или дори за 1 лев. Това става, като платформата купува от името на клиента. От България най-лесният начин за това е през платформи като Binance и Revolut. По-рано през месеца стана ясно, че финансовата платформа Revolut е купила от името на своите клиенти криптовалути за над 740 млн. долара към края на 2020 г. При търговията през тази платформа има такси - 2.5% при сделка. Също така може да има по-голям спред между котировките купува/продава, от което идва и печалбата на брокера. При Revolut спредът е около 5-6% между цените. Въпреки това удобството и бързина в комбинация с високата волатилност на криптомонетите (10 - 15% за часове) позволява и успешна търговия.

ETF върху крипто - борсово търгуваните фондове върху криптовалути в момента се броят на пръсти, а причината е, че в САЩ все още няма регулаторно разрешение за това. Пионерът обаче е Канада, където тази пролет фонд мениджърът Horizon пусна ЕТF върху фючърси на биткойн, а само за няколко месеца интересът към него повиши активите му до 1 млрд. долара. Засега проблемът е, че достъпът до фонда от България е малко труден, ще има и отделна такса за брокера, през който става покупката. Таксата на самия фонд е около 1% от активите.

Инвестиране в акции на свързани компании - това е друг начин за косвено притежание на криптовалути. Такива са например акциите на криптоборсата Coinbase, която преди няколко месеца излезе на фондовата борса (NASDAQ). Първоначалната еуфория около листването й подкрепи и цената на биткойн. Акции на компании като Tesla, MicroStrategy, които обявиха, че имат големи експозиции в криптовалути. Платежни компании като PayPal и Square приемат плащания в криптовалути и също се приемат за косвена инвестиция. Тук обаче трябва да се внимава, тъй като бизнесът на тези компании не е свързан само и единствено с криптовалути, той по-скоро е косвен и те подлежат на по-сериозен цялостен анализ. В тази група са и производителите на видеокарти, които се използват за добив на валути, като например акциите на Nvidia.

8 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    drkskwlkr avatar :-|
    Иван Арнаудов
    • - 1
    • + 6

    Инвестирането през посредник, и особено през такъв като Revolut, е много лоша идея, най-малкото по 2 причини.

    1. За разлика от инвестициите в акции, които се вписват в някакъв депозитар и със закупуването им стават притежание на инвеститора независимо от това кой посредник е осъществил сделката, закупуването на криптовалута през финтех е буквално въздух. Ако утре този финтех бъде пробит или фалира, инвеститорът може да остане съвсем на сухо.

    2. Специално при Revolut, инвестицията може да бъде ликвидирана само чрез обратно изкупуване на криптовалутата. Не можете да си вземете биткойните и да ги съхраните другаде.

    Нередност?
  • 2
    nikolay_uk avatar :-|
    Николов
    • + 4

    Пропуснати са някои от най-очевидните начини: чрез популярни платформи регулирани в сравнително надеждни юрисдикции (ЕС, САЩ):

    Битстамп, Кракен, Джемини, Койнбейс.

    Нередност?
  • 3
    vstoyanov avatar :-|
    vstoyanov
    • + 7

    не мога да повярвам, че някои може да бъде толкова некомпетентен. не само, че btc може да се притежава директно в части от 1/100 000 000, но и в оригиналния уайтпейпър, и в сорс кода, 1 биткойн като 100 000 000 сатоши дори не съществува. т.е. биткойн като количество е (почти маркетингова) концепция, която се появява по-късно.

    както и да е. човекът писал статията със сигурност няма дори акаунт на койнбейз, още по-малко трезор или друг физически портфейл. тоест е 0/10 като компетенция.

    Нередност?
  • 4
    asroma1927 avatar :-|
    asroma1927
    • - 1
    • + 5

    Изключително неграмотна публикация. След като в медия като Капитал се публикува подобна статия, не е учудващо, че 99% от населението има същото ниво на познания относно биткойн

    Нередност?
  • 5
    dll591064304 avatar :-|
    Димитър
    • + 1

    И защо всички говорят само за биткойн. Има много други обещаващи монети, които струват по-малко и имат добро бъдеще.

    Нередност?
  • 6
    vstoykov2 avatar :-|
    Валентин
    • + 2

    През Binance се купуват истински биткойни, а през Revolut се купуват обещания, че притеажваш койни (но не може да ги изтеглиш на свой портфейл, можеш само да ги продадеш).

    Да се слагат двете в една категория (Фракции (парчета) от криптовалути) е абсурдно.

    Може да купите части от Биткойн и да го получите в собствен портфейл, който контролирате (притежавате частния ключ), не е нужно да купувате дериват за да придобиете части от Биткойн.

    Да се купуват деривати или обещания има смисъл само ако искате да не плащате мрежовата такса за получаване по собствен портфейл.

    Нередност?
  • 7
    xub16258708931064889 avatar :-|
    Charlotte olivia
    • - 4

    Здравейте. Търсите ли професионален двоичен, Forex и Bitcoin брокер, който ще управлява вашата търговия и ще печели значителни печалби в рамките на седем дни, свържете се с г-н Luis сега за вашия инвестиционен план. Той ми помогна да спечеля 2950 щатски долара само с инвестицията от 120 щатски долара и с помощта на неговата софтуерна система за търговия, която извежда добри търговски сигнали. Свържете се с него сега на WhatsApp +1 (530) 431-8895, чрез имейл адрес Имейл: [email protected]

    Нередност?
  • 8
    vstoyanov avatar :-|
    vstoyanov

    "медия като капитал" хахахахахахаа. то през 2021 единствената разлика между капитал и уикенд е, че проститутките в капитал слушат карди б, не милко калайджиев и ядат патладжани с хумус вместо кебапчета.

    Нередност?
Нов коментар